Теми статей
Обрати теми

Підвищення кваліфікації: відповіді на влучні запитання

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
«Прокачати» свої навички — завжди корисно. А деколи навіть необхідно та законодавчо обов’язково. Сьогодні поговоримо про підвищення кваліфікації. З вас запитання — з нас відповіді.

Працівник проходить підвищення кваліфікації дистанційно. Чи зберігати за ним передбачені законодавством гарантії (добові, оплата проїзду та проживання, середній заробіток)?

Якщо працівник проходить дистанційне навчання з дому, тобто не витрачається на проїзд та найм житла, такі виплати не проводять. Також не виплачують добові. Із гарантій зберігається лише середній заробіток.

Нагадаємо: законодавством передбачено державні гарантії для працівників, направлених на курси підвищення кваліфікації (ст. 122 КЗпП та постанова № 6951). Зокрема, серед цих гарантій:

1 Постанова КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професіям з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695.

• збереження середньої зарплати за основним місцем роботи за час навчання;

• оплата проїзду до місця навчання і назад;

• відшкодування витрат на винаймання житла;

• виплата добових за кожен день в дорозі в розмірах, установлених для службових відряджень.

Якщо працівник підвищує кваліфікацію дистанційно, він не несе витрати на проїзд та проживання. Тому компенсувати їх не треба. Добові також «не світять», бо вони прив’язані до поїздки.

Тож із гарантій залишається тільки середній заробіток. Його зберігати потрібно. Розрахунок проводьте виходячи із виплат за останні 2 місяці, що передують місяцю початку курсів. При цьому керуйтесь Порядком № 100.

Це підтвердили і фахівці Мінекономіки в листі від 04.01.2021 р. № 4706-06/14-09 (див. «Щодо направлення працівника для підвищення кваліфікації у період щорічної відпустки»). Водночас вони наголошують: якщо працівник підтвердить відповідні витрати (на проїзд, проживання), то передбачені постановою № 695 гарантії потрібно забезпечити.

Важливий момент. Якщо працівнику для навчання не потрібно нікуди їхати, виникає спокуса одним пострілом «убити двох зайців»: і кваліфікацію підвищити, і попрацювати. Але цей варіант працює лише у виняткових випадках, коли виконувати роботу і проходити навчання вдається паралельно або по черзі — у робочий час. Звісно, без погодження з роботодавцем тут не обійтися.

У такому разі працівник не звільняється від виконання своїх трудових обов’язків та продовжує працювати. А отже, йому потрібно виплачувати звичайну зарплату за відпрацьований час.

І ось тут варто пригадати роз’яснення, надане фахівцями Мінекономіки у листі від 18.06.2020 р. № 3511-06/37744-09. Зокрема, вони підкреслюють: у такому разі працівник навчається всупереч п. 1 постанови № 695 — без «відриву від виробництва».

Відтак, немає підстав зберігати йому середній заробіток. Тобто працівник за час «роботи-навчання» отримає зарплату, а середній заробіток — ні.

Чи може працівник проходити підвищення кваліфікації під час щорічної відпустки?

За відповіддю звернемось до фахівців Мінекономіки. У листі від 04.01.2021 р. № 4706-06/14-09 (див. «Щодо направлення працівника для підвищення кваліфікації у період щорічної відпустки») вони розглянули цю ситуацію і з боку працівника, і з боку роботодавця.

Стаємо на місце працівника. Він реалізує право на відпочинок. І може це робити як йому заманеться. А от примусити його їхати в цей час на курси не можна. Водночас Мінекономіки не вбачає у щорічній основній відпустці перешкоду (заборону) для підвищення кваліфікації.

Висновок — між рядків: працівник не зобов’язаний проходити підвищення кваліфікації під час відпустки, але може, якщо сам того бажає.

Натомість для роботодавця не все так просто. Фахівці Мінекономіки у згаданому листі не рекомендують відправляти працівника на підвищення кваліфікації під час відпустки. Один із аргументів — проблеми із табелюванням такого часу.

Дивимось у Табель обліку використання робочого часу. Його форму № П-5 затверджено наказом Держкомстату від 05.12.02008 р. № 489. Так, час перебування на курсах підвищення кваліфікації позначають як «ІН» (або «22») — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством. Тоді як години роботи — «Р» («1»), а період основної щорічної відпустки — В («8»). Як бачимо, порядок табелювання різний.

Тому оптимальний варіант — не поєднувати підвищення кваліфікації із відпусткою.

Припустимо, на працівника у відпустці прийшов лист-запрошення для підвищення кваліфікації. Чи можна у такому разі перенести, продовжити відпустку чи відкликати із неї працівника?

УВАГА!

Перенести, продовжити відпустку або відкликати із неї працівника для підвищення кваліфікації не можна

Стаття 11 Закону про відпустки містить перелік причин, за яких щорічну відпустку потрібно:

• перенести — на вимогу працівника (у разі порушення зі сторони роботодавця);

• перенести або продовжити. Тут, зокрема, є така причина, як збіг щорічної відпустки із навчальною. Але для проходження курсів підвищення кваліфікації навчальна відпустка не надається.

Відкликати працівника теж не вдасться. Адже це можна зробити (ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки):

• по-перше, за згодою працівника;

• по-друге, лише для відвернення стихійного лиха, аварії, усунення їх наслідків, відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна установи.

Переривання щорічної основної відпустки за заявою працівника — справа теж авантюрна. Не радимо так робити. Плануйте відпустку і курси підвищення кваліфікації заздалегідь і окремо.

До речі, якщо працівник підвищував кваліфікацію у вихідний, зберігати йому середню зарплату за цей день не потрібно. Адже «середню» зберігають лише за дні проходження курсів, які припали на робочі дні за графіком роботи працівника. І додатковий день відпочинку йому теж не «світить».

Вчителя направлено на курси підвищення кваліфікації за місцем роботи за сумісництвом. Як оформити та оплатити цей час за основним місцем роботи?

За основним місцем роботи, як і за сумісництвом, потрібно працівника увільнити від роботи і зберегти середній заробіток.

Підпункт «а» пункту 1 Порядку № 695 говорить, що за вчителями та іншими працівниками освіти, направленими на курси і до інститутів удосконалення вчителів, середня зарплата зберігається за кожним місцем роботи. Тому основний роботодавець оформлює увільнення працівника від роботи із збереженням середнього заробітку. Робимо це на підставі листа-запрошення на курси підвищення кваліфікації та наказу про направлення на них із місця роботи за сумісництвом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі