Теми статей
Обрати теми

Робота у день вибуття/прибуття та відрядження у вихідний

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Здається, вже всі бухгалтери вздовж та впоперек вивчили Інструкцію № 591. Але запитань про оформлення відрядження не меншає. У сьогоднішній статі ми зібрали найпопулярніші запитання про роботу у день вибуття/прибуття та ситуації, коли час відрядження припав на вихідні, свята. Тож отримуйте зручну шпаргалку із цієї теми!

1 Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Робота у день вибуття/прибуття

Чи повинен працівник у день виїзду у відрядження виходити на роботу?

Головний документ про відрядження — Інструкція № 59. Проте чіткої відповіді на це запитання вона не надає.

Пункт 12 розд. І Інструкції № 59 лише зазначає, що питання виходу працівника на роботу в день вибуття у відрядження та в день прибуття з відрядження регулюється правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Тут слід враховувати, що згідно з п. 7 розд. І Інструкції № 59 при відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається поточна доба, а з 00:00 години та пізніше — наступна доба. Якщо станція, пристань, аеропорт розташовані за межами населеного пункту, де працює відряджений працівник, у строк відрядження зараховується час, який потрібний для проїзду до станції, пристані, аеропорту. Аналогічно визначається день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи.

Отже, формулюючи умову щодо виходу на роботу у день вибуття/прибуття, доцільно буде врахувати час відправлення (прибуття) транспорту. Адже якщо, наприклад, поїзд відправляється о 22:30, то в працівника є достатньо часу і щоб попрацювати, і щоб зібратись у дорогу. Так само й прибути до місця роботи працівник може, наприклад, о 6:15, тобто до початку робочого дня.

Різноманітних ситуацій може бути чимало. Тому цей момент слід закріпити у «внутрішньому» документі установи. Наприклад, можна використати таке формулювання:

«Працівник може не виходити на роботу:

у день вибуття у відрядження за домовленістю із безпосереднім керівником або якщо час відправлення поїзду, літака, автобусу (іншого транспорту) до місця відрядження (пересадочного пункту) припадає на 13:00 та пізніше;

у день прибуття з відрядження за домовленістю із безпосереднім керівником або якщо час прибуття поїзду, літака, автобуса (іншого транспорту) до місця постійної роботи припадає на 11:00 та пізніше.»

Якщо ж питання виходу на роботу в день відрядження правилами внутрішнього трудового розпорядку не врегульовано, то в кожному конкретному випадку рішення має прийняти керівник установи.

Не зайвим буде зафіксувати таке рішення документально, наприклад, у наказі про відрядження.

УВАГА!

Дні вибуття/прибуття табелюють та оплачують за правилами відрядження. Навіть якщо у цей день працівник працював.

Дня вибуття/прибуття у Табелі обліку робочого часу зазначаються під літерним кодом «ВД» або числовим «07».

За такі дні відрядження за працівником зберігається місце роботи. Йому в загальному порядку нараховується оплата та добові.

Отже, навіть якщо транспорт відправляється о 23:50, то формально працівник у цей день перебуває у відрядженні. І якщо питання виходу на роботу в день вибуття/прибуття документально не врегульовано, то примушувати працювати працівника не варто.

Працівник працював у день виїзду у відрядження. Як правильно оплатити такий день: як роботу чи як відрядження?

Відповідно до ст. 121 КЗпП за відрядженими працівниками зберігається протягом усього часу відрядження місце роботи (посада). Оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Тому навіть якщо працівник буде працювати у день вибуття у відрядження та у день прибуття з нього, оплата праці за такі дні здійснюється тільки як за відрядження відповідно до ст. 121 КЗпП. Жодної додаткової оплати за відпрацьований час нараховувати не потрібно.

Правила виходу у день вибуття/прибуття не прописані. Чи можна звільнити працівника за прогул, якщо він не з’явився у такий день на роботі?

Відповідно до п. 4 ст. 40 КЗпП можна розірвати трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (у тому числі у випадку відсутності на роботі більше 3 годин протягом робочого дня) без поважних причин.

Якщо працівник у такий день не з’явиться на роботі, то це не можна вважати прогулом. Аргумент: правила виходу на роботу у день вибуття/прибуття не встановлені. Загальних законодавчих норм, які б зобов’язали у цей день працівника працювати, також немає. До того ж день вибуття/прибуття оформлений як відрядження. Розцінювати невихід на роботу як прогул і, відповідно, звільняти його за це немає підстав.

Відрядження у вихідні

Вихідний, святковий (неробочий день) припав на день вибуття/прибуття або на день роботи у відрядженні. Чи потрібно надавати інший день відпочинку?

Тут потрібно чітко розділяти:

• у вихідний день працівник їде у відрядження або ж повертається з нього;

• дорога чи саме робота у вихідний;

• робота у вихідний день «приймаючої» сторони, який є робочим чи вихідним днем за графіком «своєї» сторони.

Усі ці ситуації ми зібрали у таблиці нижче.

Працівник працює на умовах неповного робочого тижня. У свій вільний від роботи день він їде у відрядження (повертається з нього) та/або працює у відрядженні. Чи потрібно йому компенсувати такий день?

Фахівці Мінсоцполітики та Мінфіну доходять висновку, що вільний від роботи день можна прирівнювати до вихідного. А отже, на їх думку, якщо працівник у такий день перебуває у дорозі або безпосередньо працює у відрядженні, то він має право на компенсацію.

Робота у день вибуття/прибуття та відрядження у вихідний

День вибуття/прибуття — вихідний (святковий, неробочий)

Працівник відбуває у відрядження у вихідний день

Після повернення з відрядження йому надається інший день відпочинку. Це обов’язок роботодавця

п. 10 розд. І Інструкції № 59

Працівник повертається з відрядження у вихідний день

Працівникові може надаватися інший день відпочинку. Це право роботодавця

п. 11 розд. І Інструкції № 59

Працівник відбуває/повертається у вихідний (святковий, неробочий день) і в наказі не сказано, що цей день є його робочим днем

Оплачувати такий вихідний (святковий, неробочий) день в подвійному розмірі не потрібно. Адже коли він лише перебуває у дорозі, то фактично не здійснює свої посадові обов’язки в такий день. Тобто не залучається до роботи. Тому тут не йдеться про компенсацію за роботу у вихідний (святковий, неробочий) день згідно зі ст. 72 КЗпП. За такий день йому виплатять лише добові

лист Мінсоцполітики від 07.11.2013 р. № 998/13/155-13

Робота у вихідний, святковий, неробочий день

Працівник спеціально направлений для роботи у його вихідний день

Компенсація за роботу в цей день виплачується відповідно до чинного законодавства. Тобто працівнику здійснюються виплати у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, оскільки робота провадилася з перевищенням місячної норми в його вихідний день

п. 9 розд. I Інструкції № 59, ст. 107 КЗпП

Працівник спеціально направлений для роботи у вихідний день «приймаючої» установи, але робочий день «рідної» установи

На працівника, який перебував у відрядженні, поширюється режим робочого часу тієї установи (організації), до якої він направлений. Але оплата періоду відрядження проводиться за усі робочі дні за графіком, установленим за місцем постійної роботи. Тому подвійна оплата не проводиться

пп. 8 і 13 розд. I Інструкції № 59

Працівник працював у відрядженні у святковий (неробочий) день, який за постійним місцем роботи для нього був:

робочим днем

Оплата проводиться у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад.

п. 9 розд. I Інструкції № 59, ст. 107 КЗпП

святковим (неробочим)

Оплата проводиться у розмірі подвійної часової або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад його місячну норму

пп. 8 і 13 розд. I Інструкції № 59

Неповний робочий тиждень

Працівник відбуває* у відрядження у вільний від роботи день

За рішенням керівника працівнику можна надати інший день відпочинку, як це передбачено у випадку відбуття у відрядження у вихідний день

лист Мінфіну від 24.06.2020 р. № 08030-16/К-605/5/1576

Працівник працює у відрядженні у свій вільний від роботи день

Оплата за роботу в ці дні може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі відповідно до ст. 72 КЗпП

лист Мінсоцполітики від 12.02.2018 р. № 238/0/101-18/284

* Вочевидь, у ситуації із прибуттям із відрядженням можна діяти аналогічно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі