Теми статей
Обрати теми

Студентські гуртожитки: як розрахувати плату?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Останнім часом до нашої редакції надходить чимало запитань щодо розрахунку вартості проживання студентів у гуртожитках ЗВО. Як завжди, ми поспішаємо вам на допомогу! У цій статті розглянемо, як правильно визначити вартість проживання у гуртожитку, та наведемо приклад такого розрахунку.

Підстави надання послуги

Насамперед нагадаємо: не всі види послуг можуть надавати заклади освіти за плату. Види послуг, дозволені до «платного» надання, чітко визначені Переліком № 7961.

1 Перелік платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затверджений постановою КМУ від 27.08.2010 № 796.

Але стосовно послуги з платного проживання у гуртожитках хвилюватися не варто. Адже її надання прямо передбачено п.п. 3 п. 7 Переліку № 796.

Так, заклади освіти можуть надавати за плату спеціально облаштовані приміщення гуртожитків для проживання:

• осіб, які навчаються або працюють у відповідному закладі освіти;

• вступників до відповідного закладу освіти на час проведення вступних випробувань;

• осіб, які направлені у відрядження до таких закладів освіти;

• осіб, які навчаються в іншому закладі освіти і проживають у гуртожитках певного закладу освіти згідно з рішенням його керівника;

• працівників інших закладів освіти, установ та організацій.

При цьому під спеціально облаштованими будинками і приміщеннями слід розуміти будинки і приміщення, що перебувають у належному технічному та санітарно-гігієнічному стані та в яких створено належні умови для проживання і відпочинку.

Порядок надання «неосвітніх» платних послуг регламентовано Порядком № 7362.

2 Порядок надання інших платних послуг державними та комунальними навчальними закладами, затверджений спільним наказом МОН, Мінекономіки, Мінфіну від 23.07.2010 № 736/902/758.

Заклад освіти зобов’язаний безкоштовно надати замовнику повну та достовірну інформацію щодо порядку та умов надання конкретної платної послуги, її вартості, порядку та строку оплати.

Для надання платних послуг можуть визначатися структурні підрозділи закладів освіти з відображенням зазначених функцій у положенні, що затверджується керівником цього закладу.

У нашому випадку таким структурним підрозділом є сам гуртожиток.

Платні послуги надаються на підставі (п. 1.6 розд. І Порядку № 736):

• письмової заяви — для фізичної особи (складається в довільній формі);

• договору (контракту) — для фізичної або юридичної особи;

• за фактом оплати надання платної послуги у порядку, визначеному законодавством.

У разі надання послуг з проживання у гуртожитках, вважаємо за доцільне укладати саме договори. У такому договорі слід передбачати всі умови проживання та оплати.

У своїй діяльності гуртожитки закладів освіти мають керуватися нормами Положення № 14523. На основі цього Положення заклади освіти розробляють власні Положення про користування гуртожитками. Таке Положення затверджує керівник закладу освіти за погодженням з органами студентського самоврядування.

3 Положення про особливості користування гуртожитками закладів фахової передвищої та вищої освіти, затверджене наказом МОН від 21.11.2019 № 1452.

До речі, п. 2 розд. ІІ Положення 1452 містить більш конкретний перелік осіб, які можуть проживати у гуртожитку, ніж Перелік № 796.

Тож у гуртожитках закладу освіти можуть проживати:

1) здобувачі освіти за заочною формою здобуття освіти за потреби виконання компонентів навчального плану, що передбачають особисту присутність здобувача освіти у закладі освіти;

2) здобувачі фахової передвищої, вищої освіти, які здобувають освіту за очною (денною), заочною формою в іншому закладі освіти, що не має місць (або їх недостатньо) для проживання здобувачів освіти у власних гуртожитках;

3) сім’я, що складається зі здобувачів освіти одного чи різних закладів освіти;

4) вступники під час проведення вступних випробувань з інших населених пунктів, у тому числі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за умови відсутності у них місця проживання за місцезнаходженням закладу освіти;

5) за умови повного забезпечення здобувачів освіти певного закладу освіти жилою площею у гуртожитку можуть проживати працівники закладу освіти та інші громадяни.

Розмір жилої площі визначається Примірним положенням № 4984 та нормативно-технічними документами.

4 Примірне положення про користування гуртожитками, затверджене постановою КМУ від 20.06.2018 № 498.

Плату за проживання у гуртожитках закладу освіти мешканці вносять у порядку та строки, встановлені договором найму жилого приміщення у гуртожитку закладу освіти. Це обумовлено п. 2 розд. V Положення № 1452.

Формування вартості проживання

Як завжди, розрахунок вартості платної послуги здійснюється на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням.

Розмір плати за надання конкретної послуги слід визначати на підставі її вартості, що розраховується на весь строк її надання та у повному обсязі.

При цьому заклад освіти самостійно визначає калькуляційну одиницю за кожною платною послугою, щодо якої здійснюється розрахунок вартості.

Складовими витрат, які необхідно включити до вартості платної послуги з проживання у гуртожитку, є:

• витрати на оплату праці працівників;

• нарахування ЄСВ на оплату праці відповідно до законодавства;

• безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій;

• капітальні витрати;

• інші витрати відповідно до чинного законодавства.

Докладно зупинятися на цих складових не будемо. Адже не так давно ми їх розглядали у матеріалі «Платне харчування у школі: як визначити вартість?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 35, с. 4 — 10).

Зупинимось лише на витратах на оплату праці та нюансах складання штатного розпису працівників гуртожитку.

Витрати на оплату праці та штатний розпис

Кількість ставок (штатних одиниць) працівників, які залучаються до надання платної послуги, слід визначати з урахуванням усіх функцій і видів робіт. Звісно, тут ідеться про роботи, безпосередньо пов’язані з організацією надання конкретної платної послуги.

Для цього можна використовувати затверджені у визначеному порядку штатні нормативи, встановлені для установ та закладів різних типів, що функціонують у відповідній сфері діяльності. Також можуть стати у пригоді штатні розписи закладів освіти, затверджені вищою за рівнем установою.

Варто звернути увагу на питання формування штатного розпису працівників гуртожитку. Адже в гуртожитках може проживати як пільговий контингент — безоплатно, так і «платний» контингент — за плату.

Питання складання окремих штатних розписів за загальним та спеціальним фондами вже неодноразово розглядалось на сторінках нашого видання. І щоразу ми наголошуємо: при наданні платних послуг обов’язково має бути окремий штатний розпис за спецфондом кошторису. Коротко нагадаємо, на чому саме це зумовлено.

Попри те, що жоден нормативно-правовий акт не містить прямої вимоги щодо складання окремого штатного розпису за спецфондом, потреба у цьому випливає з норм бюджетного законодавства.

Так, чисельність працівників установи, що пропонується до затвердження за штатним розписом, має бути приведена у відповідність до визначеного фонду оплати праці. Це передбачено п. 28 Порядку № 2285.

5 Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджені постановою КМУ від 28.02.2002 № 228.

Також розпорядники нижчого рівня уточнюють проєкти кошторисів і складають проєкти планів асигнувань за загальним та спеціальним фондами окремо. Це також передбачено п. 28 Порядку № 228.

З огляду на це, має бути чітке розмежування витрат загального і спеціального фондів. А отже, і штатні розписи за спецфондом доцільно складати окремо.

До того ж відсутність окремого штатного розпису за спецфондом може призвести до порушень при наданні платних послуг. Зокрема, такі послуги надаватимуться основним штатним складом без відпрацювання ними додаткового робочого часу. Як наслідок — зайві витрат на оплату праці.

Зауважте: для штатного розпису за спецфондом застосовуються ті ж самі штатні нормативи, що й за загальним фондом.

Водночас наразі не існує типових штатних нормативів для університетів, академій, інститутів (колишні заклади ІІІ — ІV рівнів акредитації). Тому кожен ЗВО самостійно має визначати кількість необхідних посад виходячи з потреби та фонду оплати праці. А це значно ускладнює процес складання штатних розписів.

На практиці можуть виникнути ситуації, коли один працівник гуртожитку обслуговує і «платний» контингент, і безоплатний (студентів, які мають право згідно із законодавством на безоплатне проживання у гуртожитках). Тоді як витрати загального фонду неодмінно слід відокремити від видатків спецфонду.

Витрати на заробітну плату працівників, які безпосередньо надають платні послуги, включаються до вартості платних послуг. Така зарплата виплачується працівникам зі спеціального фонду кошторису.

Кошти на виплату заробітної плати працівника, які обслуговують пільговий контингент і не надають платні послуги, планують та виплачують за рахунок загального фонду кошторису.

Якщо ж один працівник забезпечує проживання як пільгового контингенту студентів, так і студентів, які проживають за плату, заробітну плату йому слід виплачувати пропорційно зі спеціального та загального фондів. Базою розподілу буде кількість студентів відповідної категорії, проживання яких забезпечує такий працівник.

Обмеження вартості

Вартість проживання у гуртожитку обмежена не лише витратами, пов’язаними з наданням послуги з проживання. Так, наказом № 2846 встановлено граничний розмір плати за проживання в студентських гуртожитках ЗВО державної та комунальної форм власності, що належать до сфери управління МОН та МОЗ. Максимально допустиму величину плати встановлено виходячи з нормативу 6 м2 житлової площі (для новозбудованих гуртожитків — 8 м2 житлової площі) на одну особу. А конкретно, розмір плати за проживання в гуртожитку, з урахуванням ПДВ, не може перевищувати:

6 Наказ Міносвіти, Мінфіну та МОЗ «Про встановлення граничного розміру плати за проживання в студентських гуртожитках вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності» 28.03.2011 № 284/423/173.

• для студентів, абітурієнтів ЗВО I — IV рівнів акредитації — 40 % розміру МОЗАС7 ЗВО відповідного рівня акредитації;

7 МОЗАС — мінімальна ординарна звичайна академічна стипендія.

• для клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів — 40 % їх академічної стипендії;

• для курсантів денної форми навчання ЗВО цивільної авіації, морського і річкового транспорту, які перебувають на державному утриманні та отримують безоплатне харчування, — 20 % розміру МОЗАС ЗВО відповідного рівня акредитації;

• для студентів індустріально-педагогічних ЗВО I — II рівнів акредитації, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання і забезпечуються безоплатним триразовим харчуванням, — 20 % розміру МОЗАС ЗВО відповідного рівня акредитації, а для осіб, які забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням, — 30 % МОЗАС ЗВО відповідного рівня акредитації.

Безперечно, таке обмеження є цілком виправданим. Адже студенти, які живуть «на одну стипендію», після оплати за проживання у гуртожитку повинні мати змогу проводити інші життєво необхідні витрати.

Зараз розміри МОЗАС ЗВО визначено п. 1 постанови № 10478.

8 Постанова КМУ «Про розміри стипендій у державних та комунальних закладах освіти, наукових установ» від 28.12.2016 № 1047.

Однак із 1 січня 2022 року ці показники зміняться відповідно до постанови № 9339.

9 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 і від 28 грудня 2016 р. № 1047» від 01.09.2021 № 933.

Нові та старі розміри МОЗАС наведено у таблиці нижче.

Розміри МОЗАС

Кому

Сума, грн

до 01.01.2022

з 01.01.2022

Студентам ЗФПО, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст», освітньо-професійний ступінь «фаховий молодший бакалавр», освітній ступінь «бакалавр»*

980

1510

Студентам ЗВО, наукових установ, які здобувають освітній або освітньо-професійний ступінь «молодший бакалавр», освітні ступені «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр»*

1300

2000

* Крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких установлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі.

Тож, як бачимо, з наступного року р озмір стипендій зросте. Відповідно підвищиться й граничний розмір плати за проживання у студентських гуртожитках.

Так, якщо зараз граничний рівень плати за проживання, наприклад, в університетському гуртожитку становить 520 грн (1300 грн х 40 %), то з 1 січня 2022 року він становитиме вже 800 грн (2000 грн х 40 %).

Що ж робити, якщо при розрахунку всіх витрат, пов’язаних з проживанням студентів у гуртожитку, вартість проживання перевищить граничний рівень?

У такому разі заклад освіти має мінімізувати свої витрати. І нікуди від цього не подітися. Це можна зробити, наприклад, шляхом перегляду штатного розпису за спецфондом. Тобто слід вирішити питання щодо доцільності утримання наявної кількості штатних одиниць обслуговуючого персоналу.

УВАГА!

Не можна мінімізувати витрати за спецфондом шляхом їх перекладання на загальний фонд

Пам’ятайте: у будь-якому разі при формуванні вартості проживання студентів у гуртожитку необхідно дотримуватися таких двох вимог законодавства.

img 1Розрахуати вартість проживання в гуртожитку з урахуванням усіх витрат, не допускаючи витрачання коштів загального фонду на цілі, які мають бути забезпечені коштами спеціального фонду.

img 2Не перевищувати граничну вартість проживання у гуртожитку, встановлену законодавством.

Приклад розрахунку

Ну що ж, не будемо гаяти часу та перейдемо від слів до справи. Розглянемо умовний приклад розрахунку вартості проживання у гуртожитку ЗВО.

Вихідні дані для розрахунку наведено у таблиці нижче.

Вихідні дані

з/п

Показник

Значення

1

Кількість ліжко-місць

60

2

Тариф* за електроенергію

1,68 грн/кВт год

3

Тариф за теплопостачання

1307,39 грн за 1 Гкал

4

Тариф за водопостачання

13,40 грн/м3

5

Тариф за водовідведення

7,44 грн/м3

6

Середнє споживання** тепла гуртожитком за попередні періоди

42 Гкал

7

Середнє споживання електроенергії гуртожитком за попередні періоди

68112 кВт год

8

Середнє споживання води гуртожитком за попередні періоди

1987,20 м3

9

Середня кількість сміття, що вивозиться за рік

80,57 м3

10

Тариф на вивіз сміття

73,69 грн

11

Витрати на дератизацію та дезінсекцію згідно з договором за рік

720,50 грн

12

Витрати на охорону гуртожитку згідно договором за рік

3350,00 грн

* Майте на увазі: тарифи за комунальні послуги в різних регіонах Україні різняться.

** Може бути як за минулий рік, так і середнє значення за декілька минулих років (наприклад, за три роки). Вважаємо, що середнє значення за декілька попередніх років є більш інформативним для розрахунку.

Обчислення почнемо із розрахунку витрат на заробітну плату.

Фонд оплати праці за штатним розписом

Посада

Підстава

Тарифний розряд за ЄТС

Кількість штатних одиниць

Оклад за місяць

Оклад з урахуванням доплати до МЗП

Фонд оплати праці рік, грн (гр. 4 х гр. 6 х 12)

1

2

3

4

5

6

7

Комендант

додаток 11 до наказу № 55710

4

1

3674,00

6500,00

78000,00

Прибиральник приміщень

додаток 12 до наказу № 557

1

1

2893,00

6789,30 (у т. ч. 10 % доплати за використання деззасобів)

81471,60

Прибиральник території

додаток 12 до наказу № 557

1

1

2893,00

6500,00

78000,00

Усього на рік

Х

Х

3

Х

Х

237471,60

10 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Таким чином, нарахування ЄСВ на фонд оплати праці — 52243,75 грн (237471,60 грн х 22 %).

Далі розрахуємо витрати на оплату комунальних послуг.

Витрати на оплату комунальних послуг

Вид комунальної послуги

Середнє споживання по гуртожитку за рік

Тариф за одиницю, грн

Сума, грн

(гр. 2 х гр. 3)

1

2

3

4

Теплопостачання

42 Гкал

1307,39

54910,38

Електропостачання

68112 кВт год

1,68

114428,16

Водопостачання

1987,20 м3

13,40

26628,48

Водовідведення

1987,20 м3

7,44

14784,77

Усього

Х

Х

210751,79

Далі розрахуємо витрати на вивіз сміття. Так, згідно з вихідними даними за рік по гуртожитку вивозиться 80,57 м3 сміття, тариф за вивіз сміття — 73,69 грн.

Таким чином, витрати на вивіз сміття становлять 5937,20 грн (80,57 м3 х 73,69 грн).

Тепер наведемо загальний розрахунок калькуляції.

Калькуляція плати проживання у гуртожитку на 2022 рік

№ з/п

Найменування показника

Сума, грн

1

Заробітна плата

237471,60

2

Нарахування ЄСВ

52243,75

3

Комунальні послуги

210751,79

4

Вивіз сміття

5937,20

5

Дератизація та дезінсекція

720,50

6

Охорона

3350,00

7

Разом поточних витрат

510474,84

8

Капітальні видатки (поточні витрати x 10 %)

51047,48

Усього вартість проживання на рік на 1 ліжко-місце

((поточні витрати + капітальні витрати) : 60 ліжко-місць)

9358,71

Отже, вартість проживання в гуртожитку одного студента за місяць становить 779,89 грн (9358,71 грн : 12 міс.). Як бачимо, за граничний розмір плати за проживання у гуртожитку у сумі 800 грн ми не вийшли.

Зауважимо: під час розрахунку вартості за проживання у гуртожитку можуть бути враховані й інші витрати. Наприклад, витрати на поповнення м’якого інвентарю та постільної білизни, якщо гуртожиток ними самостійно забезпечує мешканців.

Оподаткування ПДВ

Операції з постачання послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках звільнені від оподаткування ПДВ. Підстава — п.п. 197.1.2 ПКУ.

Але нас частенько запитують: чи потрібно сплачувати ПДВ, коли студенти оформлюють субсидію і, відповідно, плата за гуртожиток надходить частково від таких студентів та частково від управлінь праці та соцзахисту населення?

При цьому кошти від студентів надходять з призначенням платежу «плата за гуртожиток», а кошти від управлінь соціального захисту населення — з призначенням «за водопостачання», «за електроенергію» тощо. Яким же чином виписувати податкову накладну на кошти, які надходять від органів соцзахисту? Чи звільняються такі кошти від оподаткування, як і ті, що надходять безпосередньо від студентів?

ВАЖЛИВО!

Від оподаткування звільнено загальну вартість плати за проживання студентів у гуртожитку, незалежно від кого саме вона надходить

Відшкодування витрат на оплату електроенергії, теплопостачання, водопостачання тощо є за своєю суттю відшкодуванням (компенсацією) окремих елементів витрат, з яких складається вартість послуги з найму жилого приміщення в гуртожитку. На це свого часу звертали увагу податківці у листі від 07.02.2018 № 919/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ).

До того ж норма п.п. 197.1.2 ПКУ не містить жодних обмежень з цього приводу. Тому вся сума нарахованої плати звільнена від оподаткування ПДВ. Податкову накладну при цьому слід виписувати загальну в кінці дня на суму нарахованої плати за проживання на дату нарахування такої плати (тобто на дату першої події).

При отриманні коштів, як від студентів, так і від управлінь соцзахисту, жодних додаткових документів виписувати не потрібно.

А як щодо оподаткування ПДВ плати за проживання у гуртожитках не студентів або проживання студентів не у гуртожитках?

Послуги з розміщення інших категорій громадян у гуртожитках або розміщення учнів чи студентів в іншому, ніж гуртожитки, житловому фонді (у готелі, пансіонаті, базі відпочинку), підлягають оподаткуванню на загальних підставах за ставкою 20 %.

Фіскали час від часу надають консультації з цього приводу. Одну з таких можна переглянути за посиланням11.

11 Див. за посиланням: obolon.kyivcity.gov.ua/content/opodatkuvannya-pdv-poslug-z-prozhyvannya-studentiv-u-gurtozhytkah.html.

Вартість проживання педпрацівників

Як ми вже зазначали, окрім студентів, у гуртожитках ЗВО можуть проживати працівники таких закладів та інші громадяни. Це дозволено п.п. 5 п. 2 розд. ІІ Положення № 1452 за умови повного забезпечення здобувачів освіти жилою площею.

Але якою у цьому разі буде плата за проживання у гуртожитку?

На це запитання нещодавно відповіло МОН у листі від 23.09.2021 № 1/11-7042.

Так, жодних особливостей та обмежень щодо розрахунку платної послуги з проживання у гуртожитку для педпрацівників ЗВО не існує. Тобто у такому разі вартість платної послуги обчислюється, як і зазвичай, відповідно до Порядку № 736. Тож установлювати вартість платної послуги слід на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням.

Як зазначив МОН у вищезгаданому листі: законодавством не передбачено право закладу освіти зменшувати розмір плати за проживання в гуртожитку працівникам відповідного закладу.

Таким чином, для педпрацівників не передбачено жодних пільг.

Вони мають сплачувати за проживання в гуртожитку на загальних підставах.

ВИСНОВКИ

• Надавати за плату спеціально облаштовані приміщення гуртожитків для проживання дозволено законодавством

• Платна послуга з проживання у гуртожитку надається за договором

• Штатні розписи за загальним та спеціальним фондом кошторису складаються окремо

• Розмір плати за проживання студентів у гуртожитках обмежено на законодавчому рівні

• Розрахувати вартість проживання у гуртожитку необхідно з урахуванням усіх видатків, не допускаючи витрачання коштів загального фонду на цілі, які мають бути забезпечені коштами спецфонду

• Операції з постачання послуг з проживання студентів у гуртожитках звільнені від оподаткування ПДВ

• Педпрацівники, які проживають у гуртожитках, не мають жодних пільг з оплати за проживання

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі