Теми статей
Обрати теми

Майстер → вихователь: як визначити оклад?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Працівник декілька років працював у ЗПТО на посаді майстра виробничого навчання за 14 тарифним розрядом. У квітні 2021 року він звільнився. 15 вересня його було прийнято на посаду вихователя гуртожитку за 11 тарифним розрядом. Чи правильно йому було встановлено посадовий оклад при прийнятті на роботу за цією посадою?

Визначення ставок (окладів) працівників за розрядами тарифної сітки провадиться з урахуванням їхніх кваліфікаційних вимог. Посадові оклади педпрацівникам установлюють на основі діючих кваліфвимог із наступною атестацією.

Атестація педагогів проводиться згідно із нормами Типового положення № 9301. Вихователі атестуються на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфкатегорій.

1 Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 № 930.

Майстрам виробничого навчання ЗПТО незалежно від рівня здобутої ними освіти за результатами атестації встановлюють тарифні розряди Тож порядок установлення окладів таким працівникам має свої особливості.

Посадовий оклад майстра виробничого навчання ЗПТО встановлюється на рівні 11 — 14 тарифного розряду за ЄТС (додаток 4 до наказу 5572). При цьому не передбачено здійснення градації в межах діапазону залежно від наявного освітнього рівня педпрацівника.

2 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Посадові оклади вихователів усіх закладів освіти, зокрема й ЗПТО, встановлюються на рівні 10 — 14 тарифних розрядів залежно від кваліфкатегорії, присвоєної за результатами атестації (додаток 6 до наказу № 557). Оклад вихователю гуртожитку за 14 тарифним розрядом може бути встановлено як педпрацівнику, атестованому на вищу кваліфікаційну категорію.

Водночас слід ураховувати: кваліфікаційна категорія, присвоєна педагогічному працівнику за результатами атестації, може змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії. Для організації та проведення атестації педпрацівників у закладах освіти щороку до 20 вересня створюються атестаційні комісії I, II і III рівнів (пп. 2.1 та 2.2 Типового положення № 930).

У ЗПТО створюють атестаційні комісії I рівня, які мають право присвоювати кваліфікаційні категорії «спеціаліст», «спеціаліст другої категорії», «спеціаліст першої категорії».

А ось присвоювати кваліфкатегорію «спеціаліст вищої категорії» (що відповідає 14 тарифному розряду) мають право атестаційні комісії II рівня. Вони створюються у відділах освіти райдержадміністрацій, інших підрозділах місцевих органів виконавчої влади, у підпорядкуванні яких перебувають заклади освіти (п. 2.13 Типового положення № 930).

Тож установлення при прийнятті на роботу вихователю гуртожитку 11 тарифного розряду в ситуації, що розглядається, є цілком правомірним. Водночас, ураховуючи рівень освіти працівника, його педстаж, а також факт проходження ним курсів підвищення кваліфікації, атестаційними комісіями відповідного рівня може бути прийнято рішення щодо присвоєння йому кваліфкатегорії (до наступної атестації). І як наслідок більш високого тарифного розряду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі