Теми статей
Обрати теми

Роботодавців можуть зобов’язати інформувати Держпраці про нічних працівників

Мінекономіки має намір увести в трудове законодавство поняття «нічний працівник». Для цього розробили законопроєкт, котрий змінить ст. 54 КЗпП.

До нічних працівників належатимуть працівники, які працюють у нічний час не менше ніж 4 години щоденного робочого часу та не менше ніж 1/4 річної норми робочого часу.

Робочий час нічних працівників не повинен буде перевищувати восьми годин протягом періоду тривалістю 24 години.

Роботодавців зобов’яжуть інформувати Держпраці про використання праці нічних працівників.

Також роботодавець змушений буде за свої кошти за бажанням нічного працівника організувати його попередній (під час прийняття на роботу), періодичні та позачергові (протягом трудової діяльності) медогляди.

ДКСУ про придбання порошку для дезінфекції та масок медичних

Казначейство у листі від 05.06.2020 р. № 16-10-11/9837 розповіло про застосуванння КЕКВ під час придбання освітніми закладами порошку для дезінфекції та масок медичних.

Так, відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, придбання дезінфекційних засобів та виробів медичного призначення здійснюється за КЕКВ 2230 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали» (п.п. 2.2.2 п. 2.2).

Одночасно придбання аптечок та їх поповнення (у тому числі дорожніх), якщо установа (організація) не має медичного кабінету чи пункту, а також видатки на придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення, які використовуються медичними навчальними закладами у навчальному процесі, здійснюється за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» (п.п. 2.2.1 п. 2.2).

Зважаючи на це, якщо освітній заклад не має медичного пункту чи кабінету, то оплата масок медичних та порошку для дезінфекції має здійснюватись за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар», якщо освітній заклад має медичний пункт чи кабінет, то оплата таких видатків має здійснюватись за КЕКВ 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

ДКСУ про передрейсовий медогляд водіїв

Статтею 45 Закону України «Про дорожній рух» регламентовано, що медогляд проводиться з метою визначення здатності кандидатів у водії і водіїв до безпечного керування транспортними засобами. Цей огляд включає: попередні, періодичні, щозмінні передрейсові і післярейсові огляди, а також позачергові огляди, зумовлені необхідністю.

Порядок проведення щозмінного передрейсового медичного огляду водіїв транспортних засобів урегульовано Положенням про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженим наказом МОЗ та МВС від 31.01.2013 р. № 65/30. Його п.1.4 передбачено: щозмінному передрейсовому медичному огляду підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб — підприємців, що здійснюють перевезення пасажирів та вантажів.

Такий огляд проводиться для водіїв транспортних засобів перевізника безпосередньо перед їх виїздом у рейс медичним працівником.

При цьому медогляд — це огляд пацієнта лікарем з метою визначення стану його здоров’я в закладах охорони здоров’я Держспецзв’язку та інших закладах охорони здоров’я. І він небезкоштовний.

У своєму листі від 13.04.2020 р. № 16-06-06/6769 Казначейство роз’яснило розпорядникам бюджетних коштів, за яким КЕКВ вони повинні сплачувати за медогляди своїх водіїв.

Так, відповідно до п.п. 2.2.4 п. 2.2 Інструкції № 333 оплата медичного огляду водіїв (у тому числі транспортних засобів спеціального призначення) здійснюється за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)». А отже, оплата за щозмінний передрейсовий медичний огляд водіїв здійснюватиметься саме за цим КЕКВ.

ДКСУ про придбання боєприпасів та зброї

Казначейство у листі від 17.06.2020 р. № 16-06-06/10507 розглянуло питання щодо застосування КЕКВ установами, які відповідно до законодавства мають право на придбання боєприпасів та зброї, але не мають призначень за КЕКВ 2260 «Видатки та заходи спеціального призначення». Відповідь казначеїв така: у цьому випадку придбання боєприпасів та зброї повинно здійснюватися за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» (п.п. 2.2.1 п. 2.2 Інструкції № 333).

Установлено розмір плати за харчування дітей у ЗДО, що належать до сфери управління МВС

МВС наказом «Про розмір плати для батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування дітей у закладах дошкільної освіти, що належать до сфери управління МВС, на 2020 рік» від 26.08.2020 р. № 628 з метою впорядкування плати за харчування дітей та поліпшення організації повноцінного харчування установило батькам або особам, які їх замінюють, що є працівниками МВС, Нацполіції, Нацгвардії, пенсіонерами із числа осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, пенсіонерами із числа поліцейських та військовослужбовців Нацгвардії, плату за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах № 1/185 та № 2/124 МВС на 2020 рік у розмірі 60 % вартості харчування за день.

Батькам або особам, які їх замінюють, крім осіб, указаних вище, та осіб, які відповідно до законодавства мають право на пільгову плату за харчування дітей у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах, установлено плату за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах № 1/185 та № 2/124 МВС у розмірі 100 % вартості харчування за день.

Якщо батьки або особи, які їх замінюють, мають право на застосування пільги з плати за харчування з двох або більше підстав, застосовується одна пільга з підстави, що передбачає її найбільший розмір.

Наказ № 628 набере чинності з дня офіційного його опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі