Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка — 2021: загальні правила надання

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Уже зовсім скоро літо — пора відпочинку. Тож саме час планувати відпустку. Починаючи із цього номера, на вас чекає цикл матеріалів на «відпускну» тематику: загальні правила надання та розрахунку відпускних, цікаві ситуації й корисні поради. Розпочинаємо, як завжди, з теорії. А далі підкріпимо її практикою.

Нормативна база

Основи надання відпусток прописані у двох законодавчих актах: КЗпП та Законі про відпустки. Окремі галузеві особливості також передбачено профільними нормативно-правовими актами.

Наприклад, Законом про держслужбу1, Законом про службу в ОМС2, Порядком № 3463.

1 Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

2 Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

3 Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346.

Сьогодні розглядаємо щорічну відпустку. На неї мають право громадяни України, які перебувають у трудових відносинах із установами, організаціями, підприємствами всіх форм власності, видів діяльності та галузей. На період такої відпустки зберігається місце роботи (посада) та зарплата. Усе це передбачено ст. 74 КЗпП.

Стаття 4 Закону про відпустки поділяє щорічну відпустку на основну та додаткові. Останні надаються за роботу із шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7 Закону про відпустку), за особливий характер праці (ст. 8 Закону про відпустки) та в інших випадках, передбачених законодавством. Але про них поговоримо окремо.

А сьогодні — «хвилина слави» щорічної основної відпустки. І далі на вас чекають 10 правил її надання.

Тривалість відпустки

Тривалість щорічної основної відпустки завжди розраховують у календарних днях. Режим та графік роботи установи тут ролі не грають (ст. 5 Закону про відпустки). Також тривалість відпустки не залежить від умов роботи самого працівника. Наприклад, працюючи на умовах неповного робочого часу працівник має право на щорічну основну відпустку повної тривалості.

img 1Мінімальна тривалість щорічної основної відпустки становить 24 календарних дні.

У загальному випадку відпустку повної тривалості надають за повністю відпрацьований робочий рік. Хоча бувають і винятки (див. у розділі «Новачки»). Тривалість робочого року обчислюють із дня укладення трудового договору або вступу (призначення) на посаду (для держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування).

Водночас галузеві нормативно-правові акти передбачають більшу тривалість відпустки для деяких категорій працівників. Кому та скільки дозволено відпочивати — дивіться у таблиці нижче.

Тривалість щорічної основної відпустки

Категорія працівників

Тривалість відпустки

Законодавча норма

Будь-який працівник

24 календарних дні

ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки,

ч. 1 ст. 75 КЗпП

Працівники з інвалідністю III групи

26 календарних днів

ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки

Працівники з інвалідністю I або II групи

30 календарних днів

ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки

Працівники молодше 18 років

31 календарний день

ч. 8 ст. 6 Закону про відпустки,

ч. 2 ст. 75 КЗпП

Державні службовці

30 календарних днів

ст. 57 Закону про держслужбу

Посадові особи місцевого самоврядування

30 календарних днів

ч. 5 ст. 21 Закону про службу в ОМС

Керівні працівників закладів та установ освіти, педагогічні, науково-педагогічні, наукові працівники

28, 42 та 56 календарних днів

Порядок № 346

img 2При визначенні тривалості щорічних відпусток не враховують святкові і неробочі дні, зазначені у ст. 73 КЗпП. Це передбачено ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки.

Тобто якщо на період щорічної відпустки припадають святкові і неробочі дні, то такі дні додають до відпустки і працівник відпочиває довше. Але такі «додаткові» дні не оплачуються. А ось вихідні дні входять до загальної тривалості відпусток як і будь-які інші календарні дні.

Приклад 1. Працівнику надають відпустку з 1 по 24 червня 2021 року. На цей період припадає свято Трійці (20.06.2021 р.). Отже, продовжуємо відпустку на 1 календарний день. Фактично працівник відпочиватиме 25 днів і стане до роботи 26.06.2021 р., якщо графік роботи установи або його самого передбачають роботу в суботу. Якщо ж ні, то працівник вийде на роботу вже 29.06.2021 р. Мав би 28 червня, але це свято — День Конституції України. При цьому відпускні нараховуємо за 24 календарних дні відпустки.

img 3Загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток за відпрацьований робочий рік не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів (ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки).

Однак це стосується тривалості щорічної відпустки лише за один робочий рік.

Якщо працівник накопичив дні відпустки за кілька років, то він може відпочивати й більше 59 (69) днів. Але тут будьте обережними. Адже за працівників, які не відпочивали більше двох років поспіль, передбачено трудові штрафи. Про це — далі.

Невідгуляні відпустки

img 4Ненадання щорічних відпусток карається штрафом.

У деяких випадках законодавство забороняє не надавати працівникам щорічні відпустки (ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки). Так, заборонено не надавати щорічну відпустку:

• повної тривалості два роки поспіль;

• протягом робочого року особам до 18 років;

• протягом робочого року працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці чи з особливим характером праці.

Якщо зазначені вимоги порушено, то відповідати буде роботодавець. Ненадання працівнику щорічних відпусток розцінюють як «порушення інших вимог трудового законодавства». За це установі-роботодавцю загрожує штраф у розмірі 1 МЗП (ст. 265 КЗпП), а посадовим особам — адмінштраф від 510 до 1700 грн (ч. 1 ст. 41 КУпАП).

Що ж робити, якщо працівник не бажає іти у відпустку і поважних причин на це у нього немає? Тут стане у пригоді графік відпусток. Роботодавець має право в межах, установлених графіком, видати наказ про надання йому відпустки. При цьому заява від працівника не потрібна. На це звернули увагу фахівці Мінсоцполітики в листі від 21.06.2012 р. № 207/13/116-12.

Відпускний стаж

img 5Стаж роботи для щорічної відпустки обчислюють з першого дня прийняття працівника на роботу до відповідного роботодавця. Тобто, щоразу влаштувавшись на нове місце роботи, працівник має «нульовий» відпускний стаж.

Але є виняток — ситуація, коли працівника прийнято за переведенням з іншої установи (організації), при цьому він повністю або частково не використав щорічну відпустку і не отримав за неї грошову компенсацію. У цьому разі відпускну компенсацію попередній роботодавець перераховує новому роботодавцю. А до стажу роботи для щорічної відпустки на новому місці роботи зараховують час, за який працівник не використав відпустку за попереднім місцем роботи (ч. 3 ст. 9 Закону про відпустки).

Періоди, які входять до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку, наведено в ст. 82 КЗпП і ст. 9 Закону про відпустки. До них належать:

• час фактичної роботи (у тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка. Наприклад, час роботи жінки, яка працює у відпустці для догляду за дитиною до 3 років на умовах неповного робочого часу;

• час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та зарплата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу). Наприклад, періоди звільнення від роботи у зв’язку з призовом (прийняттям) на військову службу (ст. 119 КЗпП), а також час простою не з вини працівників;

• час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому виплачувалася допомога по державному соціальному страхуванню, за винятком відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Наприклад, період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та тимчасової непрацездатності;

• час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася зарплата в порядку, визначеному ст. 25 і 26 Закону про відпустки. Тобто період відпустки «за свій рахунок», яка надається за бажанням працівника (наприклад, пенсіонерам та особам з інвалідністю) і за угодою сторін, у тому числі на час карантину.

Виняток — період відпустки «за свій рахунок» для догляду за дитиною до досягнення нею 6, 16, 18 років за медичним висновком.

Зверніть увагу: період карантинних відпусток «за свій рахунок» для догляду за дитиною до 14 років та за угодою сторін входять до відпускного стажу;

• час навчання новим професіям (спеціальностям) осіб, звільнених у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням установи (організації), скороченням чисельності або штату працівників;

• час навчання з відривом від виробництва тривалістю менше 10 місяців на денних відділеннях закладів професійної (професійно-технічної) освіти;

• інші періоди роботи, передбачені законодавством.


Поділ, продовження, перенесення

img 6Щорічну відпустку можна ділити на частини.

При цьому слід дотримуватись принципів поділу, наведених у ст. 12 Закону про відпустки. Зокрема, слід пам’ятати, що:

• відпустку ділять на прохання працівника і з відома роботодавця;

• неподільна частина відпустки має становити не менше 14 календарних днів. Але використовувати таку частину в першу чергу зовсім не обов’язково;

• невикористану частину щорічної відпустки потрібно надати працівнику зазвичай до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка. При цьому її можна надати з будь-якого дня тижня. В який із днів тижня закінчилася попередня використана частина відпустки — ролі не грає.

А чи можна не ділити відпустку? Так, можна. Якщо цього хоче сам працівник, то взагалі «без питань». А от якщо ділити відпустку (взагалі або так, як цього бажає працівник) не хоче роботодавець, то це дозволено робити лише з метою недопущення втрат робочого часу, ураховуючи виробничі обставини. У такому разі можна запропонувати працівнику свої умови поділу щорічної відпустки або не ділити її взагалі (лист Мінпраці від 13.05.2010 р. № 140/13/116-10).

img 7Якщо відпустку перервав лікарняний або декрет, її слід перенести або продовжити.

Законодавство містить перелік обставин, які можуть перервати щорічну відпустку, і тоді її слід перенести на інший період або продовжити після закінчення дії цих обставин. До числа останніх належать (ч. 2 ст. 80 КЗпП та ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки):

1) тимчасова непрацездатність, засвідчена у встановленому порядку. Пам’ятайте: якщо працівник у період щорічної відпустки не сам хворіє, а доглядає за хворою дитиною або іншим членом сім’ї, то на дні такого лікарняного відпустку не продовжують;

2) виконання працівником державних або громадських обов’язків, якщо на цей час його увільнено від основної роботи із збереженням заробітної плати;

3) настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

4) збіг щорічної відпустки з відпусткою у зв’язку з навчанням.

Цікаве питання. А як поєднати продовження (перенесення) і безперервну частину відпустки? Пояснимо на прикладі.

Приклад 2. Працівник має право на відпустку тривалістю 24 календарних дні. Він оформив відпустку на 14 календарних днів (обов’язкова безперервна частина), однак фактично відгуляв лише 10 днів і захворів. Залишок (4 дні) переніс. Далі використав ці 4 дні та окремо ще 10 днів відпустки.

По суті, безперервно 14 днів не відгуляно. Чи є це порушенням? На думку Мінсоцполітики, ні. У листі від 25.07.2019 р. № 1115/0/206-19 фахівці Міністерства зазначили, що вимога про надання основної безперервної частини щорічної відпустки не менше 14 календарних днів виконується на етапі її надання. Таким чином, оскільки працівник уже почав використовувати відпустку, надану йому на 14 днів, то в описаному випадку порушення вимог ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки не буде.

Відкликання з відпустки

img 8Відкликати працівника з відпустки можна лише у чітко визначених випадках (у разі форс-мажору).

Так, ч. 8 ст. 79 КЗпП та ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки дозволяють відкликати працівника з відпустки лише у таких випадках: для відвернення стихійного лиха, запобігання виробничої аварії, негайного усунення наслідків стихійного лиха або виробничої аварії. Це саме стосується й випадків відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна установи та інших випадків, передбачених законодавством. Водночас при цьому слід дотримуватися кількох важливих умов.Так, працівника можна відкликати лише:

зі щорічної відпустки: основної чи додаткової. Наприклад, із відпустки «за свій рахунок» відкликати не можна (лист Мінсоцполітики від 17.10.2016 р. № 576/13/116-16);

за його згодою. Найправильніше — письмовою. Якщо ж працівник відмовиться, це не можна вважати порушенням дисципліни і, поготів, приводом для звільнення.

У випадку відкликання з відпустки також діють правила її перенесення/продовження: щодо 14-денної основної безперервної частини та строків надання невикористаної частини відпустки.

У достроковому поверненні з відпустки є зворотний бік медалі: працівник може сам її перервати. Але для цього потрібна його заява та, найголовніше, згода роботодавця.

Якщо обидва «компоненти» є, то видається наказ про переривання щорічної відпустки і допуск працівника до роботи. Тут же слід зазначити про перенесення невикористаної частини відпустки. При цьому також діє правило безперервної 14-денної частини.

Новачки

img 9У перший рік роботи право на щорічну відпустку повної тривалості виникає у працівника після закінчення шести місяців безперервної роботи.

Винятком є особи, перелічені в ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки. Зокрема, право на щорічну відпустку повної тривалості у перше півріччя роботи мають:

• жінки перед/після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

• жінки, у яких двоє або більше дітей віком до 15 років або дитина з інвалідністю;

• працівники з інвалідністю;

• чоловіки, дружини яких перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

• сумісники — одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Якщо працівник-новачок не належить до «пільговиків» і хоче у відпустку в перші пів року роботи, це можна зробити. Але тривалість відпустки визначають пропорційно часу, відпрацьованому в цього роботодавця.

Коли ж йому потрібно піти у відпустку більшої тривалості, то навіть це можливо — авансом. Звісно, якщо роботодавець не проти. Щоправда, у разі звільнення працівника до закінчення робочого року доведеться утримати із зарплати такого працівника відпускні за невідпрацьовані ним дні.

Сумісники

img 10Працівники-сумісники мають право на щорічну основну відпустку повної тривалості: як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Це випливає із ст. 2 Закону про відпустки.

Зазначене стосується як внутрішніх, так і зовнішніх сумісників. І той факт, що вони працюють у режимі неповного робочого часу, на встановлену тривалість щорічної відпустки не впливає.

Як було зазначено вище, у перший рік роботи суміснику (за його бажанням) можна надати щорічну відпустку до настання 6-місячного строку безперервної роботи, але тільки одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

ВИСНОВКИ

• Мінімальна тривалість щорічної основної відпустки становить 24 календарних дні.

• «Відпускний» стаж роботи обчислюють з першого дня прийняття працівника на роботу до кожного конкретного роботодавця. У перший рік роботи право на щорічну відпустку повної тривалості виникає після закінчення шести місяців безперервної роботи.

• Щорічну відпустку можна ділити на частини. Але безперервна частина повинна становити не менше 14 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі