Теми статей
Обрати теми

Договір розірвали, кошти лишилися: як провести нову закупівлю?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На початку 2021 року було проведено переговорну процедуру закупівлі бензину. У жовтні постачальник підвищив ціну більш ніж на 10 %, тому договір з ним розірвано. У зв’язку з цим залишився залишок коштів 40 тис. грн за цим договором. Яку процедуру закупівлі обрати на такий залишок?

Розривати відносини з постачальниками — справа неприємна. На жаль, сторони договору далеко не завжди можуть передбачити всі обставини заздалегідь. І якщо у замовника є нагальна потреба у товарах, роботах чи послугах, доведеться здійснювати їх додаткову закупівлю.

У цій ситуації замовнику насамперед необхідно керуватись загальними правилами, встановленими Законом № 922. А саме, при виборі процедури закупівлі слід орієнтуватись на вартісні межі. Так, у нашому випадку залишок коштів після розірвання договору не перевищує ані 200 тис. грн (вартісна межа для переговорної процедури або відкритих торгів), ані 50 тис. грн (вартісна межа для спрощених закупівель). Тож можна без жодних побоювань укласти прямий договір на закупівлю бензину.

Сумніваєтесь у правильності таких дій? Не варто. Адже Мінекономіки у своєму листі від 03.09.2020 № 3304-04/54160-06 визначило обставини, що дають підстави вважати таку закупівлю новою. До них, зокрема, належать розірвання договору та необхідність здійснення нової закупівлі. При цьому ключовий висновок цього листа: такий предмет закупівлі вважається новим предметом договору і новим предметом закупівель.

Таким чином, обирати закупівлю для такого предмета закупівлі вам слід з урахуванням вартісних меж, визначених Законом № 922. А оскільки вартість предмета закупівлі після розірвання договору не перевищує 50 тис. грн, цей предмет закупівлі розглядаємо як новий предмет договору. Таку закупівлю замовник проводить шляхом укладання договору без застосування електронної системи закупівель.

УВАГА!

Розірвання договору + проведення нової закупівлі = новий предмет закупівлі

Отже, спершу подбайте про правильне «закриття» старого договору. Для цього не забудьте оприлюднити звіт про виконання договору про закупівлю. Зробити це необхідно протягом 20 робочих днів із дня розірвання договору. Після цього розпочинайте нову закупівлю бензину. Для цього:

• додайте таку нову закупівлю до річного плану. Такі зміни оприлюдніть протягом п’ять робочих днів з дня їх затвердження. Цього вимагає ч. 1 ст. 4 Закону № 922;

• укладіть прямий договір на закупівлю бензину;

• оприлюдніть звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Строк оприлюднення — три робочі дні з дня укладання договору. А ось укладений договір оприлюднювати не обов’язково.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі