Теми статей
Обрати теми

Дистанційне навчання у ЗСО: тепер за окремим Положенням

МОН своїм наказом від 08.09.2020 р. № 1115 затвердило Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти (далі — Положення № 1115).

На момент підготовки номера цей документ не набрав чинності.

Одночасно з Положення про дистанційне навчання, затвердженого наказом МОН від 25.04.2013 р. № 466, виключили згадки про заклади загальної середньої освіти (ЗСО).

Положення № 1115 встановлює правила організації дистанційного навчання саме у ЗСО.

Зокрема, зазначено, що технології дистанційного навчання під час організації здобуття освіти за різними формами можуть використовуватися для забезпечення освітнього процесу під час карантину.

Під час дії карантинних обмежень (застосування протиепідемічних заходів) освітній процес можна організувати в такий спосіб: окремі теми з навчального предмета частина учнів класу вивчає очно, інша частина учнів класу — дистанційно.

При цьому для учнів визначається черговість очного та дистанційного навчання з метою забезпечення рівних умов для здобуття освіти.

Що стосується питань оплати праці педпрацівників ЗСО, то п. 12 розд. І Положення № 1115 передбачає: облік робочого часу та оплата праці педпрацівників, які організовують дистанційне навчання, здійснюється відповідно до законодавства у сфері загальної середньої освіти. Простіше кажучи, діють загальні правила. А отже, у цьому питанні орієнтуємось на Інструкцію про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджену наказом МОН від 15.04.93 р. № 102.

Організація освітнього процесу під час дистанційного навчання здійснюється у межах робочого часу педагогічних працівників, який визначається відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

Крім цього встановлено, що педпрацівники, які організовують дистанційне навчання, мають підвищувати свою кваліфікацію щодо використання інформаційно-комунікативних (цифрових) технологій в освітньому процесі шляхом формальної (за типовою програмою підвищення кваліфікації), неформальної або інформальної освіти в порядку, визначеному законодавством.

Також Порядком № 1115 передбачено здійснення контролю за виконанням освітніх програм у дистанційному режимі. Спосіб організації такого контролю схвалюється педагогічною радою ЗСО.

У разі потреби засновник і керівник закладу освіти забезпечують організаційну та методичну підтримку педпрацівників для реалізації дистанційного навчання.

Крім того, педагогам можна надавати персональні комп’ютери (з можливістю використання засобів аудіо-, відеоконференцзв’язку) в тимчасове користування — відповідно до умов трудового договору або за рішенням засновника. Якщо ж працівники використовують власні технічні засоби для потреб організації дистанційного навчання, вони можуть одержати компенсацію відповідно до законодавства про працю.

Тут слід звернутись до ст. 125 КЗпП. Вона передбачає, що розмір і порядок виплати цієї компенсації, якщо вони не встановлені в централізованому порядку, визначають власник або уповноважений ним орган за погодженням з працівником.

Продаж квитків музеями: чи треба використовувати РРО/ПРРО

Податківці на своєму інформаційно-довідковому ресурсі (zir.sfs.gov.ua) розмістили відповідь на запитання щодо обов’язку музеїв при продажу квитків застосовувати РРО/ПРРО.

Так, відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (РК).

Згідно з п. 4 ст. 9 Закону № 265 суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють продаж квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів, мають право не застосовувати РРО та/або ПРРО та РК.

Статтею 1 Закону України «Про музеї та музейну справу» від 29.06.95 р. № 249/95-ВР визначено, що музей — це науково-дослідний та культурно-освітній заклад, створений для вивчення, збереження, використання та популяризації музейних предметів та музейних колекцій з науковою та освітньою метою, залучення громадян до надбань національної та світової культурної спадщини.

Отже, у разі віднесення музеїв до категорії культурно-спортивних і видовищних закладів на таких суб’єктів господарювання поширюється норма п. 4 ст. 9 Закону № 265 щодо незастосування РРО та/або ПРРО та РК. При цьому такі суб’єкти господарювання не звільняються від видачі інших розрахункових документів та ведення їх обліку у порядку, встановленому відповідними відомчими нормативними документами.

Порушення в закупівлях: відтепер повідомляти Держаудитслужбу можуть усі

На Prozorro з’явилась можливість надсилати звернення про порушення в публічних закупівлях безпосередньо до Держаудитслужби. Тепер, зіштовхнувшись з імовірними зловживаннями на тендері, громадські активісти та представники бізнесу (постачальники) можуть відправити повідомлення про це через портал Prozorro.

Як це працює? На сторінці кожного тендера тепер є кнопка «Знайшли порушення? Зверніться до Держаудитслужби». Натиснувши на неї, скаржник зможе зазначити дані, обрати з переліку порушень у публічних закупівлях саме те, з чим він/вона зіштовхнулися, та детально його описати.

Після того як на звернення буде накладено ЕЦП, повідомлення потрапить до кабінету Держаудитслужби на Prozorro. Якщо наведених фактів буде достатньо, Держаудитслужба зможе перевірити закупівлю та зобов’язати виправити порушення до моменту розтрати. А якщо йдеться про вже витрачені бюджетні кошти — накласти на порушників штраф або передати справу до суду. Таку інформацію розміщено на сайті prozorro.gov.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі