Теми статей
Обрати теми

Зміна № 9 до Класифікатора професій: що передбачено для держслужбовців?

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
Вихід Зміни № 9 до КП1 стався завдяки наказу № 15742. Важливо підкреслити, що серед інших сфер діяльності (охорона здоров’я, освіта, культура, надання соціальних послуг) Зміна № 9 до КП охопила й деякі кадрові позиції серед посад державної служби. Розглянемо ці нововведення.

1 Національний класифікатор ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327.

2 Наказ Мінекономіки «Про затвердження Зміни № 9 до національного класифікатора ДК 003:2010» від 18.08.2020 р. № 1574.

Так, у директиві «Скасувати» фігурують такі дві посади, як «Адміністратор (органи державної влади та місцевого самоврядування)» (застосовувався код КП 1229.3) та «Державний реєстратор» (застосовувався код КП 1229.3). Ці посади не скасовуються остаточно, а вносяться до Класифікатора професій із новим кодуванням, про що йтиметься нижче.

Підґрунтям для цієї зміни стала необхідність приведення кодування у відповідність до законодавства, а саме до ст. 14 Закону № 24933 та постанови № 2684. Таким чином, «Адміністратор» та «Державний реєстратор» перемістилися з розділу 1 КП «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)» до розділу 2 КП «Професіонали».

3 Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

4 Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Директива «Змінити» розширила можливості використання посади керівника департаменту, яка раніше застосовувалася у вигляді «Директор департаменту» із кодом КП 1229.1 (підрозділ КП «Керівні працівники апарату центральних органів державної влади»).

Тепер вона буде мати нову редакцію, а саме «Директор (інший керівник) департаменту» із тим самим кодуванням. Отже, тепер будь-які нові можливі (крім директора) назви посади керівника департаменту («Начальник», «Керівник» тощо) у будь-якому конкретному випадку не потребуватимуть окремого унесення нової назви посади до Класифікатора професій.

Слід зауважити, що разом із цією посадою Зміною № 9 до КП унесено посаду у вигляді «Начальник (інший керівник) служби», але із кодом 1229.7 (підклас КП «Керівники інших основних підрозділів в інших сферах діяльності»). То ж до сфери державної служби ця посада стосунку не має, а в разі застосування кадровиками бюджетної сфери посади «Начальник департаменту» її кодування буде — 1229.1. Директивою «Унести» до КП унесено зазначені вище посади адміністративного працівника і державного реєстратора з новим кодуванням, а саме:

• «Адміністратор (органи державної влади та місцевого самоврядування)» із кодом КП 2419.3;

• «Державний реєстратор» із тим самим кодом 2419.3 (підклас КП «Професіонали державної служби та місцевого самоврядування»).

Таким чином, було враховано вимоги Закону № 52035 та умови оплати праці зазначених працівників.

5 Закон України «Про адміністративні послуги» від 06.09.2012 р. № 5203-VI.

Зауважимо також, що Зміна № 9 до КП торкнулася деяких посад Офісу Президента України та Верховного Суду.

Від нововведень щодо конкретних посад державної служби перейдемо до зміни деяких важливих правил користування КП, викладених у розділі «Основні положення» цього документа.

У поточному році постановою № 4376 схвалено Український правопис7, яким, серед іншого, передбачено, що за допомогою суфіксів -к-, -иц-(я), -ин-(я), -ес- тощо від іменників чоловічого роду утворюємо іменники на означення осіб жіночої статі — так звані фемінітиви.

6 Постанова КМУ «Питання українського правопису» від 22.05.2019 р. № 437.

7 Український правопис, затверджений протоколом Української національної комісії з питань правопису від 22.10.2018 р. № 5.

Це означає, що за правилами українського правопису можна вживати такі слова, як-от: авторка, дизайнерка, директорка, редакторка, співачка, студентка, фігуристка тощо. Водночас за підходами КП професійні назви робіт наводяться у чоловічому роді, окрім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді (друкарка, економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка). На вимогу Уповноваженого з питань гендерної політики стосовно врахування у КП положень п. 4 § 32 Українського правопису щодо утворення іменників на означення осіб жіночої статі від іменників чоловічого роду.

Таким чином, у розділі 3 «Основні положення» КП абзац 25 викладається віднині у такій редакції: «у КП професійні назви робіт наводяться у чоловічому роді, окрім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді (економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка). За потребою користувача, при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника, професійні назви робіт можуть бути адаптовані для означення жіночої статі особи, яка виконує відповідні роботи (відповідно до пункту 4 параграфа 32 Українського правопису, схваленого постановою № 437). Наприклад, інженер — інженерка, верстатник широкого профілю — верстатниця широкого профілю, соціолог — соціологиня».

Для сфери державної служби це означає, що у трудових книжках працівників з урахуванням їхньої статі можна робити записи у вигляді, наприклад, «Директорка департаменту інформаційних технологій», «Заступниця голови селищної ради» або «Керівниця служби протоколу міськдержадміністрації» тощо.

При цьому нагадаємо, що користувачі КП можуть утворювати нові назви посад, які у такому вигляді не містяться у Класифікаторі професій (додаток В обов’язковий до КП). Так, відповідно до Примітки 1 до КП похідні слова до професій (професійних назв робіт) («головний», «перший», «другий» тощо) можуть застосовуватися за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання, збереження коду новоутвореної професії.

А відповідно до Примітки 2 до КП — назви професій можуть бути розширені у разі потреби користувача термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладення, якщо інше не передбачено у КП чи відповідних законодавчо-правових актах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі