Теми статей
Обрати теми

Звільнення у відпустці: про актуальне

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Звільнення під час відпустки — актуальна тема відпускного літнього сезону. Як правильно звільнити відпускника? Що враховувати при остаточному розрахунку? Чи можна утримати «перегуляні» відпускні? Тож тримайте добірку «найсвіжіших» відповідей.

Працівник пішов у щорічну відпустку. Але під час відпочинку захотів звільнитись. Чи можна це зробити до закінчення відпустки?

Так, можна. Якщо цього бажає сам працівник.

Ідеально, якщо день звільнення припадає на останній день відпустки. Тоді він же буде останнім робочим днем. Але може бути й інакше. Наприклад, працівник просить звільнити його до закінчення відпустки. Чи можна це зробити?

З одного боку, законодавство не містить норми про припинення відпустки. Так, є норми про поділ її на частини, перенесення на інший період, відкликання з відпустки. А от про припинення відпустки — ні. Але, з іншого боку, відмова у звільненні обмежує права працівника. До того ж законодавство забороняє звільняти працівника під час його відпустки або тимчасової непрацездатності тільки з ініціативи роботодавця (ч. 3 ст. 40 КЗпП). А от звільнитись за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП працівник може. Потрібно лише письмово попередити роботодавця за два тижні до звільнення.

Проте правило двох тижнів застосовують не завжди. Може статися, що працівник захоче звільнитись терміново через неможливість продовжувати роботу. Наприклад, через переїзд на нове місце проживання, переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість, прийняття на роботу за конкурсом та з інших поважних причин. У цьому разі він зазначить у своїй заяві про звільнення дату розірвання трудового договору. Тоді працівника потрібно звільнити у вказаний ним строк (ч. 1 ст. 38 КЗпП).

Отже, працівник може звільнитись під час відпустки за власним бажанням. Відпускник має попередити про своє подальше звільнення, надавши письмову заяву. На підставі заяви працівника видайте наказ про його звільнення. В день звільнення видайте йому трудову книжку (якщо ще не видали після сканування/оцифровки даних).

Також у день звільнення проведіть із працівником повний розрахунок. Зокрема, виплатіть компенсацію за всі невикористані дні відпустки, якщо вони є. Про варіанти розрахунку в разі звільнення відпускника розповімо далі.

Працівник звільняється під час щорічної основної відпустки. Чи повинен він повертати отримані відпускні?

Відповідь буде залежати від того, чи є зайво використані або ж, навпаки, невідгуляні дні заробленої відпустки.

На день звільнення можливі такі варіанти розвитку подій (див. рис.).

img 1

Варіанти кінцевого розрахунку із відпускником

img 2Працівник використав рівно стільки днів відпустки, скільки йому належить за відпрацьований час. У цьому разі ніхто нічого нікому не винен: ані роботодавець працівникові компенсацію, ані працівник роботодавцеві «зайві» відпускні.

img 3Працівник має невикористані дні щорічної відпустки або додаткової відпустки на дітей. Тоді потрібно виплатити йому відпускну компенсацію за ці дні.

img 4Працівник «відгуляв» відпустку наперед за невідпрацьовану частину робочого року. Тоді він має повернути частину відпускних за «зайві» дні відпустки (ч. 1 ст. 22 Закону про відпустки).

Пам’ятайте про випадки, коли «зайві» відпускні при звільненні не утримують (ч. 2 ст. 22 Закону про відпустки), а саме:

• призов або прийняття (вступ) на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу;

• переведення працівника за його згодою на інше підприємство (до установи, організації) або перехід на виборну посаду;

• відмова від переведення на роботу в іншу місцевість разом з установою, а також відмова продовжувати роботу у зв’язку з істотною зміною умов праці;

• зміна в організації виробництва та праці, в тому числі ліквідація, реорганізація або перепрофілювання установи, скорочення чисельності або штату працівників;

• виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, що перешкоджають продовженню цієї роботи;

• нез’явлення на роботу понад чотири місяці поспіль внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо законодавством не встановлено більш тривалий термін збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні;

• поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

• направлення на навчання;

• вихід на пенсію;

• смерть.

Працівник планував звільнитись в останній день відпустки. Він отримав відпускні за відпрацьований час. Але в подальшому написав заяву про дострокове звільнення. Чи потрібно утримувати відпускні?

У цьому випадку потрібно перерахувати кількість днів відпустки. Є «зайві» дні — відпускні за них працівник має повернути. Розглянемо приклад.

Приклад. Працівник планував звільнитись 14.07.2021 р. Він отримав відпускні за відпрацьований час з 01.09.2020 р. по 14.07.2021 р. за 21 календарний день. Після цього працівник надав заяву про звільнення 02.07.2021 р. Розрахунок у таблиці.

Відпускний стаж

Кількість днів відпустки на один календарний день

Кількість днів відпустки

305 - 10 = 295 (к. дн.), де 305 — кількість календарних днів у робочому році з 01.09.2020 р. по 02.07.2021 р.;

10 — кількість святкових і неробочих днів, які припали на час фактичної роботи

24 : (365 - 11) = 0,0678 (к. дн.),

де 24 — кількість календарних днів щорічної основної відпустки за повністю відпрацьований робочий рік;

365 — кількість календарних днів повного робочого року: 01.09.2020 р. — 31.08.2021 р.;

11 — кількість святкових днів у цьому році

295 х 0,0678 = 20,001 ≈ 20 (к. дн.)

Висновок: при достроковому звільненні працівник «втрачає» один календарний день відпустки (21 - 20). За нього він повинен повернути суму відпускних.

Працівник звільняється під час навчальної відпустки. Чи повинен він повертати отримані «відпускні» виплати?

Ні, не повинен.

На думку Мінсоцполітики, висловлену у листі від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284, підстав для цього немає. У ч. 1 ст. 22 Закону про відпустки йдеться про відрахування із зарплати за дні відпустки, надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Тобто йдеться про щорічні відпустки. А навчальна відпустка до них не належить.

Тому при звільненні працівника під час навчальної відпустки виплачені відпускні не перераховуйте та з його зарплати не утримуйте.

Працівниці надано дві відпустки поспіль: щорічну основну та соціальну додаткову, як матері дитини з інвалідністю. Вона звільняється ще у період основної відпустки. Чи має вона повертати відпускні за «дитячу» відпустку?

Однозначно ні.

Знову ж таки на допомогу працівниці приходить норма ч. 1 ст. 22 Закону про відпустки. Тут йдеться про відрахування із зарплати працівника за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року. Водночас додаткову соціальну відпустку «на дітей» надають у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після. На цьому неодноразово наполягали фахівці Мінсоцполітики (див. листи від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16 та від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16), а також підтвердили фахівці Мінекономіки у листі від 13.05.2020 р. № 3512-06/30165-02.

Висновок: працівниця не повинна повертати відпускні за соцвідпустку. Цю відпустку їй надано правомірно — за календарний рік.

Працівник написав заяву на щорічну відпустку тривалістю 15 календарних днів із виплатою допомоги на оздоровлення. Але згодом надав заяву про звільнення під час відпустки. Фактично буде надано 10 календарних днів відпустки, а решту — компенсовано. Чи повинен працівник повертати отримані «оздоровчі»?

Ні, не повинен.

Допомога на оздоровлення є гарантованою виплатою при наданні щорічної відпустки.

При цьому фахівці Мінсоцполітики неодноразово зауважували: працівник сам обирає, до якої саме частини щорічної відпустки він хоче отримати «оздоровчі» (див. листи Мінсоцполітики від 21.07.2015 р. № 409/13/116-15 та від 07.12.2017 р. № 23966/0/2-17/28).

Це також означає, що допомогу на оздоровлення виплачують при наданні частини щорічної відпустки будь-якої тривалості. Хоч 5, хоч 10 днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі