Теми статей
Обрати теми

«Оздоровчі» службовцям ОМС: чи можна — без відпустки?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Є можливість виплатити допомогу на оздоровлення службовцям ОМС. Чи можна провести виплату такої допомоги без надання відпустки? (запитання учасника групи Facebook «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)

Ні, не можна. «Оздоровчі» прив’язані до щорічної відпустки.

Законодавчо виплата допомоги на оздоровлення в ОМС закріплена в ч. 5 ст. 21 Закону № 24931. Проте її припис надає такий бонус лише посадовим особам місцевого самоврядування. Для них «оздоровчі» є гарантованою виплатою.

1 Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III.

Водночас існує норма п.п. 3 п. 2 постанови № 2682. Остання передбачає виплату «оздоровчих» працівникам ОМС. Тобто, крім посадових осіб, отримати таку допомогу можуть і службовці.

2 Постанова КМУ Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів від 09.03.2006 № 268.

Цікаво, що розмір допомоги на оздоровлення посадовим особам та службовцям може відрізнятись.

Річ у тому, що Закон № 2493 передбачає виплату «оздоровчих» у розмірі посадового окладу, а постанова № 268 — у розмірі, не більшому за середньомісячну зарплату.

Тож, оскільки для посадових осіб виплата допомоги передбачена обома нормами, дійти так: виплачуйте допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу, а за наявності коштів — можна й у розмірі середньомісячної зарплати. Відповідне рішення приймає керівник ОМС (див. лист Мінсоцполітики від 11.09.2013 № 10212/0/14-13/13).

Для службовців ОМС «оздоровчі» не є обов’язковою виплатою. Аргумент: Закон № 2493 не містить такої вказівки стосовно службовців. Якщо керівник усе ж прийняв рішення про виплату допомоги службовцям, то її розмір має не перевищувати середньомісячну зарплату.

ВАЖЛИВО!

Виплата «оздоровчих» прив’язана до надання щорічної відпустки

Обидві згадані вище законодавчі норми прив’язують виплату допомоги на оздоровлення до надання щорічної відпустки. Тож виплатити її без оформлення відпустки неможливо.

Зверніть увагу: законодавчо не зафіксовано мінімальну тривалість щорічної відпустки для отримання «оздоровчих». Тож, аби їх виплатити, достатньо оформити навіть один день відпустки.

Також пам’ятайте: при формуванні фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога для оздоровлення. Тож, у разі поділу щорічної відпустки на частини, «оздоровчу» допомогу виплачуйте один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки.

Звідси висновок: якщо цього року працівник уже отримав «оздоровчі» до частини відпустки, то вдруге її виплатити не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі