Теми статей
Обрати теми

Комп + софт від благодійника: що в бухобліку

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа отримала благодійну допомогу — комп’ютерну техніку з так званим софтом — встановленим ПЗ1 (операційна система Microsoft Windows та графічний редактор Photoshop). При цьому в документах, наданих благодійником, вартість комп’ютерної техніки та програмного забезпечення зазначено окремими сумами. Чи потрібно збільшувати первісну вартість комп’ютера на вартість таких програм? Чи вважається таке програмне забезпечення нематеріальними активами? Чи потрібно його оприбутковувати на позабалансовий субрахунок? Як правильно відобразити таку операцію в бухобліку?

1 ПЗ — програмне забезпечення.

ПЗ: на яких умовах отримуємо

Передусім з’ясуємо, на яких умовах установа отримує від благодійника ПЗ. Звичайно, ми не будемо вас знайомити з видами програмних продуктів та пояснювати, для чого потрібен кожен із них. Лише зазначимо, що ПЗ — це всі програми, процедури та дані, що мають стосунок до функціонування певної комп’ютерної системи.

Тобто ПЗ являє собою базовий набір програм, що дає можливість керувати комп’ютером як єдиним цілим. З огляду на це, як операційну систему, так і графічні редактори, без сумніву, можна віднести до ПЗ.

А от далі — цікавіше. Річ у тому, що всі комп’ютерні програми належать до об’єктів авторського права. Про це чітко зазначено у п. 2 ч. 1 ст. 433 ЦКУ, а також у п. 3 ч. 1 ст. 8 Закону про авторське право2.

2 Закон України «Про авторське право і суміжні права» від 11.07.2001 р. № 2627-III.

У свою чергу, в бухобліку авторське та суміжні з ним права (у тому числі й комп’ютерні програми) належать до нематеріальних активів. Це передбачено абз. 4 п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1223. Відтак, зарахування «операційки» та графічного редактора до складу нематеріальних активів виглядає цілком логічним.

3 Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 122 «Нематеріальні активи», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 р. № 1202.

Начебто все зрозуміло. Але пам’ятайте: зараховуванню до складу нематеріальних активів підлягають придбані права на володіння, користування та розпорядження об’єктом нематеріальних активів. Причому відчуження цих прав від колишніх власників та визначення вартості таких об’єктів є обов’язковою умовою. Пряму вказівку на це містить п. 4 розд. ІІ Методрекомендацій з обліку НА4.

4 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку нематеріальних активів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11.

Увага!

До складу нематеріальних активів зараховують придбані права на володіння, користування та розпорядження об’єктом нематеріальних активів.

Також зауважте: підставою для зарахування нематеріального активу (у тому числі й ПЗ) на баланс є первинний документ, згідно з яким цей об’єкт вводиться в господарський оборот. Таким документом може бути патент, свідоцтво, ліцензійний договір, договір про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності, договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності тощо.

Натомість у нашій ситуації установа-користувач на встановленні операційну систему та графічний редактор отримує лише права тимчасового користування.

А ось опубліковувати, розповсюджувати, продавати чи в інший спосіб відчужувати такі програми установа в жодному разі не має права. Адже отримавши безоплатно ліцензійні програми, установа не отримує право володіння та розпорядженням ними. Такі права залишаються за їх розробниками. Таким чином, установа не має підстав зараховувати зазначене ПЗ на свій баланс до складу нематеріальних активів.

Чи збільшувати первісну вартість ПК

Спочатку визначимо, чи є підстави для збільшення первісної вартості комп’ютера на вартість встановленого ПЗ.

Для цього пригадаємо, які витрати включають до первісної вартості об’єкту ОЗ. Перелік складових первісної вартості ОЗ наведено в п. 5 розд. ІІ НП(С)БО 121.

Зокрема, серед них витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням необоротних активів до придатного для використання стану.

При цьому, з одного боку, використовувати комп’ютер без операційної системи практично неможливе, принаймні за його прямим призначенням. Тоді як відсутність графічного редактора жодним чином не впливає на можливість користування технікою. Хоча виконувати функції, передбачені такою програмою, за її відсутності не вийде.

А от з іншого боку, вартість ліцензійних програм не входить до вартості комп’ютерів. Адже в документах, наданих благодійником, вартість комп’ютерної техніки та ПЗ зазначено окремими сумами.

Ба більше, у цьому разі установа фактично не понесла жодних витрат, пов’язаних з доведенням такої техніки до стану, придатного для використання. Авжеж, такі витрати були понесені благодійником. Саме про це й свідчать надані документи.

Шукаємо вихід

Тож як правильно вчинити в такій ситуації?

Як завжди, вибір за вами. Але, на нашу думку, все ж таки вартість безоплатно отриманих ліцензійних програм не варто включати до первісної вартості комп’ютерної техніки.

Порядок подальшого обліку програм здійснюємо за стандартною схемою. Тобто керуємось загальноприйнятим порядком обліку програм, придбаних бюджетними установами на правах користування.

Нагадаємо: у такому разі установа-користувач ліцензійних програм обліковує такі об’єкти на позабалансовому субрахунку. На користь цього варіанту свідчать п. 16 розд. ІІ Методрекомендацій з обліку НА.

Важливо

Авторські права, отримані у користування, обліковують поза балансом

Тож для обліку та узагальнення інформації про отримане в користування авторське право і суміжні з ним права використовуємо субрахунок 013 «Орендовані нематеріальні активи розпорядників бюджетних коштів».

При цьому оцінювати такі об’єкти варто виходячи із розміру винагороди, визначеної умовами договору.

В решті-решт, саме вартість ПЗ, зазначена в документах благодійника, і буде обліковою вартістю таких програм.

Наостанок розглянемо умовний приклад.

Приклад. Заклад освіти отримав від благодійника комп’ютерну техніку для кабінету інформатики. Зокрема, надійшло 7 персональних комп’ютерів вартістю 21000 грн кожен, на загальну суму 147000 грн. Згідно з первинними документами, отриманими разом із комп’ютерами, до складу кожного з них входять моноблок, клавіатура та миша.

Згідно з наказом про облікову політику вартісний критерій для ОЗ встановлено на рівні 20 тис. грн. З огляду на це, отриману комп’ютерну техніку зараховано до складу ОЗ на субрахунок 1014. Окрім того, на кожен комп’ютер установлено операційну систему Microsoft Windows 10 Home та Photoshop. Згідно з наданими документами вартість операційної системи — 3500 грн , графічного редактора — 10500 грн на кожне робоче місце.

Усього отримано ліцензійних програм на правах користування на суму 98000 грн. Такі програми зараховано на позабалансовий облік.

У бухгалтерському обліку ці операції слід відображати таким чином:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

1

Оприбутковано безоплатно отриману комп’ютерну техніку

1014

2117

147000

4

Водночас відображено:

• дохід від безоплатно отриманої комп’ютерної техніки

2313

7511*

147000

3

• збільшення внесеного капіталу на суму безоплатно отриманої комп’ютерної техніки

7511

5111

147000

14

• касові видатки

2117

2313

147000

3,4

2

Відображено безоплатно отримане ПЗ на правах користування

8013

2117

98000

4

Водночас відображено:

• дохід від безоплатно отриманих програм

2313

7511*

98000

3

• касові видатки

2117

2313

98000

3, 4

3

Відображено отримання прав на користування програмним забезпеченням (операційною системою та графічний редактором) у позабалансовому обліку

013

98000

16

* Не пізніше останнього робочого дня звітного місяця на суму отриманої благодійної допомоги необхідно подати до Держказначейської служби Довідку про надходження в натуральній формі.

Увага! Довідку оформляємо на загальну суму — 245000 грн, у тому числі: 147000 грн зазначаємо за КЕКВ 3110 і 98000 грн — за КЕКВ 2240.

ВИСНОВКИ

• В бухгалтерському обліку авторське та суміжні з ним права (у тому числі й комп’ютерні програми) відносять до складу нематеріальних активів.

• На облік у складі нематеріальних активів беруть придбані права на володіння, користування та розпорядження об’єктом нематеріальних активів.

• Авторські права, отримані у користування, обліковують на позабалансовому субрахунку 013.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі