Теми статей
Обрати теми

Придбання б/в сміттєвоза: чи можливо?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Ми отримали субвенцію з іншого місцевого бюджету на здійснення природоохоронних заходів. Ці заходи включають придбання сміттєвоза. Чи можемо ми придбати б/в сміттєвоз?

Кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого, є міжбюджетними трансфертами.

Одним із видів міжбюджетних трансфертів є субвенція. Вона використовується для досягнення певної мети, визначеної органом, який прийняв рішення про надання субвенції (п. 48 ч. 1 ст. 2 БКУ).

Порядок та умови надання субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам визначає Кабмін (ч. 2 ст. 97 БКУ).

Так, наприклад, умови надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів визначено Порядком № 2281.

1 Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності, затверджені постановою КМУ від 20.03.2019 № 228.

Ця субвенція спрямовується на:

• охорону і раціональне використання водних ресурсів;

• охорону атмосферного повітря;

• охорону і раціональне використання природних рослинних ресурсів;

• охорону та раціональне використання ресурсів тваринного світу (окрім будівництва та облаштування притулків для утримання безпритульних тварин);

• раціональне використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів.

Вочевидь, придбання сміттєвоза сприятиме раціональному використанню побутових відходів.

Вимоги щодо закупівлі лише нових цінностей та обладнання, до речі, Порядок № 228 не містить.

І кілька слів про умови надання субвенцій між місцевими бюджетами. Перелік міжбюджетних трансфертів, які можуть передбачатися у місцевих бюджетах, визначено ст. 101 БКУ.

Умови надання таких трансфертів сторони прописують у відповідному договорі (ч. 2 ст. 101 БКУ).

Крім того, одна місцева рада може передати кошти на здійснення окремих видатків місцевих бюджетів іншій місцевій раді у вигляді міжбюджетного трансферту.

Така передача коштів між місцевими бюджетами здійснюється на підставі рішень місцевих рад, прийнятих кожною зі сторін, і укладеного договору. Це передбачено ч. 3 ст. 93 БКУ.

Отже, передача коштів між місцевими бюджетами здійснюється у вигляді міжбюджетних трансфертів (у т. ч. субвенцій) за наявності відповідних рішень місцевих рад та укладених договорів.

УВАГА!

Конкретні умови використання коштів, отриманих як субвенція, передусім мають бути прописані у договорі про її надання

Тепер стосовно придбання вживаних речей бюджетними установами.

Роз’яснення з цього приводу намагався надавати Мінфін у листі від 29.08.2019 № 24010-02-2/21718 (ср. ). Лише «намагався», тому що прямої відповіді у цьому листі годі й шукати.

Але все ж таки пригадаємо, про що говорив Мінфін у згаданому вище листі, і самостійно зробимо відповідні висновки.

Бюджетна система, зокрема, базується на таких принципах, як: ефективність та результативність, цільове використання бюджетних коштів, публічність та прозорість. Це прямо передбачено нормою ст. 7 БКУ.

Так, зокрема, принцип ефективності та результативності передбачає досягнення цілей під час складання та виконання бюджетів при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів.

Якраз саме цього можна досягти при придбанні вживаної речі. Адже коштів на придбання вживаної речі буде витрачено менше, ніж на придбання нової. При цьому необхідний результат буде отримано. Але, з іншого боку, тут слід бути обачними та пильними. Бо речі, що вже були у використанні, швидше, стануть непридатними, частина їх строку служби вже минула. Також може знадобитися ремонт вживаної речі, щоб вимагати додаткових коштів.

Отже, рішення щодо придбання вживаної речі слід приймати дуже зважено. Щоб не сталося так, що «шкурка вичинки не варта».

Також Мінфін у своєму листі наголосив, що саме відповідальний виконавець у процесі виконання програми має забезпечити цільове та ефективне використання бюджетних коштів протягом усього строку реалізації програми у межах визначених бюджетних призначень. Таку вимогу прямо передбачено абз. 2 ч. 4 ст. 20 БКУ.

Таким чином, бюджетне законодавство не містить заборони щодо придбання речей, що були у використанні.

Крім того, виходячи з вищезгаданого роз’яснення Мінфіну, слід враховувати й вимоги закупівельного законодавства.

Так, здійснення закупівель регулює Закон № 922. Предмет закупівлі слід визначати на підставі Порядку № 7082 за кодом ДК 021:20153.

2 Порядок визначення предмета закупівлі, затверджений наказом Мінекономрозвитку від 15.04.2020 № 708.

3 Національний класифікатор «Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015», затверджений наказом Мінекономрозвитку від 23.12.2015 № 1749.

Та головне — жоден із цих документів не містить прямої заборони щодо закупівлі вживаних речей розпорядниками бюджетних коштів.

Ба більше, ДК 021:2015 містить навіть коди предметів закупівлі для вживаних речей. Наприклад, передбачено такі коди, як: 34115300-9 — Транспортні засоби, що були у використанні; 34137000-6 — Вантажні транспортні засоби, що були у використанні; 16720000-8 — Трактори, що були у використанні.

При цьому, як пояснило Мінекономрозвитку у листі від 01.04.2016 № 3302-06/9786-07, питання визначення потреби та доцільності придбання нового чи б/в обладнання належать до компетенції замовника.

Отже, у закупівельному законодавстві також жодних перепон для придбання за бюджетні кошти вживаних речей.

Висновок: якщо договір та рішення про надання субвенції на здійснення природоохоронних заходів не містять вимоги щодо придбання за кошти субвенції лише нового сміттєвоза, то ви цілком можете купити вживаний сміттєвоз.

Під час зарахування на баланс б/в сміттєвоза не забудьте, що очікуваний строк його використання буде меншим, ніж строк експлуатації нового його аналога.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі