Теми статей
Обрати теми

Казначейське обслуговування бюджетів: апґрейд Порядків

Із 29 червня запрацювали зміни, внесені одразу до двох нормативних документів щодо казначейського обслуговування бюджетів — Порядку № 9381 та Порядку № 14072.

1 Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938.

2 Порядок казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затверджений наказом Мінфіну від 24.12.2012 р. № 1407.

Мінфін підкоригував їх своїми наказом № 2223 та наказом № 3104 відповідно.

3 Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів» від 19.04.2021 р. № 222.

4 Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами» від 01.06.2021 р. № 310.

І спочатку про зміни загальні для обох Порядків:

по-перше, в усіх додатках до Порядку № 938 та Порядку № 1407 реквізит «ініціали, прізвище» змінено на «Власне ім’я, ПРІЗВИЩЕ»;

по-друге, уточнено порядок подання до Казначейства документів на виплату зарплати. Зокрема, розпорядники повинні надати платіжні доручення на перерахування (сплату), у тому числі на єдиний рахунок, утримань із зарплати та нарахувань на неї. Водночас можна одразу надати документи, що підтверджують фактичну сплату ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Таке уточнення зумовлено запровадженням з 01.01.2021 р. єдиного рахунку для сплати податків, зборів та ЄСВ. Нагадаємо: будь-які платники податків можуть, а не зобов’язані використовувати єдиний рахунок.

Зміни в обслуговуванні держбюджету

Уточнено порядок унесення змін до мережі розпорядників і одержувачів коштів держбюджету (п. 2.4 Порядку № 1407). Зокрема, після внесення до Єдиного реєстру оновленої інформації орган Казначейства формує протокол розбіжностей даних мережі та Єдиного реєстру. Останній є підставою для складання реєстру змін до мережі (додаток 2 до Порядку № 1407). Його має скласти й подати до Казначейства головний розпорядник (розпорядник нижчого рівня) протягом трьох робочих днів.

Зміни в обслуговуванні місцевих бюджетів

1. Відтепер — жодної згадки про код ТПКВКМБ у Порядку № 938. Його замінили на «КПКВК».

2. Встановлено чіткий та конкретний строк, протягом якого місцеві фіноргани повинні довести до головних розпорядників витяги із затвердженого розпису місцевих бюджетів, — протягом трьох робочих днів. Ці витяги (додатки 6, 7 до Порядку № 938) є підставою для затвердження кошторисів, планів асигнувань загального та спеціального фондів місцевих бюджетів розпорядниками та планів використання бюджетних коштів одержувачами.

3. Уточнено «закупівельну» підставу для відмови Казначейства у виконанні платіжного доручення. А конкретно, віднині казнечеї не приймуть платіжне доручення до виконання у разі (п.п. «є» п. 10.8 Порядку № 938):

• відміни процедури закупівлі;

• набрання законної сили рішенням суду про визнання результатів закупівлі недійсною та/або договору про закупівлю нікчемним;

• призупинення процедури закупівлі відповідно до ст. 18 Закону № 9225;

5 Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

• наявності відповідного рішення органу оскарження згідно зі ст. 18 Закону № 922.

4. Передбачено у 2021 році перерахування залишків коштів (у тому числі боргових зобов’язань) місцевих бюджетів ліквідованих районів і розформованих територіальних громад до місцевих бюджетів новоутворених районів і сформованих територіальних громад. Останні мають показати ці надходження в розд. IV «Фінансування» Звіту про виконання місцевих бюджетів та Звіті про надання та використання місцевими бюджетами дотацій та субвенцій, отриманих з держбюджету як залишки коштів (у тому числі боргові зобов’язання).

Редакція

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі