Лаборант ЗВО з педагогічним навантаженням: чи є викладацька робота сумісництвом

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Лаборанта закладу вищої освіти I — II рівнів акредитації прийняли до цього ж закладу на посаду викладача з 01.09.2020 р. по 30.06.2021 р. з педагогічним навантаженням 360 годин. Чи вважається така педагогічна робота сумісництвом?

Оплата праці викладачів закладів вищої освіти (ЗВО) І — ІІ рівнів акредитації (коледжів, технікумів) провадиться відповідно до Інструкції № 1021.

1 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Так, відповідно до п. 91 цієї Інструкції працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку).

У разі коли вищезгадані працівники отримують за основною посадою 0,5 посадового окладу (ставки), їм дозволяється вести викладацьку роботу в середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік).

Цим працівникам за норму годин, визначену у цьому пункті, оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для викладачів, — за тарифікацією.

Наказом № 432 затверджено Перелік робіт, які не є сумісництвом, відповідно до якого всі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати такі роботи, які відповідно до чинного законодавства не є сумісництвом.

2 Спільний наказ Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43.

Згідно з п. 8 цього Переліку не є сумісництвом педагогічна робота та керівництво гуртками в тому самому навчальному закладі.

З приводу інформації дописувача про прийняття його на посаду викладача у цьому ж ЗВО на певний строк, тобто за строковим договором, то запровадження такої практики щодо педагогічних працівників не відповідає Закону про освіту3 та Закону про вищу освіту4, а також Інструкції № 102, якою передбачено оплату викладачів за тарифікацією, що включає й оплату за час канікул.

3 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

4 Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

Педагогічні працівники приймаються на роботу за безстроковими трудовими договорами. Норма щодо укладання строкових трудових договорів (контрактів) відповідно до Закону про освіту, Закону про вищу освіту та Закону про фахову передвищу освіту5 стосується керівників закладів освіти, керівників факультетів, керівників кафедр, обраних (призначених) у порядку, встановленому законодавством та установчими документами закладу освіти.

5 Закон України «Про фахову передвищу освіту» від 06.06.2019 р. № 2745-VIII.

Згідно з п. 68 Інструкції № 102 місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень.

Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

У свою чергу, згідно з п. 73 Інструкції № 102 погодинна оплата педагогічних працівників допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин вчителів, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи.

Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 цієї Інструкції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі