Теми статей
Обрати теми

Строкові договори з педагогами-пенсіонерами: визначаємо умови продовження

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи можна продовжити строковий трудовий договір із педпрацівниками, яким виплачується пенсія за віком? Чи мають такі працівники право на щорічну відпустку? І якщо так, то в якому розмірі виплачувати їм допомогу на оздоровлення?

Педагоги-пенсіонери

Нагадаємо: торік набув чинності новий Закон про середню освіту1. Він став підставою для припинення безстрокових трудових договорів з педагогічними працівниками ЗЗСО2, які отримують пенсію за віком. Так, із 1 липня 2020 року педагоги ЗЗСО, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, мають право на працю в таких закладах тільки за строковим трудовим договором. Пряму вказівку на це містить абз. 3 ч. 2 ст. 22 вищезгаданого Закону.

1 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

2 ЗЗСО — заклади загальної середньої освіти.

Зауважимо, що перехід на строковий трудовий договір був обов’язковим, якщо працівник:

а) працював у державному або комунальному ЗЗСО чи в їх структурних підрозділах;

б) працював на посаді педагога згідно з переліком посад педагогічних працівників, затвердженим постановою № 9633;

3 Постанова КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963.

в) отримував пенсію за віком (особи, які отримують пенсію по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, до цієї категорії не належать).

При цьому п. 2 ч. 3 розд. Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про середню освіту визначалося, що до 01.07.2020 р.:

1) керівники державних і комунальних ЗЗСО зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педпрацівниками-пенсіонерами за віком з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік;

2) у разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору такі педпрацівники повинні звільнятися згідно з п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

УВАГА!

Після закінчення строку трудового договору з педагогами можуть бути укладені нові трудові договори строком від одного до трьох років

Отже, вперше строкові трудові договори з педагогічними працівниками мали бути укладені з 1 липня 2020 року по 30 червня 2021 року. Як бачимо, у цьому разі йдеться не про навчальний, а про календарний рік. Надалі такі строкові договори (після закінчення дії попереднього договору) можуть переукладатися на один, два або три роки.

Керівники-пенсіонери

Також до 01.07.2020 р. передбачалося укладання засновниками ЗЗСО (уповноваженими ними органами) з керівниками-пенсіонерами (за їх згодою) трудових договорів строком на один рік, без проведення конкурсу. Така умова прописана у п. 1 ч. 3 розд. Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про середню освіту.

Після завершення строку трудового договору такі особи мають право обиратися на посаду керівника того самого закладу освіти на ще один строк відповідно до ст. 39 Закону про середню освіту. Відповідно трудовий договір з керівником ЗЗСО можна укладати на шість років на підставі рішення конкурсної комісії.

ВАЖЛИВО!

Особа не може бути керівником одного й того ж ЗЗСО більше ніж два строки підряд (крім тих, що розташовані в населених пунктах з одним ЗЗСО)

Дія пп. 1 і 2 п. 3 розд. Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про середню освіту не поширюються на керівників ЗЗСО, які на момент набрання чинності цього Закону (18.03.2020 р.) мали укладені строкові трудові договори (контракти).

При цьому не має значення, керівники, які працюють за контрактами, отримують пенсію за віком чи розпочнуть її отримувати до закінчення строку дії відповідного контракту. Трудові відносини з керівником мають припинитися в останній день закінчення строку дії контракту чи достроково у порядку, передбаченому законодавством та/або контрактом (див. лист МОН від 15.05.2020 р. № 1/9-259).

Щорічна відпустка

За бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення в цьому разі буде останній день відпустки. Це передбачено ч. 2 ст. 3 Закону про відпустки.

У разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може бути йому надана, навіть якщо вона повністю або частково перевищує строк такого договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Майте на увазі: зазначені норми стосуються не лише щорічної основної відпустки, а й інших видів оплачуваних відпусток, передбачених Законом про відпустки.

Отже, за заявою педпрацівника у період закінчення строку трудового договору йому має бути надана щорічна основна відпустка повної тривалості, визначеної відповідно до постанови № 3464. При цьому чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

4 Постанова КМУ «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам» від 14.04.97 р. № 346.

«Оздоровчі» та грошова винагорода

Держава гарантує педпрацівникам виплату (ч. 1 ст. 57 Закону про освіту5):

5 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

• допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки;

• щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу за сумлінну працю, зразкове виконання обов’язків.

Тому при наданні педпрацівникам, з якими укладено строкові договори, щорічної відпустки, їм має бути виплачено допомогу на оздоровлення у розмірі ставки зарплати, а також грошова винагорода. Причому відповідно до п.п. 8.3.1 Галузевої угоди6 при наданні щорічних відпусток передбачено виплату такої винагороди у розмірі одного посадового окладу.

6 Галузева угода між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі