Теми статей
Обрати теми

З наступного року об’єднаний звіт може стати щомісячним

ПФУ на своєму сайті розмістив проєкт Закону1, яким пропонується внести зміни в пп. 51.1 та 176.2 ПКУ.

Метою змін є встановлення місячного звітного періоду для об’єднаного звіту з ЄСВ та ПДФО.

1 Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Нагадаємо: з 1 січня 2021 року податкові агенти подають об’єднаний звіт щоквартально з відображенням даних у розрізі кожного місяця кварталу. При цьому, якщо працівник звільняється посеред кварталу у зв’язку з виходом на пенсію, роботодавцю доводиться подавати проміжний розрахунок з типом «Довідковий». Аналогічна ситуація виникає і в разі, коли треба виплатити лікарняні та декретні. Все це призводить до затримки призначення пенсій та соцвиплат.

Як бачимо, перехід на квартальну звітність значно ускладнив життя як роботодавцям, так і застрахованим особам. Виправити ситуацію має вищезгаданий законопроєкт.

У разі його прийняття відповідний Закон набуде чинності з 1 січня 2022 року.

Уряд планує підвищити розмір допомоги при народженні дитини

Мінсоцполітики підготувало проєкт Закону2 щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини. Його розміщено на офіційному сайті СПО Об’єднань профспілок (spo.fpsu.org.ua) і вже погоджено з Кабміном.

2 Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини».

Згідно з проєктом розмір допомоги при народженні першої та кожної наступної дитини становитиме 50000 грн. Причому 25 % її загального розміру виплачуватимуть одноразово, а решту — протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

Ба більше, заплановано щорічне підвищення розміру допомоги з 1 січня на прогнозний показник зростання ІСЦ (грудень поточного порівняно з груднем попереднього року). Цей показник буде затверджуватись Кабміном.

На сьогодні розмір допомоги при народженні дитини становить 41280 грн. При цьому один із батьків (опікун) отримує 10320 грн одразу, а решту — протягом наступних 36 місяців. До речі, розмір допомоги не переглядався з 2014 року.

Мінекономіки оновило форму № 4-ПН

Мінекономіки наказом № 5633 затвердило:

3 Наказ Мінекономіки «Про затвердження форми звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці» та Порядку її подання» від 18.03.2021 р. № 563.

нову форму звітності № 4-ПН;

• порядок подання зазначеної форми.

Нагадаємо: форму № 4-ПН подають установи у разі запланованого масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці (у т. ч. скорочення чисельності та штату працівників).

Подавати її потрібно до центрів зайнятості за місцем здійснення господарської діяльності. Строк подання — не пізніше ніж за два місяці до масового вивільнення (за 30 календарних днів до вивільнення — для держслужбовців). Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, інформацію слід подати в перший після цього робочий день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі