Теми статей
Обрати теми

Щодо надання щорічної відпустки жінці під час її перебування у відпустці по догляду за дитиною до трьох років

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
Лист від 28.04.2021 р. № 4712-06/25508-07

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розглянуло лист редакції журналу «Бюджетна бухгалтерія» від 12.03.2021 р. № 11 щодо застосування норм законодавства про працю і в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до частини четвертої статті 18 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) за бажанням жінки або осіб, зазначених у частині третій цієї статті (батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, або особи, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одного із прийомних батьків чи батьків-вихователів), у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Встановлення неповного робочого часу обумовлено статтею 56 Кодексу законів про працю України, частиною третьою якої передбачено, що робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Крім того, час фактичної роботи (в тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (пункт 1 частини першої статті 9 Закону).

Ураховуючи викладене, жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, має право у зв’язку з роботою на умовах неповного робочого часу на щорічну відпустку.

Слід зазначити, що жінка може на свій розсуд у будь-який час припинити відпустку по догляду за дитиною, а потім знову піти в таку відпустку або, перебуваючи у такій відпустці, приступити до роботи на умовах неповного робочого часу.

У зазначеному у листі випадку для надання жінці щорічної відпустки вона має перервати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Припинення відпустки відбувається шляхом видання роботодавцем наказу (розпорядження) про припинення відповідної відпустки на підставі заяви працівниці. Після закінчення щорічної відпустки за заявою жінки їй знову може бути надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

З метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, Мінекономіки мінімізує використання паперового документообігу, у зв’язку з чим відповідь надається електронною поштою.

Заступник Міністра Ігор ДЯДЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі