Теми статей
Обрати теми

Матдопомога на «соцпобут»: чи платити під час декрету?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Спеціаліст держоргану з 9 березня 2021 року знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 27 березня працівниця надала заяву з проханням виплатити їй матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Чи можна надати їй таку допомогу? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Так, можна, але за певних умов. Далі усе пояснимо.

Чим передбачено виплату?

Можливість виплати матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань державним службовцям передбачено ч. 2 ст. 54 Закону про держслужбу1. Порядок надання і розмір такої виплати затверджено постановою № 5002.

1 Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

2 Постанова КМУ «Про порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» від 08.08.2016 р. № 500.

Держслужбовці можуть отримувати матдопомогу на «соцпобут» один раз на рік у розмірі середньомісячної зарплати (п. 2 Порядку № 500).

Чи є матдопомога обов’язковою?

Матдопомога на «соцпобут» не має систематичного характеру, а є разовою виплатою. Вона надається працівнику в разі настання непередбачених обставин, як-то: скрутне матеріальне становище через тривалу хворобу, у зв’язку з родинними обставинами, на поховання тощо.

Фахівці Мінсоцполітики у своїх роз’ясненнях зазначають: така виплата не є обов’язковою, а тому надається за наявності коштів (див. листи від 15.02.2017 р. № 355/0/101-17/281 та від 07.10.2016 р. № 1383/13/84-16).

Майте на увазі: виплачувати «соціально-побутову» допомогу можна тільки після забезпечення працівників держоргану всіма обов’язковими виплатами. Тобто передусім необхідно виплатити посадові оклади, надбавки за ранг та вислугу років, здійснити оплату щорічних відпусток та інші гарантовані виплати. І тільки після цього доцільно розглянути питання щодо надання і виплати матдопомоги.

Матдопомога під час декрету: чи можливо?

Порядок № 500 не містить заборони щодо надання матдопомоги на «соцпобут» в період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною. Тому працівниця має повне право звернутися із відповідною заявою під час такої відпустки. Адже вона не перериває трудові відносини з роботодавцем. А тому вона є таким самим працівником, як і всі інші.

Підсумуємо: працівниця може отримати матдопомогу на «соцпобут» під час відпустки для догляду за дитиною, але тільки за наявності коштів на таку виплату.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі