Теми статей
Обрати теми

Декан факультету та завідувач кафедри ЗВО: визначаємо терміни перебування на посадах

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
На який термін обираються (призначаються) претенденти на посади декана факультету та завідувача кафедри закладу вищої освіти?

Згідно зі ст. 33 Закону про вищу освіту1 структура закладу вищої освіти (ЗВО) статус і функції його структурних підрозділів визначаються статутом ЗВО та положеннями про відповідні структурні підрозділи. Структурні підрозділи утворюються рішенням вченої ради ЗВО у порядку, визначеному Законом про вищу освіту і статутом ЗВО.

1 Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

Основними структурними підрозділами ЗВО є факультети, кафедри, бібліотека.

Керівник факультету

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 35 Закону про вищу освіту керівництво факультетом здійснює декан (начальник). Керівник факультету повинен мати науковий ступінь та/або вчене (почесне) звання зазвичай відповідно до профілю факультету.

У свою чергу, розд. 3 Рекомендацій № 10052 (з урахуванням змін, унесених наказом МОН від 26.11.2015 р. № 1230) передбачено, що одночасно необхідно враховувати вимоги ч. 10 ст. 55 Закону про вищу освіту, відповідно до якої статутом ЗВО можуть установлюватися згідно із законодавством додаткові вимоги до осіб, які можуть займати посади науково-педагогічних працівників.

2 Рекомендації щодо проведення конкурсного відбору при заміщенні вакантних посад науково-педагогічних працівників та укладання з ними трудових договорів (контрактів), затверджені наказом Міносвіти від 05.10.2015 р. № 1005.

Згідно з ч. 1 ст. 43 Закону про вищу освіту керівник ЗВО за згодою більшості від повного складу органу громадського самоврядування факультету ЗВО призначає керівника факультету на строк до п’яти років та укладає з ним контракт. А відповідно до ч. 4 цієї статті одна й та сама особа не може бути керівником факультету відповідного ЗВО більш як 10 років.

Інші питання щодо порядку призначення керівника факультету визначаються статутом закладу вищої освіти.

Керівник факультету може бути звільнений з посади керівником ЗВО за поданням вченої ради ЗВО або органу громадського самоврядування факультету з підстав, визначених законодавством про працю, статутом ЗВО, умовами контракту.

Пропозиція про звільнення керівника факультету вноситься до органу громадського самоврядування факультету не менш як половиною голосів статутного складу вченої ради факультету.

Пропозиція про звільнення керівника факультету приймається не менш як двома третинами голосів статутного складу органу громадського самоврядування факультету.

Інші питання щодо порядку звільнення керівника факультету визначаються статутом ЗВО.

У розд. 6 Рекомендацій № 1005 передбачено, що керівник ЗВО, в якому утворено новий факультет (навчально-науковий інститут), відповідно до ч. 3 ст. 43 Закону про вищу освіту може призначати виконувача обов’язків керівника цього факультету на строк до проведення виборів керівника факультету, але не більш як на три місяці.

Керівник кафедри

Згідно з ч. 6 ст. 35 Закону про вищу освіту керівництво кафедрою здійснює завідувач (начальник) кафедри, який обирається за конкурсом таємним голосуванням вченою радою, з урахуванням пропозицій трудового колективу факультету та кафедри ЗВО, строком на п’ять років.

Керівник кафедри повинен мати науковий ступінь та/або вчене (почесне) звання відповідно до профілю кафедри.

Керівник ЗВО укладає з керівником кафедри контракт.

Завідувач кафедри не може перебувати на посаді більш як два строки.

Керівнику ЗВО при утворенні нової кафедри (у тому числі шляхом злиття, поділу) рекомендовано призначати виконувача обов’язків завідувача кафедри на строк до проведення виборів, але не довше, ніж на три місяці.

Варто зазначити, що відповідно до ч. 13 ст. 55 Закону про вищу освіту особа у ЗВО не може одночасно займати дві та більше посад, що передбачають виконання адміністративно-управлінських функцій.

Перехідні положення законодавства

Відповідно до п.п. 10 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону про вищу освіту дія ст. 43 цього Закону в частині вимог щодо перебування керівника структурного підрозділу ЗВО на посаді не більше двох строків поширюється на керівників, обраних на посаду після набрання чинності цим Законом (набув чинності 06.09.2014 р.).

Керівники ЗВО та їх структурних підрозділів (факультетів, інститутів, коледжів, філій), які обрані на відповідні посади на час набрання чинності цим Законом, продовжують виконувати свої повноваження згідно з укладеними з ними контрактами та мають право обиратися на відповідні посади на ще один строк.

У свою чергу, розд. 3 Рекомендацій № 1050 передбачено, що п.п. 10 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону про вищу освіту та вимоги ст. 43 цього Закону щодо перебування керівника факультету на посаді не більше двох строків слід застосовувати до керівників, обраних на посаду з 06.09.2014 р., а керівники факультету (навчально-наукового інституту), які обрані на відповідні посади до 06.09.2014 р., мають право продовжувати виконання своїх повноважень згідно з укладеними з ними контрактами та згідно з Законом про вищу освіту обиратися на відповідні посади на ще один строк.

Крім того, п.п. 21 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону про вищу освіту передбачено, що особи, які працюють на посадах керівника факультету на день набрання чинності Законом № 27453 не менше п’яти років, мають право надалі працювати на цій посаді не більше п’яти років.

3 Закон України «Про фахову передвищу освіту» від 06.06.2019 р. № 2745-VIII.

Згідно із п.п. 16 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону про вищу освіту протягом 10 років з дня створення у коледжі науково-педагогічних посад педагогічні (науково-педагогічні) працівники із стажем педагогічної роботи у закладі вищої освіти не менш як 10 років мають право брати участь у конкурсі на зайняття посади керівника факультету чи кафедри коледжу.

Вимога щодо наявності вченого (почесного) звання та наукового ступеня для кандидата на посаду керівника факультету чи кафедри коледжу починає діяти через п’ять років з дня створення у коледжі науково-педагогічних посад.

Цією нормою також зазначено, що вимоги щодо наявності у керівника факультету наукового ступеня та/або вченого звання відповідно до профілю факультету та щодо терміну перебування на посаді керівника кафедри не більше двох термінів не мають зворотної сили і не поширюються на керівників факультетів чи кафедр коледжу до моменту припинення дії укладеного з ними контракту. Враховуючи різні випадки щодо закінчення термінів контрактів, їх припинення, продовження, укладення на нові терміни тощо стосовно керівників факультетів та кафедр, та у зв’язку з набранням чинності Законом про вищу освіту доцільно нагадати, що ст. 30 Закону № 29844, який втратив чинність, було передбачено, що керівництво кафедрою здійснює завідувач кафедри, який обирається на цю посаду за конкурсом Вченою радою ЗВО строком на п’ять років (для національного ЗВО — строком на сім років). Із завідувачем кафедри укладався контракт.

4 Закон України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III.

Відповідно до ст. 40 Закону № 2984 вчена рада факультету обирала та рекомендувала керівнику ЗВО кандидатуру на посаду керівника факультету з числа науково-педагогічних працівників факультету, які мали вчене звання доцента, професора і науковий ступінь.

Керівник ЗВО призначав керівника факультету строком на п’ять років (для національного вищого навчального закладу — строком на сім років).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі