Теми статей
Обрати теми

Тариф на тепло зріс: що робити зі старим договором?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На підставі рішення виконкому затверджено новий тариф на теплопостачання. У зв’язку з цим теплопостачальник підвищив тариф на тепло більш ніж на 30 %. Як нам бути зі старим прямим договором (сума — 175 тис. грн) та чи обов’язково його розривати? Чи можемо внести до нього зміни? Чи все ж таки необхідно розпочати спрощену закупівлю?

Пропонуємо декілька порад для вирішення цієї ситуації.

По-перше, договір, який ви раніше уклали з теплопостачальником, розривати не потрібно. Ви продовжуєте його виконувати, доки не вичерпаєте виділені бюджетні асигнування для оплати зобов’язань перед цим теплопостачальником.

По-друге, не варто вносити зміни до прямого договору, укладеного раніше. Чому? У результаті унесених змін кінцева вартість такого договору перевищить 200 тис. грн. Чим це може погрожувати? Цілком зрозуміло, що в цьому разі висока вірогідність потрапити до переліку кандидатів для проведення моніторингу Держаудитслужбою.

По-третє, не поспішайте розпочинати спрощену закупівлю. У вашому випадку йдеться про закупівлю у постачальника-монополіста. Відтак ви можете без жодного ризику укласти новий прямий договір з таким постачальником.

Поготів, для цього є законодавча підстава — п. 2 ч. 7 ст. 3 Закону № 922. Так, замовники можуть придбавати товари, роботи чи послуги вартістю від 50 до 200 тис. грн без проведення спрощеної закупівлі у разі, якщо вони можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання в одному з перелічених випадків. У вас — це відсутність конкуренції з технічних причин. Але застосовуючи цю підставу, не забудьте виконати вимогу, передбачену в абз. 4 п. 2 ч. 7 ст. 3 Закону № 922. А саме, замовник повинен документально підтвердити відсутність такої конкуренції. Як це правильно зробити?

Перевірте, чи є такий теплопостачальник монополістом. Для цього скористайтеся інформацією про монополістів, наведеною у зведеному переліку суб’єктів природних монополій. Такий перелік формує Антимонопольний комітет та розміщує та своєму вебсайті1. Також ці переліки можна знайти на сайті НКРЕКП2. Тож при розміщенні інформації в електронній системі зазначте, що теплопостачальник є суб’єктом природних монополій, та додайте витяг з одного із зазначених переліків.

1 Перелік суб’єктів природних монополій див. за посиланням: amcu.gov.ua/zvedenij-perelik-subyektiv-prirodnih-monopolij.

2 Перелік суб’єктів природних монополійу різних сферах див. за посиланням: www.nerc.gov.ua/?id=11943.

Після цього вам лишається правильно провести нову закупівлю теплової енергії. Для цього:

• додайте нову закупівлю до річного плану. Предмет закупівлі: 09320000-8 — Пара, гаряча вода та пов’язана продукція. Оприлюдніть такі зміни в електронній системі протягом п’яти робочих днів із дня їх затвердження. Цього вимагає ч. 1 ст. 4 Закону № 922;

• укладіть прямий договір на закупівлю теплової енергії;

• оприлюдніть звіт про договір про закупівлю, укладений без використання системи закупівель. Строк оприлюднення такого звіту — три робочих дні з дня укладання договору. А от сам договір оприлюднювати не обов’язково.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі