Теми статей
Обрати теми

Соцвідпустка одинокій матері за минулі роки

Дровніна Олена, Головний спеціаліст відділу з питань трудових відносин та охорони праці Головного управління з питань оплати праці, трудових відносин та охорони праці Директорату розвитку ринку праці та умов оплати праці Мінекономіки
В установі працює жінка, яка розлучилась із батьком дитини у 2007 році. Тоді формально вона мала право на додаткову соцвідпустку як одинока мати. Але жодних документів для її використання (у тому числі заяви) не надала. У 2018 році дитині виповнилось 18 років. Чи має право працівниця використати соціальну відпустку зараз за минулі роки? Які підтвердні документи необхідні?

Право на відпустку

Одна з категорій працівників, яким надається додаткова соціальна відпустка на дітей, — це одинокі матері (ч. 1 ст. 19 Закону про відпустки).

Серед іншого, одинока мати — це розлучена жінка, яка виховує дитину без батька (див. листи Мінсоцполітики від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15, від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16).

УВАГА!

Законодавством не передбачено строку давності, після якого «згорає» право на соцвідпустку на дітей

Тож якщо працівниця з певних причин не використала додаткову соцвідпустку за один чи кілька минулих років, вона все ще має право:

використати соціальну відпустку;

отримати компенсацію за всі невикористані дні відпустки у разі звільнення. Зверніть увагу: отримати грошову компенсацію за соцвідпустку без звільнення не можна (ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки).

Пам’ятайте: право на відпустку зберігається до кінця календарного року, у якому дитина працівниці досягла 18-річчя.

Тож оскільки дитина досягла повноліття у 2018 році, то одинока мати мала право на відпустку за цей рік (див. лист Мінекономіки від 13.05.2020 р. № 3512-06/30165-02).

Отже, працівниця може використати соцвідпустку за минулі роки незалежно від віку дитини на момент фактичного надання такої відпустки.

Документи

Щоб довести своє право на соцвідпустку на дітей, працівниця має надати за місцем роботи такі документи:

1) копію свідоцтва про народження дитини;

2) копію свідоцтва про розірвання шлюбу;

3) документи, що підтверджують факт відсутності участі батька у вихованні дитини.

Утім, чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які має надати розлучена жінка, що виховує дитину без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки.

Додаткова соціальна відпустка, передбачена ст. 19 Закону про відпустки, надається один раз протягом календарного року. І за цей час може змінитися статус одинокої матері.

Тому вважаємо, що роботодавець може вимагати поновлення підтвердних документів один раз на рік.

Отже, для підтвердження права на таку відпустку працівниця повинна надати роботодавцю документ, який із достатньою достовірністю підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини за відповідні роки. Це може бути будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ.

Рішення про надання відпустки з урахуванням наданих документів приймає роботодавець.

При цьому якщо батько сплачував аліменти на дитину, то це не стане на заваді для отримання соцвідпустки за підставою «одинока мати». Річ у тому, що сплата аліментів свідчить лише про те, що батько бере участь в утриманні дитини. Проте це аж ніяк не говорить про його участь у її вихованні.

Кількість днів відпустки

Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це прямо передбачено ст. 58 Конституції України. Тому тривалість невикористаних за минулі роки соцвідпусток слід визначити відповідно до норм законодавства, які діяли у ці роки.

У ситуації, яка розглядається, працівниця розлучилась у 2007 році, а повноліття дитина досягла у 2018 році.

Отже, за 2007 — 2018 роки працівниця мала право на соцвідпустку як одинока мати (за умови неучасті батька дитини у її вихованні).

Зокрема, за цей період тривалість відпустки становила:

• з 2007 по 2009 роки — 7 календарних днів на рік;

• з 2010 по 2018 роки — 10 календарних днів на рік.

Таким чином, працівниця може розраховувати на додаткову соціальну відпустку як одинока мати загальною тривалістю 111 календарних днів. Тобто: 3 х 7 к. дн. + 9 х 10 к. дн.

Якщо до дати звільнення вона так і не використає ці дні, то за цю частину відпустки доведеться виплатити їй компенсацію.

ВАЖЛИВО!

Додаткова соціальна відпустка, надана за однією підставою, не підлягає поділу на частини

Правила поділу відпустки на частини визначено ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки. Але вони стосуються тільки щорічних відпусток.

Натомість додаткова відпустка на дітей віднесена до соціальних відпусток (ст. 4 Закону про відпустки). Саме тому вона не підлягає поділу на частини.

Допускається поділ на частини соціальної відпустки на дітей тільки у разі, коли працівник має право на цю відпустку за двома або більше підставами (див. лист Мінсоцполітики від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15).

У випадку, що розглядається, підстава єдина — «одинока мати». Тому така відпустка поділу не підлягає.

Відпускні

Додаткова соціальна відпустка на дітей є оплачуваною. Тож потрібно розрахувати та виплатити відпускні. Строк їх виплати — загальний, тобто не пізніше ніж за три календарних дні до початку відпустки.

Середню зарплату для розрахунку відпускних визначають виходячи із виплат за останні 12 календарних місяців, які передують місяцю виходу у відпустку (абз. 1 п. 2 Порядку № 100). Інших норм щодо розрахунку відпускних немає.

Отже, незалежно від того, за який рік надається відпустка, для обчислення відпускних беруть заробіток працівника за останні 12 календарних місяців перед фактичним її початком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі