Теми статей
Обрати теми

Докторант ЗВО: основні аспекти роботи

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи має право науково-педагогічний працівник, який вступив до докторантури, продовжувати працювати на своїй посаді та здійснювати керівництво аспірантами?

Згідно зі ст. 61 Закону про вищу освіту1 докторанти є здобувачами освіти та особами, які навчаються у закладах вищої освіти (ЗВО).

1 Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

У свою чергу, особи, які навчаються у ЗВО за денною формою навчання за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, мають право на отримання академічних та соціальних стипендій у встановленому законодавством порядку (ч. 2 ст. 62 Закону про освіту2).

2 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 Закону про освіту та п. 3 ч. 1 ст. 62 Закону про вищу освіту особи, які навчаються у ЗВО, мають право на трудову діяльність у позанавчальний час. Порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у ЗВО (наукових установах) затверджено постановою № 2613.

3 Порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах), затверджений постановою КМУ від 23.03.2016 р. № 261.

Так, п. 14 зазначеного Порядку передбачено, що докторанти користуються правами здобувачів вищої освіти, визначеними Законом про вищу освіту. З метою належного проведення наукових досліджень докторанти також мають право на трудову діяльність у позанавчальний час відповідно до законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону про зайнятість4 до зайнятого населення належать, зокрема, особи, які навчаються за денною формою у ЗВО та поєднують навчання з роботою. Поняття зайнятості визначено як не заборонену законодавством діяльність осіб з метою одержання заробітної плати. Зайнятість населення забезпечується шляхом встановлення відносин, що регламентуються трудовими договорами (ч. 3 ст. 3 Закону про зайнятість).

4 Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

При цьому робота докторанта не є сумісництвом, оскільки сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж підприємстві, в установі, організації (п. 1 Положення № 435).

5 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 № 43.

Аналогічна позиція викладена у постанові № 136. Згідно з ч. 3 п. 14 цієї постанови робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом і оплачується на загальних підставах.

6 Постанова ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.99 р. № 13.

Висновки про те, що для осіб, які поєднують навчання з роботою, їх трудова діяльність є основним місцем роботи, а не сумісництвом, а тому передбачає ведення трудових книжок відповідно до загального порядку, викладені також у роз’ясненнях Мінпраці у листах від 26.10.2005 р. № 09-503 та від 12.03.2007 р. № 66/06/186-07, а також Держдепартаменту нагляду за додержанням законодавства про працю у листі від 20.08.2003 р. № 013-1229-22.

Стосовно обсягу та змісту роботи, яку може здійснювати науково-педагогічний працівник за основним місцем роботи, що навчається в докторантурі, то нормативними актами не передбачено будь-яких обмежень щодо діяльності такого науково-педагогічного працівника порівняно з іншими науково-педагогічними працівниками.

Зокрема, стосовно керівництва аспірантами, то відповідно до п. 24 Порядку № 261 аспіранту одночасно з його зарахуванням відповідним наказом керівника ЗВО призначається науковий керівник з числа наукових або науково-педагогічних працівників з науковим ступенем.

Науковий керівник аспіранта здійснює наукове керівництво роботою над дисертацією, надає консультації щодо змісту і методології наукових досліджень аспіранта, контролює виконання індивідуального плану наукової роботи та індивідуального навчального плану аспіранта і відповідає перед вченою радою ЗВО за належне та своєчасне виконання обов’язків наукового керівника.

Науковий керівник, який є доктором наук, може здійснювати одночасне наукове керівництво (консультування), як правило, не більше п’яти здобувачів наукових ступенів, включаючи тих, що здобувають науковий ступінь доктора наук.

Науковий керівник, який має ступінь доктора філософії, може здійснювати одночасне наукове керівництво роботою над дисертаціями, як правило, не більше трьох здобувачів наукового ступеня доктора філософії.

На здійснення наукового керівництва роботою над дисертацією одного аспіранта науковому керівникові відводиться щороку 50 академічних годин навчального навантаження.

Вчена рада ЗВО з урахуванням потреб аспіранта та ефективності роботи наукового керівника з підготовки докторів філософії може відвести більшу кількість годин навчального навантаження керівникові з їх оплатою за рахунок коштів спеціального фонду ЗВО (наукової установи).

Рішенням вченої ради аспіранту може бути призначено два наукових керівники з відповідним розподілом годин навчального навантаження та обов’язків між ними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі