Теми статей
Обрати теми

Заступник керівника: чи може бути МВО?

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
Чи можна укласти договір про повну матеріальну відповідальність із заступником начальника фінансового управління?

Повна матеріальна відповідальність передбачає відшкодування працівником у повному розмірі заподіяної з його вини шкоди (абз. 1 ст. 134 КЗпП).

Щоб працівнику було присвоєно статус матеріально відповідальної особи, установа має укласти з ним письмовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність (ч. 1 ст. 134 КЗпП).

Але підписати такий договір можна не з усіма працівниками. Нормами ст. 1351 КЗпП чітко вказано, що для цього працівники, які досягли 18-річного віку, мають:

1 Перелік посад і робіт, які заміщаються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, переданих їм для зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезення або застосування в процесі виробництва, затверджений постановою Держкомпраці СРСР та Секретаріатом ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24.

• або займати посади чи виконувати роботи, безпосередньо пов’язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або використанням у процесі виробництва переданих їм цінностей. Такі посади та роботи зазначено у Переліку № 4471;

• або виконувати роботу за трудовим договором про дистанційну роботу або про надомну роботу і користуватися обладнанням та засобами установи, наданими їм для виконання роботи.

До речі, у цьому переліку немає такої посади, як «заступник начальника управління».

І навіть якщо посада, яку обіймає працівник є у відповідному документі, цього недостатньо. Важливо, щоб посадові обов’язки або виконання робіт було безпосередньо пов’язане зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі трудової діяльності довірених працівнику цінностей.

Зверніть увагу на ці обов’язкові умови, без одночасного виконання яких повна матеріальна відповідальність, покладена на працівника, буде суперечити законодавству. Про це свого часу повідомляли і фахівці Мінпраці у листі від 27.05.2008 р. № 146/06/186-88.

Важливо: суд зобов’язаний, розглядаючи справу про повну матеріальну відповідальність працівника на підставі письмового договору, перевіряти, чи належить відповідач до категорії працівників, з якими згідно зі ст. 1351 КЗпП може бути укладено такий договір (п. 8 постанови № 142).

2 Постанова Пленуму ВСУ «Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками» від 29.12.92 р. № 14.

Якщо вищезазначені умови не дотримано, на працівника за заподіяну ним шкоду може бути покладено лише обмежену матеріальну відповідальність (абз. 2 п. 8 постанови № 14).

Висновок: укладений із заступником начальника управління письмовий договір про повну матеріальну відповідальність не матиме юридичної сили. А тому у справах щодо відшкодування заподіяної шкоди працівник буде відповідати лише у межах своєї середньої місячної зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі