Теми статей
Обрати теми

Премія обдарованим дітям: що в обліку?

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
Як правильно вести облік одноразових премій та стипендій, які виплачуються обдарованим дітям? За яким КЕКВ необхідно планувати та проводити такі видатки? Чи підлягають оподаткуванню ПДФО та ВЗ суми таких виплат?

Одноразова грошова премія та стипендія обдарованим дітям — це фінансова винагорода (підтримка), яка надається дітям та молоді за досягнення у навчанні, мистецтві та спорті. Такі виплати спрямовані на стимулювання отримання високих результатів і надалі.

Виконання програм підтримки обдарованої молоді здійснюється в межах асигнувань, затверджених місцевими бюджетами та за рахунок інших не заборонених законодавством джерел (благодійна допомога тощо). Окремі програми фінансуються за рахунок коштів державного бюджету.

Для фінансування заходів за такими програмами місцеві ради здебільшого затверджують бюджетні програми за КПКВК 1142 «Інші програми та заходи у сфері освіти».

Кандидатів на стипендію можуть висувати ОМС, керівники закладів освіти, гуртків, спортивних секцій. Також ініціювати виплату стипендії можуть викладачі, тренери, батьки або опікуні дітей. В окремих випадках ініціатором може бути й сама обдарована дитина (принцип самовисування).

Конкурсний відбір кандидатів проводить постійно діюча комісія. Вона розглядає подані клопотання, перевіряє відповідність наданих документів вимогам затвердженого Положення1 та здійснює вибір претендентів. Своє рішення комісія оформлює протоколом. На підставі останнього голова відповідної місцевої ради приймає остаточне рішення щодо кандидатів.

1 Положення про порядок призначення одноразових премії та стипендій обдарованим дітям, затверджене рішенням відповідної місцевої ради.

Виплату одноразових премій дітям проводять за підсумками результатів олімпіад, конкурсів, спартакіад, чемпіонатів, ЗНО тощо. Щомісячну стипендію виплачують протягом навчального року. Відповідну суму одноразової премії або стипендії перераховують дитині на відкритий у банку особовий рахунок або видають готівкою через касу.

КЕКВ

Видатки на виплату премій, грантів та стипендій, призначених Президентом України, ВРУ, КМУ, міністерствами та національними академіями наук, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування здійснюють за КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню». Це чітко прописано у п.п. 10 п.п. 2.5.3 Інструкції № 333.

Оподаткування ПДФО та ВЗ

Одноразова премія обдарованим дітям

Об’єктом оподаткування фізичних осіб є його загальний місячний (річний) оподаткований дохід. До його складу входять різні доходи, крім тих, що зазначені у ст. 165 ПКУ. Пряму вказівку на це містить п.п. 164.2.20 ПКУ.

Зокрема, у ст. 165 ПКУ визначено вичерпний перелік доходів, які не включаються до розрахунку оподаткованого доходу платника податків. Тобто такі доходи не підлягають оподаткуванню.

Сума доходу у вигляді одноразової премії, виплаченої обдарованим дітям, також є у цьому переліку. А конкретно, вона належить до винагород, які отримає платник податків з бюджету (п.п. 165.1.1 ПКУ). Отже, суми одноразових премій не входять до складу загального місячного (річного) оподаткованого доходу та не підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ.

В об’єднаному звіті (4ДФ, додаток 4) такі виплати слід відображати за ознакою доходу «128».

Щомісячна стипендія обдарованим дітям

Стипендія (у тому числі сума її індексації), яка виплачується учню, студенту, курсанту військового навчального закладу тощо, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків. Це прямо передбачено п.п. 165.1.26 ПКУ.

Відповідно утримувати ПДФО та ВЗ з нарахованої суми стипендії не потрібно. Проте тут є одне «але».

Так, сума такої стипендії не повинна перевищувати розмір місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн (п.п. 169.4.1 ПКУ). У 2021 році ця сума становить 3180 грн (2270,00 грн х 1,4).

Натомість сума перевищення (за її наявності) підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) на загальних підставах за ставками 18 та 1,5 % відповідно.

Отже, суму стипендії у межах 3180 грн відображаємо в об’єднаному звіті (4ДФ, додаток 4) за ознакою доходу «150». У свою чергу, суму перевищення (за наявності) наводимо за ознакою доходу «127».

Бухоблік

Нарахування таких виплат відображаємо за субрахунком 6512 «Розрахунки з виплати стипендій, пенсій, допомоги та інших трансфертів населенню». Саме цей субрахунок призначений для обліку розрахунків зі стипендій та інших подібних виплат.

Облік витрат, пов’язаних із наданням стипендій та інших подібних виплат, здійснюємо за субрахунком 8511 «Витрати за необмінними операціями».

Далі розглянемо порядок відображення такої операцій у бухобліку на умовному прикладі.

Приклад. На виконання місцевої програми підтримки обдарованої молоді бюджетна установа отримала асигнування за КЕКВ 2730 для виплати одноразової премії обдарованим дітям. Загальний розмір фінансування становить 23500 грн.

Розмір одноразової премії переможцям олімпіад та конкурсів за перше місце — 2000 грн (3 найкращих учні), за друге місце — 1500 грн (5 найкращих учнів), за третє місце — 1000 грн (10 найкращих учнів).

Відповідні суми перераховано на карткові рахунки дітей, відкриті у банку.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

1

Отримано асигнування для виплати

одноразової премії обдарованим дітям

2313

7011

23500

2

2

Нараховано одноразову премію обдарованим дітям

8511

6512

23500

5

3

Перераховано одноразову премію обдарованим дітям

6512

2313

23500

2, 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі