Теми статей
Обрати теми

Тестування уповноважених осіб: на старт, увага, руш…

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Із 1 січня 2022 року закупівельна діяльність усіх без винятку замовників ляже на плечі уповноважених осіб. Головна вимога до них — вони повинні пройти тестування. Також їм доведеться продовжити закупівельні справи, розпочаті у 2021 році. Напевне, від такого обсягу роботи голова йде обертом. Як з усім цим упоратись? Найцікавіші запитання з цього приводу Мінекономіки зібрало до купи та відповіло на них у листі від 11.11.2021 № 3304-04/53806-06. А стисло про головне — у нашому матеріалі.

Тестування: коли, де та як?

Коли, де та як здійснюватиметься тестування уповноважених осіб?

Уповноважені особи (далі — УО) для проведення процедур закупівель, спрощених закупівель повинні підтвердити свій рівень володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель. Усі організаційні питання щодо проведення тестування УО визначено Порядком № 376-211.

1 Порядок організації тестування уповноважених осіб, затверджений наказом Мінекономіки від 06.08.2021 № 376-21.

УО вже зараз можуть пройти онлайн-тестування на сайті Prozorro. Для цього необхідно перейти за посиланням: exam.prozorro.gov.ua та увійти до модуля тестування.

І хоча вимога щодо обов’язкового тестування запрацює з 1 січня 2022 року, Мінекономіки рекомендує не зволікати з його проходженням. Це допоможе замовникам вчасно розпочати закупівлі та не створювати наприкінці року навантаження на електронну систему закупівель (далі — ЕСЗ).

Як проходить тестування УО?

Щоб розпочати тестування, УО застосовує електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті. Це може бути або КЕП, або УЕП. Жодних обмежень немає: такий підпис може бути виданий будь-яким АЦСК.

Після цього УО потрапляє до особистого кабінету модуля тестування, де, власне, й проходить тестування. Загальний час для проведення тестування — 60 хв. Тест містить 50 запитань, які обираються автоматично із загального переліку. Кожне із запитань передбачає чотири варіанти відповіді. Але правильним є тільки один. При цьому відповідати на запитання можна послідовно або в довільному порядку.

Яка уповноважена особа вважається такою, що склала тестування?

Особа, яка надала правильну відповідь на 30 і більше запитань, вважається такою, що склала тест. Відповідно, якщо кількість правильних відповідей 29 і менше, тест не складено.

Результати тестування УО зберігаються в електронному вигляді. Ви можете переглянути свій результат в особистому кабінеті модуля тестування.

На підтвердження проходження успішного тестування УО може отримати сертифікат. Такий документ також знаходиться в особистому кабінеті. За бажанням такий сертифікат можна роздрукувати у будь-який час.

Знайте: передавати (надсилати) такий сертифікат нікуди не потрібно.

Після авторизації УО на майданчику за допомогою електронного підпису відбувається взаємодія з модулем тестування. При цьому ЕСЗ автоматично «підтягує» та перевіряє результати тестування конкретної УО.

Чи має право УО на повторну спробу для проходження тестування та в який строк?

Так, УО має право на повторну спробу для проходження тестування.

Перелік таких випадків, коли це дозволено, передбачено п. 17 Порядку № 376-21. Ось вони:

1) УО самостійно перервала проходження тестування;

2) тестування не відбулося з технічних причин, незалежних від УО (відключення електроенергії, відсутність доступу до Інтернету тощо);

3) УО визнана такою, що не склала тест (надано 29 і менше правильних відповідей).

Пройти тестування повторно можна не раніше, ніж через три дні з дня завершення попередньої спроби.

Чи є можливість оскаржити результати тестування?

Так. УО може оскаржити результати тестування, звернувшись до суду.

Оргмоменти тестування

Як підготуватися до тестування?

Перелік тестових запитань для підтвердження УО рівня володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель затверджено наказом Мінекономіки від 01.11.2021 № 873-212. До речі, у цьому наказі вже підкреслено правильні варіанти відповідей.

2 З переліком запитань ви можете ознайомитись за посиланням: me.gov.ua/ Documents/Detail?lang=uk-UA&id=50dedb4b-1a74-4473-a1cf-ef37014cd584&title=TestuvanniaUpovnovazhenikhOsib.

Як бути УО, які не пройшли тестування до 01.01.2022?

УО, яка не склала тест, не зможе з 01.01.2022 проводити процедури закупівлі/спрощення закупівлі в ЕСЗ. Тому замовникам для здійснення закупівельної діяльності необхідно вжити всіх заходів для своєчасного проходження УО тестування до кінця 2021 року.

Чи може УО, яка не пройшла тестування, розпочинати закупівлі в поточному році на наступний рік?

Так, може. Причому розпочинати закупівлі у 2021 році така особа може незалежно від того, пройшла вона до кінця 2021 року тестування чи ні. А от завершувати такі закупівлі після 01.01.2022 зможе тільки «протестована» УО.

Перехідні закупівлі 2021 — 2022 років

Хто може затверджувати річний план закупівель на 2022 рік у поточному та вносити зміни до нього в наступному році?

Наразі, тобто до 01.01.2022, планувати та відображати закупівлі в річному плані може тендерний комітет (далі — ТК) та УО.

Водночас з 01.01.2022 здійснювати планування та відображення закупівель у річному плані зможе виключно УО. Саме на цей момент ми звертали вашу увагу в матеріалі «Уповноважена особа замість тендерного комітету» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 43, с. 15).

Як бути із закупівлями, запланованими або розпочатими ТК у 2021 році?

Починаючи з 1 січня 2022 року ТК не мають жодних повноважень займатись закупівельними питаннями в установі. А тому Мінекономіки пропонує тільки один варіант — продовжувати такі закупівлі може виключно УО.

Для цього вже зараз необхідно серед повноважень УО передбачити такі, як:

• проведення процедур закупівель, які були заплановані ТК у 2021 році;

• унесення змін до річного плану, затвердженого ТК на 2022 рік й оприлюдненого в ЕСЗ;

• завершення УО процедур закупівель, розпочатих ТК;

• оприлюдення інформації щодо договорів про закупівлю, укладених за результатами процедур, розпочатих ТК. Це стосується оприлюднення в ЕСЗ такої інформації, як: повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та змін до нього у випадках, передбачених ч. 5 ст. 41 Закону № 922, а також звіт про виконання договору про закупівлю.

Але підготувати «ґрунт» для виконання таких обов’язків УО необхідно вже зараз. Про це ви можете зазначити в одному з таких документів:

• розпорядчий документ щодо призначення УО (наказ, розпорядження керівника);

• положення про УО.

Чи може ТК організовувати та проводити процедури закупівлі з 01.01.2022?

Однозначно — ні. Це пов’язано з тим, що організацією процедур закупівель та спрощених закупівель із 01.01.2022 займатимуться виключно УО. А тому можливість приймати рішення щодо організації та проведення процедур закупівель, а також проводити процедури закупівлі з 01.01.2022 у ТК відсутня.

На підтвердження того факту, що повноваження ТК припиняються з нового року, оформлюємо наказ (розпорядження) про ліквідацію ТК.

Тестування інших осіб

Чи потрібно проходити тестування особам, які здійснюють закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тис. грн?

Мінекономіки вважає, що таким особам не потрібно проходити тестування. Але з цим можна погодитись тільки за умови, що призначений працівник відповідатиме виключно за закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тис. грн.

При цьому майте на увазі: такі особи матимуть доступ до ЕСЗ з із обмеженим функціоналом. Тож робіть правильні висновки.

Чи потрібно проходити тестування особам, які будуть виконувати обов’язки УО в разі її тимчасової відсутності?

Так. Особа, яка тимчасово виконуватиме функції УО, має бути визначена замовником як УО та повинна пройти тестування на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі