Теми статей
Обрати теми

«Оздоровчі» і підвищення окладу заднім числом: чи проводити донарахування?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівнику бюджетної установи (13-й тарифний розряд за ЄТС) 8 січня 2021 року була надана щорічна основна відпустка тривалістю 14 календарних днів. При виході у відпустку йому була виплачена матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу — 5153 грн. З 21.01.2021 р. оклад працівника було підвищено до 6061 грн. Таке підвищення відбулось заднім числом з 01.01.2021 р. Чи потрібно у зазначеному випадку донарахувати суму «оздоровчих» до нового розміру окладу?

Матдопомога на оздоровлення

Згідно з п.п. «б» п. 4 постанови № 12981 працівники з оплатою праці за ЄТС (педагогічні працівники, працівники бібліотек, музеїв, працівники культури тощо) мають право на матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.

1 Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

Право надавати таку допомогу покладене на керівників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, при яких створені централізовані бухгалтерії, керівників бюджетних установ, закладів та організацій в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків.

Далі виділимо декілька важливих фактів, які стосуються порядку надання допомоги на оздоровлення.

1. Допомога на оздоровлення виплачується один раз на рік тільки при наданні щорічної відпустки. Якщо відпустка поділена на частини згідно зі ст. 12 Закону про відпустки2, то працівник має право отримати допомогу на оздоровлення до будь-якої з її частин (із збереженням умови виплати лише один раз на календарний рік). Причому він сам обирає, до якої саме частини відпустки її приєднати.

2 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

2. Для отримання допомоги на оздоровлення працівник зазначає про це у заяві (у заяві про надання відпустки або в окремій заяві). На підставі заяви роботодавець видає відповідний наказ. Якщо працівник йде у щорічну відпустку повної тривалості, то заява на виплату «оздоровчих» може не надаватися.

3. Розмір «оздоровчих» визначається саме на дату виходу у щорічну відпустку. Тобто подією, з якою пов’язано надання (нарахування) матеріальної допомоги на оздоровлення, є вихід працівника у щорічну основну відпустку.

4. Стаж роботи не впливає на надання та розмір допомоги на оздоровлення. Головна умова — надання щорічної відпустки. Тому якщо в перший рік роботи працівнику надано щорічну відпустку до закінчення шестимісячного строку безперервної роботи, допомога на оздоровлення також може йому виплачуватися (див. лист Мінсоцполітики від 21.07.2015 р. № 409/13/116-15).

5. Якщо у попередньому році працівник не отримав «оздоровчі» (з будь-яких причин), то їх виплачують тільки за рахунок економії фонду оплати праці, затвердженого на поточний рік (без утиску прав інших працівників на виплату поточного року) (див. листи Мінпраці від 13.07.2010 р. № 671/13-84-10 та від 13.05.2008 р. № 287/13/84-08).

6. Щодо виплати допомоги на оздоровлення сумісникам, то на законодавчому рівні це питання не врегульоване. Прямої заборони законодавство не містить, але питання спірне. За роз’ясненнями ж Мінсоцполітики, сумісники (крім працівників освіти) мають право на «оздоровчі», якщо інше не передбачено окремими нормативними актами (див. лист від 16.03.2010 р. № 278/13/84-10).

Взагалі, усі особливості надання допомоги на оздоровлення можна прописати у відповідному Положенні про виплату матеріальної допомоги, що дасть змогу уникнути спірних моментів та нез’ясованих питань.

Підвищення заднім числом

Нагадаємо, що 21.01.2021 р. набула чинності постанова № 293. Вона встановила, що оклади працівників з оплатою праці за ЄТС з 1 січня 2021 року розраховуються виходячи з розміру посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду — 2670 грн.

3 Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 20.01.2021 р. № 29.

Як наслідок — зросли абсолютно всі розміри посадових окладів працівників-ЄТСників. Але незважаючи на те, що постанова № 29 була оприлюднена 21.01.2021 р., застосовується вона з 1 січня 2021 року, тобто заднім числом (читайте про це у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 4, с. 2).

Чи перераховувати суму «оздоровчих»?

Як ми вже зазначили, допомога на оздоровлення надається до відпустки. А тому її нараховують відповідно до розміру посадового окладу на дату початку відпустки. Дата наказу про виплату допомоги при цьому значення не має.

Якщо підвищення посадового окладу відбулося до (або в день) виходу працівника у відпустку, допомога, яка була виплачена напередодні відпустки у «старому» розмірі, підлягає перерахунку. Якщо ж оклад підвищено після початку відпустки, суму «оздоровчих» перераховувати не потрібно.

Наведемо приклад за умовами запитання, що розглядається.

Приклад. Працівник бюджетної установи (13-й тарифний розряд за ЄТС) пішов у щорічну основну відпустку з 8 січня 2021 року на 14 к. дн. Йому надана допомога на оздоровлення у розмірі окладу — 5153 грн. З 1 січня 2021 року, тобто заднім числом, посадовий оклад працівника підвищився до 6061 грн.

Виплата матдопомоги на оздоровлення прив’язана до дня початку щорічної відпустки (8 січня 2021 року). А станом на зазначену дату посадовий оклад працівника становить 6061 грн. Тому суму матдопомоги на оздоровлення в розмірі старого окладу слід донарахувати до нового окладу.

Таким чином, за січень 2021 року працівнику слід донарахувати «оздоровчі» у сумі 908 грн (6061 - 5153).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі