Теми статей
Обрати теми

«Ювілейні» зміни до Класифікатора професій

Мінекономіки презентувало «ювілейний» 10-й випуск змін до Класифікатора професій ДК 003:20101.

1 Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

Ці оновлення затверджено наказом Мінекономіки від 25.10.2021 № 810-21. Зміни досить масштабні. Вони зачіпають багато галузей господарства. Детальний аналіз новацій чекатиме на вас у одному з найближчих номерів нашого журналу. А сьогодні — короткий огляд найцікавіших із них.

Одразу впадають у око зміни у назвах професій галузі освіти, органів внутрішніх справ та медицини.

Приділимо увагу освітнім новаціям. Як зазначають фахівці МОН2, оновлення враховують системні зміни у сфері освіти, спричинені прийняттям низки освітніх законів України. Серед них — зміна «навчальних закладів» на «заклади освіти». Наприклад, вихователя і директора (завідувача) дошкільного навчального закладу замінили на вихователя і керівника (директора) закладу дошкільної освіти. А вихователь професійно-технічного навчального закладу поступився місцем вихователю закладу професійної (професійно-технічної) освіти.

2 Див. за посиланням: mon.gov.ua/ua/news/zatverdzheno-zmini-do-nacionalnogo-klasifikatora-profesij.

Також має свої наслідки реформа інклюзивно-ресурних центрів. Завідувача та консультанта психолого-медико-педагогічної консультації замінили директор та фахівець інклюзивно-ресурсного центру.

Окрім цього, маємо певні зміни в кодуванні асистентів. Ідеться про асистентів учителя, вчителя-дефектолога, вихователя дошкільного навчального закладу та інших під кодом 3340. Їх скасували. Натомість увели посади асистентів вчителя, вчителя-дефектолога, вихователя закладу дошкільної освіти та інших під кодом 3330.

З деякими професійними назвами попрощались через їх застарілість. Серед них: «Інспектор вищих навчальних закладів», «Інспектор шкіл», «Вожатий».

Серед усіх цих змін важливим є включення освітньої кваліфікації за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти до розділу «Професіонали». Також остаточно прирівняли на ринку праці освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста та молодшого бакалавра.

Абстрагуємось від освіти. До Класифікатора внесли назви сучасних професій сфери кібербезпеки та захисту інформації. Зокрема: «Адміністратор мережі і систем», «Фахівець з технічного захисту інформації», «Аналітик загроз безпеки», «Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем», «Фахівець з криптографічного захисту інформації» тощо.

Підсумуємо. Загалом скасовано застарілі й затверджено нові назви кваліфікаційних угруповань і професійні назви робіт. Також унесено зміни до опису розділів класифікації професій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі