Теми статей
Обрати теми

Лікарняні, до побачення: чи платити допомогу з 30.06.2021 р.?

Останнім часом усі занепокоєні новиною про відміну лікарняних виплат. Невже з 30 червня 2021 року будемо хворіти безкоштовно?

Без паніки! Не такий страшний чорт, як його малюють. Давайте розберемось у ситуації.

Усе почалося у грудні 2020 року. Тоді на світ з’явився Закон про реабілітацію1. Законодавці переслідували шляхетну мету: врегулювати правові, організаційні та економічні засади проведення реабілітації осіб з обмеженнями повсякденного функціонування у сфері охорони здоров’я.

1 Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» від 03.12.2020 р. № 1053-IX.

Одним махом вони не лише прийняли цей Закон, а ще і внесли зміни до інших нормативно-правових актів.

«Під роздачу» потрапив і Закон про соцстрахування2. Причому галасу наробила одна маленька правка.

2 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Йдеться про п. 1 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування. Після коригувань він передбачає такий страховий випадок, як тимчасова непрацездатність на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Оновлена норма повинна запрацювати з 30 червня 2021 року. Тож формально з цієї дати мають зникнути лікарняні виплати за період «звичайної» хвороби працівників. Натомість допомогу будуть виплачувати лише у разі реабілітації.

Упевнені, законотворці зовсім не хотіли позбавити людей лікарняних. А навпаки, мали на меті увести ще один вид виплат — на період реабілітації внаслідок захворювання або травми.

Втім, один необережний рух — і маємо те, що маємо. Суспільство збунтувалось. І зовсім недарма. Адже в такому разі більшість хворіючих не отримають допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Благо, що до 30.06.2021 р. ще вдосталь часу, аби все виправити. До того ж народні обранці уже над цим працюють.

У Верховній Раді України зареєстровано щонайменше 2 законопроєкти, покликані відновити права застрахованих осіб на лікарняні виплати.

По-перше, проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності)» від 02.03.2021 р. № 5187. Він пропонує підкоригувати Закон про соцстрахування. Внаслідок цього будуть співіснувати два страхових випадки:

• тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

• тимчасова непрацездатність на період реабілітації внаслідок того ж захворювання або травми.

По-друге, проєкт Закону «Про внесення змін до окремих положень законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» щодо забезпечення реалізації прав застрахованих осіб» від 15.03.2021 р. № 5187-1. На відміну від свого побратима, цей документ пропонує просто скасувати зміни, внесені до п. 1 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування.

Обидва документи подані Комітетом ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. При цьому Комітет запевняє, що зробить все можливе, аби якнайшвидше вирішити це питання.

Як-то кажуть, поживемо — побачимо. Про розвиток подій ви дізнаєтесь із нашого журналу, а також на сайті buhgalter.com.ua.

Принаймні ще 3 місяці платимо лікарняні за звичними правилами. І разом сподіваємось, що народні обранці встигнуть виправити законодавчий «ляп» до 30 червня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі