Теми статей
Обрати теми

Учитель + вихователь: оплачуємо працю

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Учитель початкових класів ЗЗСО має вищу кваліфікаційну категорію. З початку нового навчального року він працює у цьому ж закладі за сумісництвом на посаді вихователя групи подовженого дня. За яким тарифним розрядом необхідно оплачувати його роботу за посадою вихователя?

При утворенні групи подовженого дня (далі — ГПД) слід керуватись Порядком № 6771. Норми цього документа є обов’язковими для державних і комунальних ЗЗСО та їх засновників. ГПД створюється для:

1 Порядок створення груп подовженого дня у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти, затверджений наказом МОН від 25.06.2018 № 677.

• організації навчальної, виховної та пізнавальної діяльності учнів;

• організації дозвілля учнів;

• надання кваліфікованої допомоги учням у підготовці до уроків і виконанні домашніх завдань;

• формування в учнів ключових компетентностей, необхідних для успішної життєдіяльності та самореалізації особистості тощо.

Максимальна наповнюваність ГПД становить 30 учнів. Роботу з учнями в ГПД проводить вихователь. Він працює з учнями відповідно до щоденного плану, який включає: прогулянку, самопідготовку, виховні бесіди, дидактичні та рольові ігри тощо. План роботи вихователя погоджує заступник директора з виховної роботи та затверджує керівник ЗЗСО (п. 9 Порядку № 677).

При цьому за педпрацівниками, які переходять на роботу з одного закладу освіти до іншого, а також на інші педпосади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфкатегорії (тарифні розряди) та педзвання до наступної атестації. Таким є припис п. 3.27 Типового положення № 9302.

2 Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 № 930.

За аналогією до зазначеної норми при довантаженні педагога годинами на іншій посаді за ним зберігається кваліфкатегорія за наявності у нього освіти, яка дає право працювати на цій посаді (див. листи МОН від 13.05.2015 № 2/4-13-935-15 та від 29.03.2018 № 2-798).

Оплата праці вчителів, які мають години навантаження на посаді вихователя ГПД, має встановлюватися виходячи з присвоєної кваліфкатегорії з основного предмета (за фахом). Таку умову передбачено п.п. 6.3.21 Галузевої Угоди3.

3 Галузева Угода між Міністерством освіти і науки України та Профспілками працівників освіти і науки України на 2021 — 2025 роки, зареєстрована в Мінекономіки 18.06.2021 за № 12.

Майте на увазі: положення Галузевої Угоди діють безпосередньо та є обов’язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду. Такий припис містить ст. 9 Закону про колдоговори4.

4 Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 № 3356-XII.

При укладанні колдоговорів забороняється будь-яке втручання роботодавців, яке може обмежити законні права працівників або заборонити їх здійснення. Тож положення Галузевої Угоди є обов’язковими для включення їх до колективних договорів закладів освіти, угод нижчого рівня (пп. 1.4 та 1.5 Загальних положень Галузевої Угоди).

Таким чином, посадовий оклад вихователю ГПД має встановлюватися за 14 тарифним розрядом, що відповідає вищій кваліфікаційній категорії вчителя початкових класів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі