Теми статей
Обрати теми

Вартість води включено до вартості квитка: що з добовими?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У вартості квитка відрядженого зазначено воду за 23 грн. Чи вважається це харчуванням? Чи слід вартість води вираховувати з добових? (запитання учасника групи «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»).

У такому разі вода вважається харчуванням, аналогічно з чаєм.

Слід розуміти: воду включають або не включають до вартості квитка на потяг за бажанням пасажира. Принаймні, це чітко прописано в п. 7.15 Правил № 11961 з приводу чаю. Вважаємо, що такий підхід справедливий і у випадку з водою.

1 Правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, затверджені наказом Мінтранспорту та зв’язку від 27.12.2006 р. № 1196.

Важливо: витрати на харчування, вартість якого включено до проїзних документів, оплачують відрядженим працівникам за рахунок добових витрат (п. 5 розд. ІІ Інструкції № 592). Це підтвердили і податківці у категорії 103.17 ЗІР ДПСУ.

2 Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Якщо ж вартість води або чаю не виділено у квитку, доцільно звернутися до перевізника й уточнити цю інформацію. У випадку, коли з’ясувати вартість не вдалося, застосовуємо правило, продиктоване п. 5 розд. ІІ Інструкції № 59. Так, якщо вартість харчування включено до проїзних документів без визначення конкретної суми, відшкодовуємо добові витрати у таких розмірах:

• 80 % — при одноразовому;

• 55 % — при дворазовому;

• 35 % — при триразовому харчуванні.

Норма добових для відряджень по Україні на сьогодні становить 60 грн (постанова № 983).

3 Постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98.

Приклад 1. Відряджений працівник для відшкодування витрат надав квиток на потяг загальною вартістю 450 грн. До вартості квитка входить вода, але конкретна її вартість не зазначена. Відшкодовуємо працівникові вартість квитка у сумі 450 грн. Добові за день від’їзду становитимуть 48 грн (80 % х 60 грн).

Якщо ж вартість води, чаю чи іншого харчування зазначено у квитку окремо, то працівнику слід відшкодувати «чисту» вартість проїзду та надати добові у повному розмірі. Водночас є й інший варіант — компенсувати загальну вартість квитка разом із харчуванням, а суму добових зменшити на вартість харчування. Втім, сума понесених роботодавцем витрат буде однакова.

Приклад 2. Відряджений працівник для відшкодування витрат надав квиток загальною вартістю 630 грн. До вартості квитка включено воду — 23 грн.

Варіант 1 — відшкодовуємо відрядженому загальну вартість квитка 630 грн. Добові за день від’їзду становитимуть 37 грн (60 грн - 23 грн). Загалом працівник отримає 667 грн (630 грн + 37 грн).

Варіант 2 — відшкодовуємо «чисту» вартість квитка у сумі 607 грн (630 грн - 23 грн). Добові за день від’їзду виплачуємо у повній сумі 60 грн. Загалом працівник отримає також 667 грн (607 грн + 60 грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі