Теми статей
Обрати теми

Фонд розвитку закладів передвищої та вищої освіти: є Порядок розподілу коштів

17 травня 2021 року Кабмін постановою № 4751 затвердив Порядок використання коштів Фонду розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти, передбачених у державному бюджеті (далі — Порядок).

1 Постанова КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів Фонду розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти, передбачених у державному бюджеті» від 17.05.2021 р. № 475.

Фонд розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти було створено ще минулого року. Але отримати й використати кошти, передбачені МОН у держбюджеті за КПКВК 2201140, заклади освіти фактично зможуть лише цьогоріч.

Тож аби упорядкувати процедуру фінансування заходів із цього Фонду та на виконання приписів ст. 29 Закону про держбюджет-20212 і ч. 7 ст. 20 БКУ, фахівцями МОН було розроблено постанову № 475. Порядок визначає загальний механізм використання коштів за відповідною бюджетною програмою.

2 Закон України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» від 15.12.2020 р. № 1082-IX.

До речі, перелік запланованих напрямів використання коштів Фонду досить короткий. Зокрема, за рахунок цих бюджетних коштів можна провести:

• невідкладні аварійні ремонтно-відновлювальні роботи;

• технічні протипожежні заходи у закладах освіти;

• відновлення та розбудову мережі гуртожитків для студентів, курсантів невійськових закладів;

• заходів з енергоефективності;

• завершення будівництва нових будівель і споруд, реконструкцію, капітальний ремонт будівель (їхніх частин), споруд, спортивних майданчиків, формування нового освітнього простору.

Конкретний перелік об’єктів та заходів, які будуть профінансовані за рахунок бюджетних коштів у поточному році, ще має затвердити МОН на підставі пропозицій комісії. Остання має бути сформована за результатами розгляду поданих закладами освіти письмових заяв та документів.

Однак кошти отримають далеко не всі заклади фахової передвищої та вищої освіти. За право на фінансування зі згаданого Фонду доведеться ще позмагатися на конкурсі. Оголошення про конкурс заявок на отримання бюджетних коштів з’явиться на офіційному вебсайті МОН протягом 10 днів із дня набрання чинності Порядком. Тобто цього року конкурс має стартувати орієнтовно 28 травня.

Оголошення міститиме не лише форму заявки і перелік необхідних документів, але й критерії оцінювання заявок за напрямами (об’єктами, заходами). Надіслати пакет документів МОН необхідно протягом 20 календарних днів починаючи з дати оголошення конкурсу.

Обов’язковою умовою для отримання бюджетних коштів є наявність затвердженої проєктної документації для робіт, що виконуватимуться за рахунок коштів фонду. І звісно ж, у кошторисах відповідних закладів освіти на поточний бюджетний період мають бути передбачені капітальні видатки за спеціальним фондом.

Протягом 14 календарних днів після завершення приймання заявок МОН готує матеріали до засідання комісії. У свою чергу, комісія проводить перевірку та оцінку отриманих документів. За результатами розгляду документів комісія має підготувати обґрунтовані пропозиції щодо переліку об’єктів та заходів для фінансування. Далі цей перелік має затвердити МОН.

Результати конкурсу будуть опубліковані на офіційному сайті МОН. Для цього відведено 2-місячний строк після оголошення конкурсу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі