Теми статей
Обрати теми

Строковий трудовий договір: звільнення та лікарняний

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівнику відкрито лікарняний лист з 25 по 29 жовтня 2021 року. Надалі його продовжено з 30.10.2021 по 06.11.2021. Але в цього працівника 31.10.2021 закінчився строк дії строкового трудового договору. Чи можна звільнити працівника через закінчення строку трудового договору під час хвороби? Чи потрібно оплачувати лікарняний?

Так, працівника можна звільнити. А лікарняний лист потрібно оплатити. Пояснимо детально. Почнемо зі звільнення працівника.

Заборону на розірвання трудового договору в період тимчасової непрацездатності працівника передбачено ч. 3 ст. 40 КЗпП. Але вона стосується випадків звільнення виключно за ініціативою роботодавця. А звільнення у зв’язку із закінченням строку трудового договору до них не належить.

Тому працівника, який перебуває на лікарняному, слід звільнити при настанні строку закінчення строкового трудового договору. Підстава — п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Якщо цього не зробити, договір перетвориться на безстроковий. І надалі звільнити працівника можна буде тільки на загальних підставах (див. постанову ВСУ від 26.12.2018 у справі № 640/498/174).

Переходимо до оплати лікарняного листа.

Звільнення працівника згідно з п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП не позбавляє його права на отримання лікарняних. Адже право на допомогу по тимчасовій непрацездатності виникає в працівника з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи день звільнення) (ч. 1 ст. 19 Закону № 11051). При цьому оплачуйте листок непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або встановлення МСЕК інвалідності. Тобто день звільнення не є межею, після якої лікарняний оплаті не підлягає.

1 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Отже, первинний е-лікарняний, хвороба за яким почалася ще за часів дії трудового договору, слід оплатити. При цьому якщо всі п’ять днів хвороби «за рахунок роботодавця» припадають на період дії трудових відносин, то е-лікарняний слід оплатити повністю. Якщо трудовий договір розривається під час перших п’яти днів хвороби, то роботодавець оплачує лікарняні лише за ті дні, коли діяв трудовий договір. Але допомога від ФСС усе одно надається із шостого до останнього дня хвороби.

Тож оплаті підлягає і листок-продовження. Адже маємо один випадок непрацездатності. Нагадаємо: індикатором цього є його номер — цифри до першого знака «-» у номері е-лікарняного. Перший за хронологією дат листок є первинним, а наступні — його продовженням.

Також пам’ятайте, що з 01.10.2021 діє «правило семи днів»: е-лікарняний вважається виданим через сім днів (на восьмий) після дати закриття. І за налаштуваннями Порталу ПФУ статус листка непрацездатності змінюється із «Закритий» на «Готово до сплати» саме на восьмий день. Хоча, звісно, можливі технічні збої. Тому перш ніж оплатити лікарняний, перевірте, чи минув уже тиждень із дати його закриття.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі