Теми статей
Обрати теми

Відпустка при народженні дитини: вивчаємо Порядок

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Закон № 14011 запровадив нову відпустку — при народженні дитини. І от нарешті з 10 липня 2021 року маємо чинний Порядок 6932. Тож сьогодні розглянемо цю відпустку більш предметно.

1 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» від 15.04.2021 р. № 1401-ІХ.

2 Порядок надання відпустки при народженні дитини, затверджений постановою КМУ від 07.07.2021 р. № 693.

Кому надати відпустку?

Коло осіб, які можуть піти у відпустку при народженні дитини, було окреслено ще Законом № 1401. Проте з появою Порядку № 693 конкретики стало більше.

Хто має право на таку відпустку — див.на рисунку нижче.

img 1

Особи, які мають право на відпустку при народженні дитини

Порядок № 693 розшифровує, хто є одинокою матір’ю та одиноким батьком для цілей відпустки при народженні дитини.

Одинокою матір’ю є:

• жінка, у актовому записі про народження дитини якої відомості про чоловіка як батька дитини внесені в установленому порядку за її вказівкою;

• мати дитини, батько якої помер;

• мати дини, батько якої відповідно до рішення суду позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим.

Важлива умова: дитина не повинна бути усиновлена іншим чоловіком.

А от батько дитини вважається одиноким, якщо мати малюка померла, відповідно до рішення суду позбавлена батьківських прав, визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою. І так само має бути дотримана умова: дитина не усиновлена іншою жінкою.

Зауважимо: у баби/діда, рідної сестри/брата право на таку відпустку є тільки у разі, якщо батьку дитини відпустка при народженні не надавалася. Підтвердженням буде його заява (про це далі).

Цікаве запитання: чи може бабуся (дідусь/брат/сестра) використати відпустку, якщо мати не є одинокою, проте батько дитини не хоче іти у «татусеву» відпустку?

На жаль, норма написана так, що баба/дід/брат/сестра можуть отримати відпустку лише у випадку, коли мати/батько дитини є одинокими.

Підтверджуючі документи

Щоб піти у відпустку при народженні дитини, потрібне документальне підтвердження. Тому працівник, який має право на відпустку, повинен:

• по-перше, надати письмову заяву про надання відпустки при народженні дитини;

• по-друге, пред’явити підтверджуючі документи (див. таблицю нижче).

Підтверджуючі документи для надання відпустки при народженні дитини

Особа

Документи, що підтверджують право на відпустку

Чоловік, дружина якого народила дитину

(зареєстрований шлюб)

1. Копія документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини (наприклад, медичне свідоцтво про народження дитини), або свідоцтва про її народження.

2. Копія свідоцтва про шлюб

Батько дитини («цивільний» чоловік)

1. Копія документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про її народження.

2. Копія довідки про реєстрацію місця проживання

Баба чи дід або повнолітній рідний брат

чи сестра дитини

(одинока мати)

1. Копія документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про її народження.

2. Заява одинокої матері, в якій зазначено, що особа, яка звернулася до роботодавця із заявою про отримання відпустки, фактично здійснюватиме догляд за дитиною.

3. Документ, який підтверджує, що мати дитини є одинокою матір’ю (копія витягу з Реєстру про держреєстрацію народження дитини чи довідки про народження із зазначенням відомостей про батька за вказівкою матері або свідоцтва про смерть батька дитини чи рішення суду про позбавлення його батьківських прав, визнання безвісно відсутнім чи оголошення померлим)

Баба чи дід

або повнолітній рідний брат

чи сестра дитини

(одинокий батько)

1. Копія документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про її народження.

2. Заява одинокого батька, в якій засвідчується невикористання ним такої відпустки та зазначається, що особа, яка звернулася із заявою про отримання відпустки, фактично здійснюватиме догляд за дитиною.

3. Документ, що підтверджує статус одинокого батька (копія свідоцтва про смерть матері дитини або рішення суду про позбавлення її батьківських прав, визнання безвісно відсутньою чи оголошення померлою)

Зверніть увагу: Порядок № 693 передбачає, що копії документів про реєстрацію народження дитини (а також інших документів під номером 2 у таблиці) працівник має пред’явити при поданні заяви про отримання відпустки. Інакше кажучи, до її початку.

Водночас ч. 5 ст. 191 Закону про відпустки зобов’язує працівника надати копію документа про реєстрацію народження дитини уже після виходу у відпустку — протягом 30 календарних днів. Чи буде помилкою, якщо працівник надасть копію потрібного документа одразу при поданні заяви? Вважаємо, що ні.

Ще один документальний момент. Для підтвердження «одинокості» матері/батька слід додати певні документи (пункт 3 у таблиці). Коли саме їх додавати? Чи потрібно пред’являти їх уже під час подання заяви на отримання відпустки? Звісно, якщо вони вже є, то нехай працівник додасть їх до заяви. А якщо ні? Наприклад, документи ще готуються, а відпустка бабусі/дідусю/брату/сестрі дитини потрібна уже зараз. Норма у пп. 8 та 9 Порядку № 693 написана нечітко. Тому вважаємо, що у екстреній ситуації можна цим прикритися і отримати документ від працівника після надання відпустки. Звісно, якщо ви готові надати відпустку «під чесне слово», що мати/батько дитини дійсно є одинокими.

Окремо зупинимось на випадку із «цивільним» шлюбом. Уряд передбачає у такому разі отримання від татуся копію довідки про реєстрацію місця проживання. На їх думку, цей документ є доказом того, що батьки дитини разом проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Але життєві реалії далекі від ідеалу. «Паспортна прописка» може не відповідати фактичному місцю проживання.

Більш підходящим документом була б довідка про фактичне місце проживання. Здебільшого такі довідки видають виконавчі органи місцевих рад (виконкоми) на підставі актів обстеження соціально-побутових умов, будинкових книг, довідок ОСББ, свідчень сусідів тощо (наприклад, див.feodosiivska-gromada.gov.ua/otrimannya-dovidok-17-49-10-31-03-2021/).

Правила надання відпустки

img 2Відпустка при народженні дитини — справа добровільна. Надавати її працівникові насильно не потрібно. Роботодавця ніхто не покарає за її ненадання, якщо працівник не виявив бажання відпочити.

img 3Тривалість відпустки при народженні дитини працівник визначає сам у заяві про її надання. Максимум — 14 календарних днів.

Святкові і неробочі дні не враховуйте. Тобто працівник буде відпочивати довше, якщо на час відпустки припадуть такі дні. Але вони не оплачуються. Якщо народилося двоє чи троє діток (а може, й більше) від однієї вагітності, тривалість відпустки не збільшується. Все одно максимум для відпочинку — 14 календарних днів.

img 4Відпустка при народженні дитини надається одноразово.Поділити її на частини не можна. Це правило також поширюється на випадки, коли працівник візьме відпустку, наприклад, на 10 днів, а згодом у межах дозволеного періоду (див. правило 4) захоче догуляти ще 4 дні. Так зробити не вийде.

img 5Надати відпустку потрібно не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини. Водночас працівник повинен використати її не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

Цього правила особливо уважно слід дотримуватись тоді, коли працівник хоче піти у відпустку при народженні дитини в останній день тримісячного строку на всі 14 календарних днів. Потрібно прорахувати, коли така відпустка закінчиться. Найімовірніше, її останні дні припадуть на період після 104-го дня з дня народження дитини, у цьому разі є два виходи:

• «обрізати» відпустку 104-м днем. Тобто працівник візьме не 14, а, наприклад, 12 днів відпустки;

• запропонувати працівнику розпочати відпустку раніше (якщо є така можливість).

img 6Відпускні слід виплатити не пізніше третього дня з дня її початку (п. 12 Порядку № 693). Так-так, не до початку відпустки, а вже після цього. Зауважте, йдеться про граничний строк виплати («не пізніше»). Отже, зробити це раніше можна.

На жаль, Кабмін не уточнив, про які дні йдеться: календарні чи робочі. Виходячи з досвіду виплати «звичайних» відпускних, вважаємо, що розрахунок потрібно вести у календарних днях (лист Мінсоцполітики від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19, лист Мінекономіки від 31.03.2020 р. № 3512-06/21620-07).

Середньоденну зарплату для обчислення суми відпускних розраховуйте відповідно до Порядку № 100. Розрахунковим періодом у загальному випадку будуть 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки при народженні дитини.

img 7Компенсувати грошима відпустку при народженні не можна. Якщо працівник, який мав право на таку відпустку, не скористався нею, замінити її грошима не можна. Ні при звільненні, ані без нього.

img 8Від працівника-новачка отримайте довідку з попереднього місця роботи про те, що там він не використав відпустку при народженні дитини. Звісно, це стосується лише тих працівників, які звільнені та працевлаштовані на нове місце роботи протягом трьох місяців з дня народження дитини.

Рахуємо дні

Упевнені, ви помітили кілька моментів, де доведеться мати справу із розрахунком строків. Так, Порядок № 693 говорить про обчислення строків:

• «з дня народження дитини» — при визначенні права на отримання відпустки і дати її початку;

• «з дня початку відпустки» — при встановленні строків виплати відпускних.

Що розуміти під терміном «з дня»? Чи включати день народження дитини до підрахунку строків або ж рахувати з дня, наступного за днем народження дитини?

Подивимось практику, що склалась. Наприклад, щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік. Такий рік відлічують з дня укладення трудового договору. Якщо працівника прийнято на роботу 19.07.2021 р., то цей день увійде до робочого року. Тобто робочий рік буде тривати з 19.07.2021 р. по 18.07.2022 р.

Тепер звернемось до ст. 2411 КЗпП. Вона передбачає, що строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Коли строки визначаються днями, то їх обчислюють з дня, наступного після того дня, з якого починається строк. Якщо останній день строку припадає на святковий, вихідний або неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий робочий день.

У трудовому праві більшість строків обчислюються відповідно до приписів ст. 2411 КЗпП, тобто з наступного дня після дня, в якому мав місце юридичний факт, з яким закон пов’язує початок перебігу строку.

Тут без «пів літра» не розібратись. Так само, як і без роз’яснень офіційних органів.

Тим часом безпечніше враховувати день народження дитини при підрахунку строків для визначення права на відпустку і її початку. Тобто рахувати уже з нього, а не з наступного дня. Також доцільно рекомендувати працівникам не затягувати з отриманням відпустки при народженні дитини.

Як бути із виплатою відпускних за період відпустки при народженні дитини? До появи офіційних роз’яснень найбезпечніший варіант — виплачувати їх не пізніше третього дня з дня початку відпустки. При цьому день початку відпустки слід враховувати.

Прикро, але Порядок № 693 надав відповіді не на всі запитання, які виникають стосовно відпустки при народженні дитини. Тому у майбутньому шукайте їх на сторінках нашого видання. Адже ми ще не раз повернемось до цієї теми.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі