Теми статей
Обрати теми

Утворення ОТГ: як звільнити головного бухгалтера?

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
У сільській раді головний бухгалтер є посадовою особою ОМС. За якою статтею КЗпП його слід звільнити після обов’язкового об’єднання територіальних громад у жовтні 2020 року? В якому розмірі повинні виплатити вихідну допомогу при звільненні?

Відповідно до ст. 14 Закону № 24931 до сьомої категорії посад відноситься посада головного бухгалтера виконавчого органу сільської, селищної, міської (міста районного значення) ради, яка не є виборною.

1 Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

На підставі ч. 2 ст. 83 Закону № 1572 з метою забезпечення трудових прав працівників сільської ради головний бухгалтер відповідно до п. 1 ст. 40 та ст. 492 КЗпП має бути попереджений про наступне вивільнення у зв’язку із реорганізацією сільської ради.

2 Закон. України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. № 157-VIII.

Важливо зазначити, що якщо у розпорядженні голови об’єднаної територіальної громади (ОТГ) про попередження працівників рад, що приєдналися до ОТГ, про наступне вивільнення буде зазначено конкретну дату фактичного вивільнення і в цей день працівника не буде звільнено з роботи — попередження втратить свою силу і для подальшого звільнення працівника з цих самих підстав процедуру попередження доведеться починати з початку.

Саме тому у розпорядженні про наступне вивільнення краще не зазначати дату фактичного вивільнення попереджених працівників, а вказати таке формулювання: «фактичне вивільнення працівників здійснити шляхом видання окремого розпорядження не раніше ніж через 2 місяці з дня цього попередження».

Отже, звільнення головного бухгалтера сільради відбувається у цьому випадку з причини змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Умови надання та розмір вихідної допомоги в разі припинення трудового договору з головним бухгалтером сільради із зазначених вище причин визначено ст. 44 КЗпП.

Відповідно до зазначеної норми сума вихідної допомоги становить не менше одного середньомісячного заробітку працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі