Теми статей
Обрати теми

Педагог з інвалідністю: кількість днів відпустки

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Майстру виробничого навчання ЗПТО1 надається щорічна основна відпустка тривалістю 42 календарних дні. Він має інвалідність ІІІ групи. Чи потрібно давати йому ще два дні відпустки? (запитання учасника групи Facebook «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)

1 ЗПТО — заклад професійно-технічної освіти.

Ні, цього робити не потрібно.

Законодавство передбачає особливі «відпускні» умови для працівників, яким установлена інвалідність. Таким працівникам надається щорічна основна відпустка більшої за стандартну тривалості (ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки):

• працівникам з інвалідністю І і ІІ груп — 30 календарних днів;

• працівникам з інвалідністю ІІІ групи — 26 календарних днів.

Так, наприклад, якщо працівник має інвалідність ІІІ групи, то замість 24 днів щорічної основної відпустки, він отримає 26 календарних днів. Але це не означає, що законодавство містить правило «плюс два дні до відпустки».

Збільшена тривалість щорічної основної відпустки не передбачена для працівників, тривалість відпустки яким установлюється іншими актами законодавства. Але таким працівникам надають відпустку тривалістю не менше зазначеної ч. 1, 7 та 8 ст. 6 Закону про відпустки.

Така норма прямо прописана у ч. 10 ст. 6 Закону про відпустки. І вона як раз підходить для випадків із педагогічними працівниками. Адже для них щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів передбачена Порядком № 3462.

2 Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346.

Так, майстру виробничого навчання ЗПТО щорічна основна відпустка надається тривалістю 42 календарних дні (розд. ІІІ Порядку № 346).

При цьому жодних винятків для осіб з інвалідністю не передбачено.

Висновок: майстер виробничого навчання ЗПТО з інвалідністю ІІІ групи має право на щорічну основну відпустку тривалістю 42 календарних дні. Жодних додаткових днів за встановлену інвалідність йому не надають.

Але для повноти картини давайте звернемо увагу на другу частину правила про надання днів щорічної відпустки працівникам з інвалідністю. Із неї випливає: працівникам з інвалідністю, яким загальна тривалість щорічної основної відпустки установлена іншими законодавчими актами, відпустку слід надавати тривалістю не менше 26 або 30 днів. Через призму цієї норми поглянемо на педагогічних і науково-педагогічних працівників, яким надається відпустка на 28 календарних днів. Наприклад, ректору, директору, проректору (заступнику директора), декану факультету, які не виконують педагогічної роботи в цьому закладі вищої, післядипломної освіти. Якщо такий працівник має інвалідність І або ІІ групи, то йому слід надати щорічну основну відпустку тривалістю 30, а не 28 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі