Теми статей
Обрати теми

Календар робочого часу на 2021 рік: роз’яснює Мінекономіки

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Календар робочого часу — важлива річ. Складає його кожен роботодавець самостійно.

Орієнтиром тут є встановлені в установі тривалість робочого тижня (п’ятиденна або шестиденна), вихідні (святкові) дні, тривалість щоденної роботи. Як правильно усе врахувати? Свої роз’яснення з цього приводу надало Мінекономіки (див. «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2021 рік» цього номера). Давайте проаналізуємо найголовніше.

Режим робочого часу

Звичайно, що найважливіше — визначитися з режимом робочого часу. Враховуйте, що його нормальна тривалість не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Але разом із нормальною тривалістю окремим працівникам може бути встановлено скорочену тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП), неповний робочий час (ст. 56 КЗпП).

Показники робочого часу наведені у роз’ясненні Мінекономіки від 14.08.2020 р. (далі — роз’яснення). Вони розраховані для установ, організацій і працівників, які працюють виключно за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня.

Перенесення вихідних

У своєму роз’ясненні Мінекономіки зазначило, які саме вихідні дні у 2021 році підлягають перенесенню на виконання ч. 3 ст. 67 КЗпП. Нагадаємо, що зазначена норма говорить про те, що у разі, якщо святковий або неробочий день, зазначений у ст. 73 КЗпП, збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого день. Так, у 2021 році при п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу і неділю в обов’язковому порядку підлягають перенесенню святкові (неробочі) дні:

• субота 1 травня (День праці) — на понеділок 3 травня;

• неділя 2 травня (Пасха (Великдень)) — на вівторок 4 травня;

• неділя 9 травня (День Перемоги) — на понеділок 10 травня;

• неділя 20 червня (Трійця) — на понеділок 21 червня;

• субота 25 грудня (Різдво Христове) — на понеділок 27 грудня.

ВАЖЛИВО!

Такі перенесення — гарантія трудового законодавства, якої зобов’язаний дотримуватися кожен роботодавець.

Скорочення передсвяткових днів

При розрахунку норми тривалості робочого часу для 40-годинного робочого тижня фахівці Мінекономіки згадують припис ч. 1 ст. 53 КЗпП. У ньому йдеться про те, що при п’ятиденці тривалість робочого дня напередодні святкового або неробочого дня (ст. 73 КЗпП) скорочується на годину.

Це правило застосовується тільки в разі, якщо робочий день безпосередньо передує святковому (неробочому) дню, і щодо 40-годинного робочого тижня (при скороченому і неповному робочому тижні норма ч. 1 ст. 53 КЗпП не застосовується (див. лист Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. № 395/13/116-14).

Так, при 40-годинному п’ятиденному робочому тижні у 2021 році напередодні святкових і неробочих днів підлягають скороченню на одну годину такі робочі дні:

• середа 6 січня;

• п’ятниця 30 квітня;

• понеділок 23 серпня;

• середа 13 жовтня;

• п’ятниця 24 грудня;

• п’ятниця 31 грудня.

Якщо ваша установа (або окремі працівники) працює згідно з іншим графіком роботи, ніж представлений у роз’ясненні, що коментується, то вам доведеться розраховувати норми тривалості робочого часу самостійно.

Для окремих графіків шестиденного робочого тижня ми здійснили розрахунки норм тривалості робочого часу у 2021 році. Ви можете ознайомитися з ними у таблиці нижче. Можливо, серед них є і ваш варіант шестиденного графіка роботи.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2021 рік при шестиденному робочому тижні

img 1

Розрахунки проведено з урахуванням того, що тривалість роботи протягом робочого тижня становить:

• при 40-годинному: з ПН по ПТ — 7 год, СБ — 5 год;

• при 30-годинному: з ПН по СБ — 5 год;

• при 25-годинному: з ПН по ПТ — 4 год 30 хв, СБ — 2 год 30 хв;

• при 24-годинному: з ПН по СБ — 4 год;

• при 18-годинному: з ПН по СБ — 3 год.

Перенесення робочих днів

Також хотілося б нагадати, що щорічно Кабмін видає розпорядження з рекомендаціями про перенесення робочих днів у наступному році. Це робиться з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування певних свят.

Зауважимо, що на сьогодні вже існує проєкт розпорядження про перенесення робочих днів у 2021 році. Його розміщено на сайті СПО об’єднань профспілок України (spo.fpsu.org.ua).

Так, у проєкті розпорядження «Про перенесення робочих днів у 2021 році» Уряд рекомендує для працівників з п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями (у суботу та неділю) перенести у 2021 році робочі дні:

• п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня;

• понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня;

• п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

Тоді на працівників у січні, серпні та жовтні 2021 року очікують 4-денні вихідні.

Так, у січні 2021 року відпочивати будемо з 7 по 10 січня, адже 7 січня — четвер (святковий день — Різдво Христове), 8 січня — п’ятниця (вихідний день у зв’язку з перенесенням робочого дня), 9 січня — субота (вихідний день), 10 січня — неділя (вихідний день).

У серпні 2021 року відпочиватимемо з 21 по 24 серпня, адже 21 серпня — субота (вихідний день), 22 серпня — неділя (вихідний день), 23 серпня — понеділок (вихідний день у зв’язку з перенесенням робочого дня), 24 серпня — вівторок (святковий день — День Незалежності України).

У свою чергу, у жовтні 2021 року вихідними будуть 14 — 17 жовтня, адже 14 жовтня — четвер (святковий день — День захисника України), 15 жовтня — п’ятниця (вихідний день у зв’язку з перенесенням робочого дня), 16 жовтня — субота (вихідний день), 17 жовтня — неділя (вихідний день).

Тільки-но урядові рекомендації з’являться на нормативному рівні ми обов’язково вас з ними ознайомимо на сторінках нашого видання. Тож стежте за публікаціями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі