Теми статей
Обрати теми

Установлення бетонної огорожі: обираємо КЕКВ та укладаємо договір

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Комунальний заклад планує встановити бетонну огорожу біля будівлі. За яким КЕКВ проводити такі видатки? Чи можливо для виконання зазначених робіт укласти договір цивільно-правового характеру з фізичною особою?

Правильно обрати КЕКВ — справа нелегка та відповідальна. Для того щоб не помилитися із вибором, насамперед слід правильно визначити суть господарської операції.

Зазначимо: встановлення огорожі біля будівлі є одним із заходів благоустрою прилеглої території. При цьому серед елементів благоустрою виділяють такі об’єкти, як малі архітектурні форми. Визначення цього терміна наведено в Законі № 28071.

1 Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р. № 2807-IV.

Так, мала архітектурна форма — це елемент декоративного чи іншого оснащення об’єкта благоустрою. Цікаво, що до переліку малих архітектурних форм належать, зокрема, й огорожі, ворота, ґрати.

До того ж законодавством визначено спеціальні вимоги до влаштування та встановлення огорож (парканів). При цьому розмір такої споруди та вид використаного матеріалу для її зведення напряму залежить від призначення огорожі. Та, врешті-решт, саме ці чинники формуватимуть вартість огорожі.

Пам’ятайте: за правильність застосування КЕКВ відповідає розпорядник бюджетних коштів.

Звісно, бухгалтер аж ніяк не зобов’язаний знати всі тонкощі виконання робіт з установлення огорожі.

Цими питаннями повинні займатися інші фахівці. Але ще на етапі планування таких видатків варто усвідомити, що встановлення огорожі є різновидом будівельних робіт.

Відповідно огорожа — це не що інше, як об’єкт будівництва. Про це свідчить будівельна термінологія, наведена в ДБН А.2.2-3:20142.

2 ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджений наказом Мінрегіону від 04.06.2014 р. № 163.

Зокрема, до об’єктів будівництва належать: будинки, будівлі, споруди будь-якого призначення, їх комплекси або частини, лінійні об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури.

У свою чергу, спорудою вважають штучно створений об’ємний, площинний або лінійний об’єкт, що має природні або штучні просторові межі, призначений для досягнення певних цілей.

А тому роботи з установлення огорожі є різновидом будівельних. Цілком зрозуміло, що саме характер робіт визначає вимоги щодо підготовки, здійснення цих робіт та прийняття в експлуатацію вже закінчених об’єктів будівництва. У свою чергу, це впливає певним чином й на порядок оплати цих робіт.

Детально про етапи проєктування та будівництва огорожі, отримання дозвільних документів, оформлення проєктної документації, а також про облікові нюанси читайте в консультації «Встановлення огорожі: плануємо видатки та обліковуємо» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 38).

Обираємо КЕКВ

При плануванні видатків на виконання будівельних робіт, зокрема встановлення огорожі, необхідно виходити з економічної сутності платежу. За традицією при виборі КЕКВ керуємось Інструкцією № 333.

Так, видатки на будівництво передбачено проводити за КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів».

Зорієнтуватися, які саме видатки установі доведеться планувати та здійснювати під час будівництва огорожі за КЕКВ 3122, вам допоможе таблиця нижче.

Перелік видатків, які слід планувати та проводити за КЕКВ 3122

№ з/п

Видатки

КЕКВ

Норма Інструкції № 333

1

Видатки на оплату робіт з капітального будівництва

3122

п.п. 1 п.п. 3.1.2.2

2

Придбання будматеріалів, які використовуються у процесі будівельних робіт

п.п. 3 п.п. 3.1.2.2

3

Придбання готових до встановлення будівельних конструкцій і деталей до них (металеві, залізобетонні і дерев’яні конструкції, збірні елементи, прилади, необхідні для ведення будівельних робіт, тощо)

п.п. 4 п.п. 3.1.2.2

4

Виготовлення проєктно-кошторисної документації на будівництво та виконання супровідних робіт, які є складовою загальної вартості робіт

п.п. 5 п.п. 3.1.2.2

5

Видатки на найм транспорту для виконання робіт з капітального будівництва

п.п. 6 п.п. 3.1.2.2

Таким чином, за КЕКВ 3122 здійснюємо всі видатки на встановлення огорожі, передбачені проєктно-кошторисною документацією. Причому виготовлення останньої оплачуємо за цим же КЕКВ. Також за цим КЕКВ плануємо видатки на експертизу3 проєктної документації, авторський, технічний нагляд тощо.

3 Обов’язковій експертизі підлягають ті проєкти будівництва зі встановлення огорожі, кошторисна вартість яких перевищує 300 тис. грн (п. 10 Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженому постановою КМУ від 11.05.2011 р. № 560).

Укладаємо договір

Який вид договору можна укласти установа та на яких умовах? Оскільки встановлення огорожі є різновидом будівництва, то варіантів щодо оформлення договірних відносин небагато. А точніше, він один. Зокрема, це може бути виключно договір будівельного підряду. Чому? Тому що саме такий договір укладають на проведення робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту об’єкта будівництва. Основні вимоги до укладання такого договору визначено ст. 875 ЦКУ (ср. ).

Такий договір установа може укласти з будь-яким суб’єктом господарювання: як з юрособою так і з ФОПом. Жодних обмежень з цього приводу в нормативно-правових актах не передбачено. Поготів з форми Примірного договору4 випливає, що в цьому документі сторони зазначають, зокрема, таку інформацію про підрядника, як найменування юрособи, ім’я ФОПа. Але при укладанні договору з таким ФОПом обов’язково перевірте, чи зазначено серед видів його діяльності виконання будівельних робіт. Якщо з цим усе гаразд, тоді немає жодних перешкод для укладання договору на установлення огорожі з таким ФОПом.

4 Примірний договір підряду в капітальному будівництві, затверджений наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 27.10.2005 р. № 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі