Теми статей
Обрати теми

Викладач із виробничим стажем: як установити «вислужну» надбавку?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Заступник директора з навчально-виховної роботи закладу професійно-технічної освіти викладає предмет «Охорона праці» на 0,5 ставки. Він має стаж роботи 15 років на посаді інженера з охорони праці на виробництві. Чи зараховується цей період до педстажу для виплати надбавки за вислугу років? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Оплачуємо викладацьку роботу

Керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік). При цьому за основною посадою вони повинні отримувати повний посадовий оклад (ставку). Це обов’язкова умова, передбачена п. 91 Інструкції № 1021.

1 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Зазначеним працівникам оплату за норму годин, понад основний посадовий оклад (ставку), проводять у порядку, передбаченому для викладачів, за тарифікацією.

Навчальне навантаження між викладачами та іншими педпрацівниками розподіляє керівник закладу освіти за погодженням із профспілковим комітетом. Розподіл навантаження залежить від:

• кількості годин, передбачених навчальними планами;

• наявності відповідних педагогічних кадрів;

• інших конкретних умов, що склались у закладі освіти.

У тарифікаційному списку зазначають усіх працівників закладу освіти, посадові оклади яких залежать від рівня освіти, кваліфікаційної категорії (тарифного розряду).

Не є винятком і заступники директорів, які ведуть викладацьку роботу.

Визначаємо «надбавочний» стаж

Виплата надбавки за вислугу років педагогічним працівникам передбачена ч. 4 ст. 61 Закону про освіту2 та Порядком № 783. При цьому дія останнього поширюється на працівників, які займають посади згідно з Переліком № 9634 і на яких поширюються оплатні умови, встановлені для працівників закладів освіти.

2 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

3 Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78.

4 Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Посади заступника директора з навчально-виховної роботи та викладача закладу професійно-технічної освіти (далі — ЗПТО) зазначені у цьому Переліку. Отже, ці працівники мають право на надбавку за вислугу років.

Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка. Водночас для цих цілей цілком можуть підійти й інші документи (витяги з наказів, відомостей про виплату заробітної плати тощо), які підтверджують спеціальний стаж роботи. Вказівку на це містить п. 6 Порядку № 78.

До «надбавочного» стажу зараховують, зокрема, час роботи викладачів професійно-теоретичної підготовки, старших майстрів та майстрів виробничого навчання ЗПТО за відповідною професією (спеціальністю) на виробництві та у сфері послуг.

Для зарахування педпрацівнику ЗПТО часу його роботи у виробничій сфері до його педстажу необхідне виконання двох умов:

по-перше, він має посідати одну з вищезазначених посад, а саме: викладача професійно-теоретичної підготовки, старшого майстра або майстра виробничого навчання;

по-друге, дисципліна, яку він викладає, або напрям підготовки учнів має відповідати професії (спеціальності), за якою педагог працював раніше.

Оскільки у ситуації, що розглядається, заступник директора є ще й викладачем, зазначені умови стосуються лише його діяльності як викладача ЗПТО. На посаду заступника директора ця норма не поширюється.

Щодо можливості зарахування до педстажу викладача з охорони праці часу роботи на посаді інженера з охорони праці слід розуміти таке.

Професійна освіта передбачає професійно-теоретичну підготовку, яка провадиться у формі уроків, лекцій, лабораторних занять, семінарів та інших формах організації теоретичного навчання (ст. 25 Закону № 1035).

5 Закон України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР.

Предмет «Охорона праці», що веде викладач, відповідає посаді (професії) інженера з охорони праці, на якій він раніше працював.

Тому 15 років стажу роботи за посадою інженера з охорони праці мають бути зараховані такому викладачу до педстажу для виплати надбавки за вислугу років.

Установлюємо «вислужну» надбавку

Надбавка за вислугу років педпрацівникам виплачується щомісячно у відсотках до ставки (посадового окладу). Її розмір залежить від стажу педагогічної роботи:

Педагогічний стаж

Розмір надбавки, % від окладу

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

Відповідно педпрацівнику із 15-річним педагогічним стажем «світить» надбавка за вислугу у розмірі 20 % його посадового окладу.

Причому на таку надбавку працівник може розраховувати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. До речі, її слід враховувати у разі обчислення середнього заробітку, який зберігається за педпрацівником на час відпустки, на період тимчасової непрацездатності та в інших випадках, передбачених законодавством.

Зверніть увагу! «Вислужну» надбавку слід виплачувати за всіма педагогічними посадами, які займає працівник закладу освіти.

Однак у ситуації із запитання педстаж працівника за посадою заступника директора (якщо він є) та його стаж за посадою викладача будуть відрізнятися. Адже заступнику директора з навчально-виховної роботи ЗПТО, який викладає предмет «Охорона праці», час роботи на посаді інженера з охорони праці має зараховуватися до «надбавочного» стажу виключно за посадою викладача з охорони праці.

Також ураховуйте: надбавка за вислугу років встановлюється пропорційно навантаженню педагогічного працівника.

Відтак у ситуації, що розгладається, «вислужну» надбавку у розмірі 20 % посадового окладу слід установлювати пропорційно навчальному навантаженню педагога, тобто виходячи з 0,5 ставки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі