Теми статей
Обрати теми

Щорічна грошова винагорода не включається до «відпускної середньої» — вердикт Мінекономіки

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
У листі від 16.01.2021 р. № 4709-06/2098-07 фахівці Мінекономіки відповіли на таке запитання нашої редакції: чи включається сума щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків педагогам до середнього заробітку, який обчислюється при розрахунку відпускних (компенсації за невикористану відпустку)?

Але перш ніж перейти до відповіді Міністерства, пояснимо, у чому полягає суть цього запитання.

Надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) передбачено для педагогічних працівників ч. 1 ст. 57 Закону про освіту1.

1 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

А умови надання такої стимулюючої виплати врегульовані Порядком № 8982.

2 Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затверджений постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898.

Так, відповідно до п. 4 цього Порядку грошова винагорода педагогам надається на підставі наказу керівника закладу освіти, а керівникам — за наказом вищої за рівнем організації. Виплачується вона в межах загальних коштів, передбачених кошторисом закладу освіти на оплату праці.

Враховуйте: грошова винагорода надається відповідно до Положення, яке затверджується керівником закладу освіти за погодженням з профспілковим комітетом. У цьому Положенні визначаються критерії, відповідно до яких провадиться виплата грошової винагороди.

Також у ньому слід прописати порядок виплати грошової винагороди, зокрема, зазначити, чи виплачується вона декретницям, звільненим та новоприйнятим працівникам. Детальніше про це читайте у консультації фахівця Держпраці у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 37, с. 25.

Щодо порядку включення грошової винагороди до розрахунку середнього заробітку зазначимо таке.

На нашу думку, за своєю суттю грошова винагорода належить до одноразових виплат, адже виплачується вона один раз на рік. А згідно з п.п. «б» п. 4 Порядку № 1003 одноразові виплати не враховуються при обчисленні середнього заробітку в усіх випадках його збереження. Відповідно можна стверджувати, що сума грошової винагороди не включається до середньої зарплати при розрахунку відпускних (компенсації за невикористану відпустку).

3 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Але щоб остаточно поставити крапку у цьому питанні, ми звернулися за роз’ясненнями до Мінекономіки. Чому так важлива думка цього відомства? Річ у тім, що саме Мінекономіки наділено правом роз’яснювати положення Порядку № 100.

Тішить те, що фахівці Міністерства підтвердили нашу позицію. Так, у листі, що коментується, вони чітко зазначили: грошова винагорода є одноразовою виплатою, а тому не враховується при нарахуванні середньої зарплати у всіх випадках її обчислення відповідно до норм Порядку № 100.

Отже, якщо у вас раніше були сумніви з приводу включення/не включення грошової винагороди до «відпускної» середньої зарплати, то відтепер маємо офіційну позицію компетентного органу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі