Теми статей
Обрати теми

Доплата за науковий ступінь: чи платити «заднім числом»?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівника прийнято на посаду завідувача науково-дослідного відділу музею 04.10.2021. А 01.11.2021 він приніс копію диплома кандидата історичних наук за спеціальністю «Археологія», виданий у 2010 році. З якої дати нараховувати доплату за науковий ступінь: із дати прийняття чи із дати подання диплома?

Право працівника на доплату за науковий ступінь установлює керівник музею. Якщо право є, то виплачуйте її з дати видачі диплома.

За науковий ступінь кандидата наук належить доплата в граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки зарплати). Це передбачено п.п. «в» п.п. 4 п. 2 наказу № 7451 та п.п. «г» п.п. 3 п. 3 постанови № 1298.

1 Наказ Мінкультури і туризму «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 № 745.

Таку доплату встановлюють працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем. Тож потрібно переконатися у вищезазначеній відповідності. А це — справа керівника установи культури.

У випадку, що розглядається, профіль діяльності працівника (завідувач науково-дослідного відділу музею) збігається з науковим ступенем (кандидат історичних наук за спеціальністю «Археологія»). Отже, працівникові може бути встановлено доплату за науковий ступінь кандидата наук.

Нормативно встановлено лише граничний розмір доплати. А от конкретний її розмір визначає керівник установи.

Документи, що засвідчують наявність наукового ступеня, повинні відповідати нормам та вимогам, передбаченим законодавством.

Звернемось до п. 30 Порядку № 5672. Рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукових ступенів доктора або кандидата наук вступає в силу з дати набрання чинності наказом МОН про затвердження відповідного рішення та видачу диплома на підставі рішення атестаційної колегії. Тобто науковий ступінь кандидата наук присуджують спеціалізовані вчені ради. А рішення ради затверджує МОН та видає диплом кандидата наук.

2 Порядок присудження наукових ступенів, затверджений постановою КМУ від 24.07.2013 № 567.

Після отримання диплома працівник надає його роботодавцю. І вже на його підставі керівник закладу приймає рішення про встановлення відповідної доплати.

Утім, на практиці досить часто трапляється, що працівник надає диплом із запізненням. Виникає цілком логічне запитання: з якої дати встановлювати доплату?

Як ми вже з’ясували, рішення про присудження наукового ступеня чинне з дня затвердження рішення вченої ради про видачу відповідного диплома. Звідси висновок: доплату за науковий ступінь установлюють із дати видачі відповідного диплома.

Отже, у ситуації читача новому працівникові доплату слід установити із дня його прийняття на роботу — з 04.10.2021. Відповідно йому слід донарахувати таку виплату за жовтень 2021 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі