Теми статей
Обрати теми

Вчитель захворів у відпустці: перенести не можна використати

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Вчитель закладу загальної середньої освіти захворів під час щорічної відпустки. Після закриття лікарняного розпочався навчальний рік. Залишилось 9 календарних днів невикористаної відпустки. Що робити із цими днями відпустки, якщо найближчим часом використати їх у порядку перенесення та/або продовження неможливо через навчальний процес?

Описана у запитанні ситуація може збити з пантелику бухгалтера і кадровика. Пояснимо, у чому проблема.

За загальним правилом ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки1 в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку, щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена. Водночас для працівників закладів і установ освіти, зокрема педагогічних працівників, установлений особливий порядок надання та перенесення відпусток.

1 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

За це відповідає Порядок № 3462. Згідно з абз. 3 і 4 п. 2 цього Порядку керівним, педагогічним, науковим і науково-педагогічним працівникам закладів освіти та навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів щорічна основна відпустка повної тривалості у перший та наступні роки надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

2 Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346.

Графік надання відпусток педагогічним працівникам складається з урахуванням можливості проведення регулярних консультацій для учнів, складання іспитів якими перенесено на осінь. У разі необхідності санаторно-курортного лікування щорічну основну відпустку або її частину можна надавати протягом навчального року, якщо це передбачено колективним договором.

Літо пройшло, канікули скінчились — розпочався новий навчальний рік. Як бути із невикористаною відпусткою?

Що стосується продовження відпустки, то це дійсно не варіант.

Річ у тім, що невикористана у зв’язку з хворобою частина відпустки надається відразу після закінчення хвороби або оформленої раніше відпустки. Якщо в той день уже почався учбовий рік, то зробити так не вийде.

А чи можливо перенести відпустку? Де поставити кому в реченні «Перенести не можна використати»?

Насправді вихід є. І навіть не один.

Перенесення

Згідно з п. 4 Порядку № 346 перенесення щорічної основної відпустки, поділ її на частини та відкликання з відпустки провадиться відповідно до умов, передбачених ст. 11 та 12 Закону про відпустки. При цьому педагогічним і науково-педагогічним працівникам невикористана частина щорічної основної відпустки, за умови її поділу, повинна бути надана, як правило, у період літніх канікул, а в окремих випадках, передбачених колективним договором, — в інший канікулярний період.

Також фахівці Мінсоцполітики у листі від 08 листопада 2017 р. № 2720/0/101-17/214 зазначили, що питання поділу щорічних відпусток педагогічних працівників на частини чи можливість їх надання у разі необхідності протягом навчального року має визначатися колективним договором.

Колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії та пільги.

Доля невідгуляної відпустки вирішується за угодою між працівником та роботодавцем.

Результат домовленості оформлюється відповідним наказом керівника (див. листи Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12 і від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19).

Слід зауважити, що ані Законом про відпустки, ані Порядком № 346 не передбачено, на який саме час потрібно переносити відпустку після лікарняного.

Тому виходить, що невикористані дні відпустки можна перенести на інший канікулярний час і надати, наприклад, у найближчі канікули — осінні.

Що робити із відпускними? За дні відпустки, яка буде перенесена, відпускні слід перерахувати та утримати з працівника. А коли відпустку будуть надавати за перенесенням, треба буде розрахувати відпускні заново. Адже тоді вже буде інший розрахунковий період, середня зарплата та сума відпускних (див. лист Мінсоцполітики від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19).

Компенсація

Але перенесення не єдиний варіант виходу із ситуації, що склалась.

За певних умов працівнику можна виплатити грошову компенсацію за дні відпустки, що залишились невикористаними.

Так, згідно з п. 5 Порядку № 346 за бажанням керівних працівників навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних працівників та наукових працівників частина щорічної основної відпустки, якщо вона надається за 1996 — 1997 і наступні робочі роки, замінюється грошовою компенсацією за можливості забезпечення їх у відповідний період роботою. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної основної відпустки не повинна бути менша ніж 24 календарних дні.

Це повністю відповідає нормам ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки, яка також дозволяє замінити грошовою компенсацією частину щорічної відпустки за умови, що 24 календарних дні відпустки працівник відпочиває.

Тому якщо до початку непрацездатності працівник використав 24 календарних дні відпустки, то він може просити решту днів замінити грошовою компенсацією.

Припустимо, що вчителю на період літніх канікул надали відпустку на 56 календарних днів. Саме така тривалість відпустки для вчителів усіх спеціальностей передбачена додатком до Порядку № 346 (ср. ). За умовами запитання залишилось 9 невикористаних днів відпустки. Отже, педагог відпочивав 47 днів. Тобто вимогу про використання 24 днів виконано. Тому залишок (9 днів) можна компенсувати грошима.

Якщо місяць виплати компенсації не збігається із місяцем початку відпустки, то потрібно розрахувати нову «середню» для суми компенсації. При цьому не забудьте врахувати суму лікарняних за період хвороби у відпустці (див. лист Мінсоцполітики від 21.03.2019 р. № 369/0/206-1).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі