Теми статей
Обрати теми

Корекційні заняття: оформлюємо та оплачуємо

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Хто може проводити додаткові психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття? Як розрахувати ставку плати за проведення таких занять? Чи відрізняється вона для штатних працівників і сторонніх фахівців?

Оформлюємо. Проводити додаткові психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття (далі — корекційні заняття) можуть як штатні, так і сторонні фахівці. Для цього із ними укладають ЦПД1.

1 Цивільно-правовий договір.

Далі розберемось, яким вимогам мають відповідати такі фахівці.

По-перше, проводити корекційні заняття можуть як штатні працівники закладів освіти, так і додатково залучені (абз. 3 п. 6 Порядку № 882).

2 Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, затверджений постановою КМУ від 14.02.2017 р. № 88.

По-друге, незалежно від «походження» таких фахівців, із ними укладають ЦПД. Типовий договір наведено у додатку 3 до Порядку № 88.

Оплачують такі заняття щомісяця на підставі акта приймання проведених (наданих) додаткових психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять (послуг). Цей документ наведено в додатку 4 до Порядку № 88.

По-третє, перелік фахівців, що проводять корекційні заняття, наведений у додатку 5 до Порядку № 88. Тут вказані ступені вищої освіти (освітньо-кваліфікаційний рівень) у галузі знань, маючи які фахівець може проводити корекційні заняття.

Водночас у п. 11 Порядку № 8723 зазначено, що такі заняття проводять вчителі-дефектологи (корекційні педагоги) та практичні психологи.

3 Порядок організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, затверджений постановою КМУ від 15.08.2011 р. № 872.

А от, наприклад, «учителі-предметники» до них не належать.

Оплачуємо. Корекційні заняття оплачують за ставками погодинної оплати праці для доцента або кандидата наук, які проводять навчальні заняття з учнями шкіл. Цей показник наведений в додатку 5 до постанови № 1298. Додатково така годинна ставка підвищується на 20 % за роботу з особами з особливими освітніми потребами (абз. 4 п. 6 Порядку № 88).

Розмір ставки погодинної оплати встановлюється у відсотках до окладу (ставки) працівника 1-го тарифного розряду і становить для доцента або кандидата наук 3,4 %.

Отже, з 01.01.2021 р. годинна ставка для оплати корекційних занять становить 108,94 грн:

2670 грн х 3,4 % х 120%.

Вона однакова як для штатних працівників закладу, так і для сторонніх фахівців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі