Теми статей
Обрати теми

Премія до Дня бухгалтера

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бухгалтер йде у відпустку в липні, і йому «виписують» премію до Дня бухгалтера в розмірі посадового окладу. Як правильно нарахувати цю премію — в повному розмірі чи пропорційно відпрацьованому часу?

Насамперед постає запитання — а чи взагалі можливо нараховувати та сплачувати таку премію? І чи є заборона згідно з постановою № 7101? Давайте разом розберемося.

1 Постанова КМУ «Про ефективне використання державних коштів» від 11.10.2016 р. № 710.

Постановою № 710 затверджені Заходи2 щодо ефективного та раціонального використання державних коштів. Ці Заходи поширюються на розпорядників та одержувачів коштів держбюджету.

2 Заходи щодо ефективного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджені постановою КМУ від 11.10.2016 р. № 710.

Щодо коштів місцевих бюджетів, то подібні заходи затверджують відповідні ОМС (ч. 1 п. 4 постанови № 710). Тож установи, які фінансуються з місцевих бюджетів, повинні керуватися нормами місцевих документів.

Дійсно, до 14.02.2020 р. п.11 Заходів містив вимогу щодо установлення та здійснення підвищень до посадових окладів (ставок), надбавок, доплат, допомог, винагород, премій, інших заохочувальних виплат працівникам виключно в межах фонду оплати праці або власних доходів, отриманих від провадження господарської діяльності.

До речі, зауважте: заборони на виплату премії не було, а була лише вимога щодо виплати в рамках фонду оплати праці. Потім Кабмін постановою № 523 вніс зміни до постанови № 710. Завдяки цьому з 14.02.2020 р. (дата набрання чинності постановою № 52), зокрема, вищезазначений п. 11 Заходів було виключено.

3 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 р. № 710» від 29.01.2020 р. № 52.

На нашу думку, і сама заборона, і її скасування є досить дивними. Адже навіть якщо це не прописано у Заходах, нікуди не зникає ст. 51 БКУ.

Так, цією статтею передбачено, що керівники бюджетних установ повинні утримувати чисельність працівників та здійснювати фактичні видатки на зарплату, включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах бюджетних асигнувань на заробітну плату, затверджених для бюджетних установ у кошторисах.

Тож в будь-якому разі видатки на оплату праці, у тому числі на доплати, надбавки, премії та інші заохочувальні виплати, слід здійснювати лише в межах фонду оплати праці.

Таким чином, виплатити премію до свята цілком можливо, але лише в межах бюджетних асигнувань на заробітну плату, затверджених у кошторисах.

Також враховуйте, що виплата будь-якої премії (зокрема, до Дня бухгалтера) має бути зафіксована в Положенні про преміювання установи. Зазвичай таке Положення оформляють як додаток до колективного договору. У ньому зазначають розміри преміювання, види премій, а також категорії персоналу, яким вони передбачені. Зокрема, у «преміювальному» Положенні можна прописати, що розмір «святкової» премії у місяці її нарахування (виплати) не залежить від кількості відпрацьованих днів. І тоді точно жодних пропорційних розрахунків проводити не потрібно. Детальніше про нарахування премій читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 13, с. 23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі