Теми статей
Обрати теми

Доплата за класне керівництво у ЗЗСО: порядок та умови встановлення

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Вчителю ліцею встановлено доплату за класне керівництво у розмірі 25 % посадового окладу. Чи нараховується така доплата під час канікул у червні 2021 року, якщо педагог продовжує працювати? Чи може керівник припинити її виплату на канікулярний період?

Ліцей — це ЗЗСО

У нашій країні здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують (ч. 1 ст. 35 Закону про середню освіту1):

1 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

• початкова школа (початкова освіта);

• гімназія (базова середня освіта);

ліцей (профільна середня освіта).

Водночас відповідно до п. 2 розд. І Інструкції № 2172 ліцеєм вважається середній загальноосвітній навчально-виховний заклад, що забезпечує здобуття освіти понад державний освітній мінімум, здійснює науково-практичну підготовку талановитої учнівської молоді. Тож ліцей є закладом загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО).

2 Інструкція про організацію та діяльність ліцею, затверджена наказом Міносвіти від 20.07.95 р. № 217.

Далі з’ясуємо, хто такий класний керівник та за яких умов йому можна встановити відповідну доплату.

Хто такий класний керівник?

У своїй роботі класні керівники ЗЗСО керуються Положенням № 4343. Зауважимо: класний керівник — це не окрема посада. Обов’язки класного керівника покладаються директором ЗЗСО на педпрацівника цього закладу, який має педагогічну освіту та здійснює педагогічну діяльність. Причому це можливо лише за згодою педагога.

3 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затверджене наказом МОН від 06.09.2000 р. № 434.

УВАГА!

Обов’язки класного керівника не можуть бути припинені до закінчення навчального року

Лише у виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів та їх батьків заміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року. Проте, які саме випадки є винятковими, на жаль, у Положенні № 434 не зазначено.

Класний керівник виконує обов’язки стосовно:

• формування наукового світогляду учнів;

• створення умов для організації змістовного дозвілля, у тому числі організації та проведення відвідування музеїв, театрів, виставок, екскурсій;

• проведення роботи з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів, їх нахилів, інтересів, задатків тощо.

Тому, враховуючи додаткове навантаження на таких працівників, зумовлене зростанням потреб та вимог навчально-виховного процесу, вони мають право на доплату за виконання вищезазначених обов’язків.

Розмір доплати за класне керівництво

Можливість установлення доплати за класне керівництво педпрацівникам ЗЗСО передбачено відразу у двох нормативних актах, а саме, у:

1) постанові № 10964;

4 Постанова КМУ Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» від 25.08.2004 р. № 1096.

2) Інструкції № 1025.

5 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

І якщо у першому з них визначено лише розмір доплати (п. 1 постанови № 1096), то у другому закріплено умови та порядок її встановлення (п. 36 Інструкції № 102).

Доплата за класне керівництво встановлюється вчителям та іншим педпрацівникам у таких розмірах:

• у I — IV класах ЗЗСО — у розмірі 20 % посадового окладу;

• у V — XI (XII) класах ЗЗСО — у розмірі 25 % посадового окладу.

При цьому якщо в класі (класах-комплектах, групах) шкіл усіх типів та найменувань кількість учнів менше 12 осіб, то доплата за класне керівництво встановлюється в розмірі 50 % відповідних розмірів доплат. Тобто у цьому випадку розмір доплати становитиме 10 або 12,5 % посадового окладу відповідного педпрацівника.

ВАЖЛИВО!

Доплату за класне керівництво встановлюють до посадового окладу з урахуванням підвищень (п. 34 Інструкції № 102)

Також зауважимо: доплата за класне керівництво не залежить від обсягу навчального навантаження. Пояснюється це тим, що ні Інструкцією № 102, ні будь-яким іншим нормативним документом, який регулює оплатні питання педпрацівників, не встановлено залежність її розміру від обсягу педнавантаження.

Виплата доплати під час канікул

Заробітна плата за посадою вчителя визначається залежно від:

• установленої за наслідками атестації кваліфікаційної категорії, педагогічного звання;

• обсягу навчального навантаження;

• стажу педагогічної роботи;

• виконання інших видів педагогічної роботи, зокрема такої, як класне керівництво.

Під час канікул, які не збігаються з черговою відпусткою, керівник закладу освіти залучає педпрацівників до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул. Таку умову передбачено п. 25 Типових правил6.

6 Типові правила внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455.

За час роботи в період канікул оплата праці педпрацівників здійснюється з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації, що передувала початку канікул (п. 71 Інструкції № 102).

Години роботи вчителя в період канікул табелюють у загальному порядку. Оскільки оплата праці здійснюється відповідно до обсягу педнавантаження, то в табелі обліку використання робочого часу проставляють години педагогічної роботи (див. лист Мінсоцполітики від 30.06.2011 р. № 212/13/116-11).

Тож особливостей в оплаті праці вчителя ліцею у період канікул немає. Доплату за класне керівництво виплачують йому у загальному порядку. Вона не може бути скасована керівником ЗЗСО. Адже зміна умов праці вчителя можлива лише з нового навчального року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі