Теми статей
Обрати теми

Усі на облік: новий перелік професій військовозобов’язаних жінок

Ще у квітні цього року запрацювали зміни у військовому законодавстві. У результаті Кабмін передав Міноборони право формувати Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних (далі — Перелік).

Перелік було затверджено наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313. І ось наприкінці року він набрав чинності — з 17.12.2021.

Ну що сказати, фахівці Міноборони постаралися на славу. Перелік вражає своєю масштабністю. До того ж це лише верхівка айсберга. Адже Перелік є досить узагальненим.

Тут і керівники, і професіонали, і робітники різних галузей та сфер діяльності. Зокрема, такі як:

• керівники бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів;

• професіонали в галузі аудиту та бухгалтерського обліку, кваліфіковані бухгалтери, бухгалтери та касири-експерти, реєстратори бухгалтерських даних;

• керівні працівники апарату місцевих органів державної влади, організатори діловодства;

• керівні працівники апарату органів судової влади, судді;

• професіонали в галузі соцзахисту, інспектори із соціальної допомоги, соцпрацівники, психологи;

• керівники підрозділів у сфері культури, відпочинку та спорту, професіонали в галузі художньої творчості, музики, мистецтвознавці (музикознавство), організатори у сфері культури та мистецтва, інші фахівці у сфері культури та мистецтва, працівники з надання послуг у сфері мистецтва.

Не оминули увагою і наукових співробітників у різних сферах, зокрема хімії, обчислювальних систем, картографії, медицини, ветеринарної медицини, правознавства, фінансово-економічної безпеки підприємств, установ та організацій, бухгалтерського обліку, психології тощо.

Документ додасть клопотів і працівницям, і їх роботодавцям. Міноборони обіцяє найближчим часом розробити алгоритм постановки на облік.

Роботодавці мають проконтролювати, щоб працівниці, яких «накрило» Переліком, стали на військовий облік військовозобов’язаних. А в тих, кого тільки приймають на роботу, доведеться перевіряти наявність військово-облікових документів та відміток про взяття на військовий облік.

Терцентри комплектування та соцпідтримки братимуть на військовий облік тих представниць прекрасної статі, які одночасно відповідають двом умовам:

• по-перше, жінка придатна до проходження військової служби за станом здоров’я та віком;

• по-друге, її спеціальність та/або професія є в Переліку.

Жінки перебуватимуть на обліку в запасі. Граничний вік — 60 років.

У мирний час їх можуть прийняти на військову службу та службу у військовому резерві лише добровільно. Призвати на військову службу чи залучити до забезпечення оборони держави їх можуть лише у воєнний час.

Ігнорувати новацію не рекомендуємо: порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення адмінштрафу на посадових осіб від 5100 до 8500 грн, адже зараз діє особливий період. Це передбачено ст. 2101 КУпАП. Накладає штраф керівник терцентру комплектування та соцпідтримки.

Редакція

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі