Теми статей
Обрати теми

Ноутбуки для шкіл: що й до чого, пояснили МОН та Мінцифри

Пеклуха Юлія, головний редактор журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Наприкінці квітня запрацювали Порядок та умови № 4031. Цей документ визначає механізм надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам для боротьби з COVID-19 та його наслідками під час навчального процесу у школах. Одним із напрямків використання субвенції є придбання ноутбуків для педагогів ЗЗСО2. Детальні пояснення з цього приводу надали МОН та Мінцифри у спільному листі3.

1 Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками під час навчального процесу у закладах загальної середньої освіти, затверджені постановою КМУ від 21.04.2021 р. № 403.

2 ЗЗСО — заклади загальної середньої освіти.

3 Лист-роз’яснення МОН та Мінцифри від 10.06.2021 р. № 1/11-4216/1/06-1-6282.

Головним розпорядником цієї субвенції є МОН.

Безпосередньо придбання ноутбуків проводитимуть обласні та Київська міська держадміністрації шляхом централізованої закупівлі. Вони ж мають забезпечити й постачання придбаних ноутбуків до ЗЗСО.

Розподіл ноутбуків здійснюватимуть також держадміністрації. На отримання новеньких девайсів можуть розраховувати тільки ті заклади освіти, у яких наявна кількість персональних комп’ютерів є меншою, ніж кількість педпрацівників. Розподіл проводитимуть у такій черговості:

1) ЗЗСО з кількістю учнів не менш як 250 осіб та опорні заклади з кількістю учнів (без урахування їхньої кількості у філіях) не менш як 200 осіб;

2) ЗЗСО з кількістю учнів не менш як 100 осіб;

3) інші ЗЗСО.

Забезпечення всіх ЗЗСО ноутбуками передбачає обов’язкове досягнення співвідношення: один персональний комп’ютер (працюючий, не задіяний в управлінсько-господарській діяльності) на одного педпрацівника (за основним місцем роботи). Наприклад, якщо в школі є 25 комп’ютерів на 30 педагогів, для такого закладу за рахунок субвенції буде придбано 5 ноутбуків (не більше й не менше).

Використання коштів субвенції на придбання ноутбуків здійснюється на засадах співфінансування залежно від чисельності населення відповідної територіальної громади (п. 9 Порядку та умов № 403). Однак допускається фінансування придбання ноутбуків за рахунок субвенції не більш ніж на 70 %. Решта витрат — за рахунок коштів місцевих бюджетів.

ВАЖЛИВО!

Джерелами співфінансування не можуть бути кошти Державного фонду регіонального розвитку та залишки освітньої субвенції

Закупівлю ноутбуків слід проводити з дотриманням вимог Типового переліку4. Причому оскільки такі пристрої будуть використовуватися для організації дистанційного навчання, рекомендованою є наявність убудованої відеокамери. Примірну тендерну документацію для проведення закупівель наведено у додатку 3 до листа.

4 Типовий перелік комп’ютерного обладнання для закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, затверджений наказом МОН від 02.11.2017 р. № 1440.

Також Мінцифри озвучив орієнтовну розрахункову вартість одного ноутбука — 20040 грн.

Щомісяця до 10-го числа ОДА та КМДА повинні звітувати перед МОН за формою, наведеною у додатку 4 до листа. Інформацію про використання коштів субвенції слід надавати у розрізі закладів освіти, для яких придбано ноутбуки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі