Теми статей
Обрати теми

Інструктор з фізкультури ЗПО: який тарифний розряд установити?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
До нашого закладу позашкільної освіти на посаду інструктора з фізкультури приймається працівник, який має повну вищу фахову освіту та досвід роботи на зазначеній посаді більше 7 років. На попередньому місці роботи у 2019 році за рішенням атестаційної комісії йому було присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії». Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику? Чи можна у майбутньому підвищити його тарифний розряд, і якщо так, то за яких умов?

Інструктор з фізкультури = педагог

Перш за все зазначимо, що правомірність уведення посади інструктора з фізкультури до штату закладів позашкільної освіти (ЗПО) підтверджується Типовими штатними нормативами № 12301. Так, посада інструктора з фізкультури вводиться до штату оздоровчих закладів для дітей та молоді, дитячо-юнацьких таборів (містечок, комплексів): оздоровчих, заміських, профільних, праці та відпочинку, санаторного типу, з денним перебуванням.

1 Типові штатні нормативи позашкільних навчальних закладів, затверджені наказом МОНмолодьспорту від 31.10.2012 р. № 1230.

Враховуйте, що посада «інструктор з фізкультури» є педагогічною. Це передбачено Переліком № 9632.

2 Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

ВАЖЛИВО!

Посада інструктора з фізкультури належить до педагогічної.

А тому при вирішенні питання встановлення тарифного розряду інструктору з фізкультури ЗПО слід керуватись нормами наказу № 5573 та Інструкції № 1024.

3 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

4 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Так, схема тарифних розрядів посад педагогічних працівників ЗПО затверджена додатком 8 до наказу № 557. Але, якщо уважно переглянути зміст цього додатка, то стає зрозумілим, що посади інструктора з фізкультури він не містить. Натомість зазначеним додатком передбачено встановлення тарифних розрядів керівникам гуртків, секцій, студій, культорганізатором, екскурсоводам, інструкторам з туризму, акомпаніаторам тощо.

Натомість додаток 9 до наказу № 557 містить, серед інших, посаду інструктора з фізкультури. Зокрема, він передбачає, що музичним керівникам, художнім керівникам, інструкторам з фізкультури, праці, слухових кабінетів, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста, встановлюється 9 — 12-й тарифний розряд за ЄТС залежно від кваліфікаційної категорії.

Але річ у тому, що додатком 9 установлюються тарифні розряди педагогічним працівникам закладів дошкільної освіти. Отже, як бути в ситуації, що склалося? Як установити тарифний розряд інструктору з фізкультури ЗПО? Відповідь — далі.

Нормативна особливість для ЗПО

Відповідно до п.п. 4 п. 11 Інструкції № 102 умови визначення тарифних розрядів музичним керівникам, інструкторам з фізкультури, праці, слухових кабінетів, художнім керівникам поширюються на всі типи навчальних закладів.

Зауважимо, що Інструкція № 102 застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом № 557.

А це означає, що вищенаведений пункт є чинним і на сьогодні.

Отже, при встановленні тарифного розряду інструктору з фізкультури ЗПО слід дотримуватись норм додатка 9 до наказу № 557. Зокрема, працівнику, який пройшов атестацію і має кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії», встановлюється 11-й тарифний розряд за ЄТС.

УВАГА!

Тарифні розряди встановлюються за наслідками атестації відповідно до кваліфікаційних вимог (примітка до додатка 9 до наказу № 557).

Також враховуйте, що відповідно до п. 3.27 Типового положення № 9305 за педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

5 Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930.

Враховуємо підвищення окладів на 10 %

Нагадаємо, що з 01.09.2019 р. згідно з постановою № 6956 на 10 % були підвищені посадові оклади педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за кошти державного та місцевих бюджетів. Зазначене підвищення стосується й педпрацівників ЗПО.

6 Постанова КМУ «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 22» від 10.07.2019 р. № 695.

Тому при визначенні окладу інструктору з фізкультури ЗПО слід враховувати 10-відсоткове підвищення.

А це означає, що на сьогодні, з урахуванням вересневого підвищення окладів за ЄТС, посадовий оклад зазначеного працівника становить:

4383 грн х 10 % + 4383 грн = 4821,30 грн,

де 4383 — оклад, установлений з 01.09.2020 р. постановою № 7507 для 11-го тарифного розряду за ЄТС.

7 Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів, організацій бюджетної сфери» від 26.08.2020 р. № 750.

У постанові № 695 не зазначено про необхідність округлення окладів після їх збільшення на 10 %. Тому посадовий оклад визначається у гривнях з копійками.

Коли можна підвищити тарифний розряд

З метою підвищення кваліфікаційної категорії, а відповідно й тарифного розряду, працівник може написати заяву на проведення позачергової атестації у порядку, передбаченому Типовим положенням № 930.

Така атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніше як через два роки після присвоєння попередньої (абз. 2 п. 1.9 Типового положення). Порядок подання документів та строки проведення позачергової атестації наведено у розділі «III. Організація та строки проведення атестації» Типового положення № 930.

ВАЖЛИВО!

Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії (тарифного розряду) педагогічного працівника провадиться за його заявою.

Згідно з п. 3.1 Типового положення № 930 заяви педагогічних працівників про позачергову атестацію, як і списки педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації, сформовані керівниками навчальних закладів, подаються до атестаційних комісій до 10 жовтня.

У свою чергу, п. 3.2 Типового положення № 930 передбачено, що до 20 жовтня атестаційна комісія затверджує списки педагогічних працівників, які атестуються, графік роботи атестаційної комісії.

Відповідно до п. 3.3 Типового положення № 930 педагогічну діяльність осіб, які атестуються, вивчає атестаційна комісія відповідно до затвердженого графіка роботи до 15 березня.

Процедура атестації педагогічного працівника, незалежно від того, чергова чи позачергова, триває протягом року з жовтня по квітень, а присвоєння кваліфікаційної категорії педагогічному працівнику атестаційною комісією є підсумком процедури атестації.

Але це загальні правила проведення атестації. Слід враховувати, що на сьогодні в умовах карантину в атестаційних комісій немає змоги своєчасно і повноцінно здійснювати свою роботу.

З початком карантину навесні 2020 року МОН рекомендувало атестаційним комісіям усіх рівнів прийняти рішення про перенесення своїх засідань на період після карантину або у разі змоги проводити їх онлайн (див. лист МОН від 27.03.2020 р. № 1/9-179).

Міністерство вказало на необхідність перенести строки атестації у випадку, якщо атестаційна комісія не може прийняти рішення на користь педагогічного працівника через його відсутність чи відсутність його представника або через їх неможливість підключитися в режимі онлайн до відповідного засідання атестаційної комісії.

При цьому за педагогічними працівниками у випадку перенесення їх атестації зберігається раніше присвоєна кваліфікаційна категорія до проведення атестації у встановленому законодавством порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі