Теми статей
Обрати теми

Змінити допороговий договір: дії замовника

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На початку року установа уклала договір із надання доступу до мережі Інтернет на суму 23400 грн. Згодом провайдер повідомив про підвищення тарифу на послуги. У зв’язку з цим вартість договору зросла на 4440 грн. Якими мають бути наші дії у цій ситуації? Чи потрібно оприлюднювати таку додаткову угоду у Prozorrо? (запитання учасника групи «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)

Це питання стосується допорогових закупівель. Та, як відомо, Закон № 9221 поширюється на них лише частково. Зокрема, при закупівлі товарів, робіт і послуг вартістю 50 тис. грн і нижче замовник має дотримуватися принципів публічних закупівель та може використовувати ЕСЗ2.

1 Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

2 ЕСЗ — електронна система закупівель.

Але при здійсненні таких закупівель без використання ЕСЗ замовник повинен оприлюднити звіт про договір закупівлі, укладений без використання ЕСЗ. Вказівку на це містить ч. 3 ст. 3 Закону № 922.

Але це далеко не всі вимоги стосовно допорогових закупівель. Далі наведемо ключові моменти, на які має звернути увагу замовник.

1. Усі заплановані закупівлі, починаючи від 1 грн, включаємо до річного плану закупівель. Водночас за потреби можна вносити зміни до плану, поступово додаючи відповідну інформацію про заплановані закупівлі.

Тож слід внести зміни до річного плану закупівель. При цьому зазначимо предмет закупівлі — доступ до мережі Інтернет, сума — 4440 грн.

Будь уважні! Строк оприлюднення таких змін до річного плану — 5 робочих днів з дня затвердження.

2. Оформлюємо зміни до договору надання послуг з доступу до мережі Інтернет.

Запам’ятайте: договірні відносин, які виникають при укладенні та виконанні договору між замовником та учасником допорогової закупівлі, не є предметом регулювання Закону № 922. Так, ч. 5 ст. 41 цього Закону щодо випадків зміни істотних умов договору не стосується допорогового договору.

Відповідно, у цьому разі слід керуватися ЦКУ та ГКУ. Тож підстави для зміни або розірвання допорогового договору сторони обирають з урахуванням ст. 651 ЦКУ.

3. Оприлюднювати зміни до допорогового договору в ЕСЗ не потрібно. Закон № 922 цього не вимагає.

Стосовно допорогових закупівель Закон № 922 зобов’язує оприлюднити лише звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ.

Рішення щодо оприлюднення решти документів, пов’язаних з допороговою закупівлею, — ініціатива замовника, а не вимога Закону № 922.

4. І останній важливий момент. За відсутності у розпорядника бюджетних асигнувань, установлених кошторисом, Казначейство не реєструє зобов’язання за укладеним договором. Пряму вказівку на це містить Порядок № 3093.

3 Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2012 р. № 309.

Лише за наявності асигнувань Казначейство зареєструє зобов’язання за додатковою угодою у зв’язку із збільшенням тарифу на послуги доступу до мережі Інтернет на суму 4440 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі