Теми статей
Обрати теми

Перехворів на COVID: відсторонювати чи ні?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Невакцинований працівник захворів на COVID-19 та пішов на лікарняний з 29 листопада по 13 грудня 2021 року. Із 9 грудня 2021 року його мали б відсторонити від роботи за ухилення/відмову від вакцинації. Чи слід відсторонити його після виходу з лікарняного?

Той факт, що працівник перехворів саме на COVID-19, може захистити його від відсторонення. Не відсторонили хворіючого працівника без щеплення з 09.12.2021? Вчинили правильно. Деталі — в статті «Невакцинований працівник захворів: відсторонювати чи ні?» цього номера.

Чи потрібно відсторонювати його після відновлення працездатності? Слід було б, якби не одне «але»: працівник перехворів на COVID-19. А отже, його можуть тимчасово звільнити від вакцинації.

Рятівний круг — наявність абсолютних протипоказань до вакцинації. Вони можуть бути постійними та тимчасовими. За роз’ясненнями МОЗ1, одним із тимчасових протипоказань є наявність COVID-19 в анамнезі. Це дозволяє відкласти вакцинацію максимум на 3 місяці від часу перебігу хвороби.

1 Див. за посиланням: moz.gov.ua/article/news/vakcinacija-vid-covid-19-mozhe-buti-protipokazana-timchasovo-abo-vzagali-lishe-u-vikljuchnih-vipadkah---roz%e2%80%99jasnennja-moz-ukraini.

Документально відстрочка виглядає як Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації за формою № 028-1/о2. Якщо працівник надає такий документ, то його не можна відсторонювати від роботи до закінчення строку, зазначеного у Висновку.

2 Форма Висновку та Інструкція щодо його заповнення затверджені наказом МОЗ від 02.11.2021 № 2394.

Ще один документ, який дозволить жити повним життям без вакцинації, — сертифікат про одужання. Та чи врятує він від відсторонення?

Сертифікат про одужання стає доступним у застосунку «Дія» на 15-й день з моменту, як лікар внесе діагноз COVID-19 та правильні дані до медичного реєстру. Є дві важливі умови, без дотримання яких сертифіката про одужання не буде:

• лікар має зафіксувати діагноз COVID-19;

• запис має бути таким: установлений діагноз (основний або супутній) «2019-nCoV гостра респіраторна хвороба» (код U07.1 відповідно до національного класифікатора 025:2021 «Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я»).

Строк дії сертифіката про одужання — 90 днів від 15-го дня після фіксації діагнозу (або 105 днів з моменту встановлення діагнозу лікарем). Наприклад, якщо згенерувати сертифікат на 15-й день після встановлення діагнозу, то він діятиме 90 днів. Якщо на 20-й день — 85 днів.

От і маємо зв’язок із тримісячним строком відтермінування від вакцинації після появи COVID-19 в анамнезі.

Але сертифікат про одужання доступний лише у застосунку «Дія». Вочевидь, отримати паперовий варіант у лікаря не вдасться. Тож аби захиститись від відсторонення, слід використати саме Висновок за формою № 028-1/о.

До речі, такий Висновок можна отримати, навіть коли перехворів на COVID-19, але до лікаря не звертався, проте є довідка з позитивним результатом ПЛР- або антиген-тесту. А от сертифікат про одужання в цьому разі отримати не вдасться, адже немає зафіксованого лікарем діагнозу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі